Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası ile Ardahan Arıcılar Birliğinin ortaklaşa düzenledikleri ‘’Sürdürülebilir bir Çevre ve Ekonomi için Arıcılık’’ konulu panele katılan konuşmacılar bir birinden ilginç konuşmalar yaptılar.
Oturuma, Ardahan Valisi Ahmet Deniz, Atso Başkanı Çetin Demirci, Arıcılar Birliği Başkanı, Naif Evliyaoğlu, Prof.Dr. Yahya kemal Avşar, Dr. Kemal çelik, Dr. Aziz Gül ve Arıcılıkla uğraşan vatandaşlar katıldı.
Oturumu yöneten Prof. Dr. Yahya kemal Avşar, konuşmacıların biyograf yası hakkında bilgi verirken, Dr. Kemal çelik için,’’ kendileri Ardahan yeni mahalle doğumludur. Yani mutruf mahallesi diye tabir edilen mahallesinde doğmuş, büyümüştür mutruf Kemal ile beraber oyunlar oynamışız, berber büyüdük’’ diye ifade etmesi üzerine salonda bulunan başta Ardahan valisi Ahmet deniz olmak üzere herkesin tebessüm etmesine sebep oldu.
Panelde ilginç detaylara değinen Dr. Kemal Çelik, bilgiyi kullanmadan bir yere varamayacağımızı belirtirken, bilgi toplumunun önemine değindi. Buna en belirgin örneğine karşılık İsrail devletini gösterdi. Türk toplumunun bilgiyi kullanan bir toplum olmadığını üzülerek belirtiğini de söyleyen Çelik, hala Türkiye cumhuriyetinde 10 milyon şeker hastasının olduğunu, 150, 200 bin civarında da kanser hastasının varlığında söz etti. Çelik, Ardahanın bu soruların çözümüne bir adres olduğunu, etiyle, sütüyle, balıyla Ardahan’ın beslenmede önemli bir merkez olduğunu söyledi. Aziz Nesinin Türk toplumu için geçmişte söylemiş olduğu bir sözüne atıfta bulunarak çelik şunları söyledi; ‘’Aziz Nesin geçmişte, Türk toplumunun yüzde altmışı aptaldır, derken aslında hakaret etmemişti, o toplumun hayvansal ürünlerden yeterince yararlanmadığı için zekasının gelişmediğini söylemek istemişti, yani beslenmenin önemine o zamanlar değinmişti ama herkes bununla ne demek istediğini anlamıştı.’’ Şimdiye kadar Ardahan’ın sahip olduğu bir markanın olmadığını da söyleyen çelik, markalaşmanın çok önemli olduğuna değindi. Ancak Allah tarafında zaten Ardahan’ın Kafkas arısı diye bir markayla ödüllendirildiğini söylerken, bu marka işini devlete bırakmadan devlete rağmen kendimiz bir oluşum içinde olmamız gerektiğini belirti. AB. Hibelerinde mutlaka yararlanmamızın gerektiğini, bunun önemli bir kaynak teşkil etiğini ifade etti. Kendisinin de AB teşviklerinde yararlandığını, yaklaşık 1 buçuk trilyon civarında bir destek aldığını söyledi.
2-3 yıl önce Ardahan üniversitesi Rektörü Ramazan Korkmaza da bunları anlatığını ancak her hangi bir destek görmediğini belirti.
Çelik, Ardahan tarım arazileri ile çayır ve meralar bakımında ön plandadır. Ancak bu disiplinsizce bir şekilde kullanıldığı için randıman alınamıyor. Tarım arazilerin birleştirilmesi ve meralarında vatandaşın kullanımına açılarak düzgün çiftliklerin oluşturulması artık zaruri bir hal aldığını ifade etti.
Çelik konuşmasını sonunda gözleri Atso’nun ‘’Ardahan’a havaalanı istiyoruz’’ pankartına ilişince ‘’Allahtan korkun ne havaalanı 80 km. ötede havaalanı var zaten, Öncelikli sorunlarınız varken hangi akli – fikriyle havaalanı istiyorsunuz. Öncelikli sorununuz tarım ve hayvancılıktır önce onu haledin’’ diye tepkisini gösterdi