Ardahan’da Halk Eğitim Kursları ile işsizlik son buluyor
Mehmet Avşar -SABAH
Ardahan Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açılan kurslar, kimilerine ekmek kapısı olurken kimilerine de hayallerini gerçekleştirme olağanı sağlıyor.
Ardahan Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından açılan 130 kursta 5 bin 21 kursiyer eğitim görüyor. Arıcılıktan el sanatlarına, müzikten bilgisayara, dikiş - nakıştan giyime, okuma yazmadan spora kadar açılan kurslarda binlerce kişi bir yandan meslek sahibi olurken bir yandan da kamuda işe giriyorlar. Bu bağlamda İşsiz insanlar iş sahibi olup aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar.
Açılan kurslarla ilgili SABAH ‘a konuşan, Ardahan Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mesut Yolcu, bu yıl ücretsiz açılan tüm kurslarda yoğun bir ilgi ile karşılaştıklarını ifade ederek, talepler geldiği taktirde her türlü kursu açabileceklerini söyledi. Özelikle cezaevinde denetimli serbestlik kapsamında olan mahkumlara tarım alanında kursların verildiğini yeni hayatlarını kolaylaştırmak için yardımcı olduklarını ayrıca lise ve üniversiteyi bitirmiş olup ta işe giremeyenlerin iş sahibi olmada yardımcı olduklarını kaydeden Yolcu, “Vatandaşların işine yarayan kurslar açıyoruz. KPSS ‘ye çalışanlara yönelik kurslardan tutun aşçılığa kadar toplamda 130 kursumuz var, hedefimiz bu sayıyı 300’e kadar çıkarmak. Kurslarımızın çoğu günlük hayatı kolaylaştıran, engeli bireylere yetenekleri dahilinde bir şeyler öğreten ve tüketen değil üreten bir toplumu hedefliyor.
Kurslarımızın hepsi binamızda değil, üniversite, lise ve diğer kurumlar bünyesinde onlarca kurs açtık ve talep olunması halinde sayıyı yakaladığımızda açmaya devam edeceğiz.
Ayrıca kamu ve özel kurumlarda personel alımları oluyor bunların şartlarında biri bu işle ilgili sertifika talep ediliyor. Sertifika olmadan başvuru bile yapamıyorlar. Bu nedenle gençlerimizin işe girmede kolaylık sağlıyoruz. Bizde aldıkları sertifika ile kamu ve özel kurumlara onlarca kişi işe girdi çoğu da devlet teşviklerinde yararlanarak kendi işini kurdu, şu anda çalışıyorlar, üretiyorlar gelip bize teşekkür ediyorlar.”
Ardahan tarım ve hayvancılık kenti olduğu için Kırsal Kalkınma Kurumu ile koordineli çalıştıklarını belirten Yolcu sözlerine şöyle devam etti; “bu kapsamda Sayın Valimiz Hüseyin Öner’in bu konuya çok önem verdiği için ayrıca vatandaşlar tarafından da kurslara yoğun bir taleb var. Bu konuda devletimiz tüm kaynaklarını işsizliğin son bulması için Halk Eğitim Merkezi eliyle yürütmekte olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu yüzden işsiz vatandaşlarımız için büyük imkanlar mevcut. “
ARDAHAN ‘DA HALK EĞİTİMİ YETKİLİLERİ KÖY KÖY DOLAŞIP PROJELERİNİ ANLATIYORLAR
Ardahan merkeze bağlı köy okullarında çocuklara müzik dinletisininde yapıldığı etkinlikte, Halk Eğitimi Merkezinin çalışmaları hakkında velilere ve köydeki vatandaşlara bilgiler verilerek tanıtımda bulunulduğu ve talep edilen kursların planlamalarının yapıldığını belirten Yolcu,
Ardahan Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü olarak, “Her zaman, her yerde, herkes için eğitim” sloganıyla harekete geçtiklerini analatarak, sözlerine şöyle devam etti;
“Halk Eğitim Merkezi olarak geçtiğimiz haftalardan beri aralıksız olarak Merkeze bağlı köy okullarına ziyaretlerde bulunup, Halk Eğitim Merkezinde açılmış olup halen devam etmekten olan kurslarımızla ilgili uygulamalı bilgi veriyoruz.
Geçen hafta Ardahan merkez köylerinden Bayramoğlu köyü İlköğretim okulunu ziyaret ettik, bu haftada proje kapsamında ki Hacıali ve Beşiktaş köyü ilkokulunu ziyaret ederek, Kuaförlük Kursu Usta Öğreticileri ile çalışmaları anlattık. eğitmenlerimiz, öğrencilere, kişisel bakım, saç bakımı, temizlik ve hijyen kuralları bilgilendirmesi yaptılar, ayrıca çocukların istek ve talepleri de dikkate alınarak saç kesimi ve saç bakımı yaptılar. “ diye konuştu.
Kursiyerler ise daha önce bu tür kurslardan haberdar olmadıklarını zamanlarını evde boş boş oturarak geçirdiklerini ifade ederek, bu kurslar sayesinde hem meslek öğrendiklerini hem de hayallerini gerçekleştirmeleri için bir fırsat olduğunu ve zamanlarını iyi değerlendirdiklerini söylediler.
Liseyi bitirdikten sonra evde boş oturduğunu belirten Fatma Yılmaz isimli kursiyer, bu kurslar sayesinde vaktinin iyi şekilde değerlendirme fırsatı yakaladığını edindiği bilgilerle yeni bir hayat kurmayı hedeflediğini söyledi , Berfin Koç isimli kursiyer ise “Burada arıcılık nasıl yapılır onu öğreniyorum, genelde erkekler arıcılık yapıyor ama kadınların da en az erkekler kadar iyi yapacağına inandığım için bu kursa kaydoldum. Çok mutluyum faydalı bilgiler ediniyoruz, bu yaz arıcılık yapmaya karar verdim” dedi.
İstanbul’dan babaannesine misafir geldiğini burada piyano kursu olduğunu bir arkadaşı aracılığıyla öğrendiğini belirten Özlem Avşar ise,” Kulaklarıma inanmadım Ardahan gibi küçük bir ilde piyano kursu varmış. Hemen gittim kaydoldum, İstanbul’da böyle bir imkanım yoktu daha çok paralı oluyor, burada ücretsiz olarak piyano öğreniyorum. İstanbul’a döndüğümde arkadaşlarım bana dalga geçecekler biliyorum,’ ineklerle nasıl zaman geçirdin ‘ diyecekler. Çoğu iyi derecede piyano çalıyor. Bende en iyi şekilde öğrenip onları şaşırtacağım. Burada hayvancılığın dışında da bir dünyanın olduğunu göstereceğim “ dedi