MEMET AVŞAR-Ardahan’ın Göle ilçesinde gelerek Esenyurt’a yaşamını sürdüren kadınlar bir araya gelerek kurmuş oldukları “Kadın Meclisi Kooperatifi” başarılı ama maddi durumu zayıf kız çocuklarını okutmayı amaçlıyor.
Yaz aylarında memleketlerine giderek ekip biçtikleri kavala buğdayını değirmenlerden öğüterek sonrada çuvallarla İstanbul’da ki kooperatif binasına taşıyıp, bu unlarla çeşitli hamurlu ev yemekleri yapıyorlar. Bu yöresel yemekleri açtıkları sergilerde müşterilerine sunan gönüllü kadınlar aynı zamanda evlerinde boş zamanlarında ördükleri el ürünleri de bu sergide sergileyip satışa sunuyorlar. Elde ettikleri geliri ise çeşitli okullarda okuyan başarılı ama maddi durumu zayıf kız çocuklarına burs olarak bu öğrencilerin hesaplarına yatırıyorlar.
Sosyal medya üzerinde de sesini duyuran kadınlar, yurdun dört bir yanında hemcinslerinde yardım gördüklerini belirtiler. Kendilerine el örgüsü işi eşyalar gönderen bir kadının nereli olduğunu ancak gelen kargo fişinde öğrendiklerini belirten Göle Kadın Meclisi Başkanı Türkan Deli, bu durumu şöyle anlatı. “ Bize bir kargo geldi genelde kim ne gönderiyorsa önceden bizi arayıp bilgi veriyor. Ancak bize bizim beklemediğimiz bir yerde bir kargonun geldiğini kargo teslim belgesini imzalarken baktık ki Trabzon ilimizde bir kadın kardeşimiz göndermiş. Sosyal medyada bizi görmüş, çalışmalarımızı beğenmiş evinde örmüş olduğu, kendi el emeği göz nurunu eşyaları Göleli kızlar okusun diye göndermiş. Tabi ki ağlamamak için kendimizi zor tutuk. Bir kez daha böyle kadim bir toplumun parçası olduğumuz için gurur duyduk. Sizlerin aracılığıyla bu kardeşimize bir kez daha şükranlarımızı iletiyorum.” diye konuştu.
“KIZ ÇOCUKLARI BİZİM KARDELENLERİMİZDİR”
Tıpkı Kars ve Ardahan’da kışın açan kardelenler gibi kız çocuklarının da okumak için istekli olduklarını bu yüzden de yörenin kız çocuklarını kardelen olarak nitelendirdiklerini belirten Türkan Deli sözlerine şöyle devam etti, “Anadolu’da kadın demek
Kendisini, ailesini, sevdiklerini, doğduğu coğrafyayı unutmayan anneler olarak aklımıza gelir.
Göleli kadınların asıl amacı kadınların üretimde, eğitimde, sporda ve ekonomide kısacası hayatın her alanında lokomotif görev üstelemektir.
Projelerimizin en başında eğitim gelir bununla okumak isteyip te okumayan kız çocuklarımızı okutmak, ikincisi ise üretim gelir, memleketimizde ürettiğimiz kadim kavalca buğdayını un haline getirerek bu organik gıdadan ev yemekleri yapıp halkımıza sağlıklı yiyecekler satıyoruz. Yine memleketimizde üretmiş olduğumuz organik patates, yağ ve peynirlerimiz var onları satarak elde ettiğimiz gelirle de Göleli kız çocuklarının eğitimine katkıda bulunuyoruz.” dedi.
Bursa İnegöl’de yaşamasına rağmen hemşerisi olan kadınlara destek vermeye geldiğini belirten, Selva Çapan, “Bursa’da yaşıyorum ama kalbimiz hemşerilerimizin arasında atıyor. Sosyal medyada zoom üzerinde bazen çalışmalara katılıyorum, bazen de bizzat buraya gelerek etkinliklere katılıyorum çünkü ben sadece kendi çocuklarım için çalımlıyorum, benim amacım tüm çocuklar okusun, tüm çocuklar mutlu olsun, bunun gayretini taşıyorum. O çocukların zihninde güzel anılar bırakmak istiyorum, isterim ki iler ki zamanlarda bizi dua ile hayır ile ansınlar. Bu işi severek yapıyoruz.” diye konuştu.
Bu tür etkinliklere anne hissiyatıyla yaklaştıklarını belirten Nuriye Yıldırım ise, “Kırsalda yaşayan kızlarımız okusun diye bu kadın meclisine üye oldum. Bu işi duyarlı hemşerilerimizle birlikte yürütüyoruz. Yurt içinde ve yurt dışında da yardım alıyoruz. Gerek kırtasiye, gerekse giyecek ve de burs yardımı yapıyorlar. Ayrıca kavalca buğday ununun da yaptığımız hamur işi ve el işlerimizin gelirleriyle de kızlarımızın eğitimine katkı sağlıyoruz.” dedi.
8 mart 2017 yılında kurulan Göle Kadın Meclisi’nin 175 kadın üyesi bulunuyor. Bu güne kadar her yıl 76 kız öğrenciye burs verildiği öğrenildi.