Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » TRT World Forum: Büyük İşletme, Büyük Çözümler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk Giderek Önem Kazanıyor

TRT World Forum: Büyük İşletme, Büyük Çözümler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk Giderek Önem Kazanıyor

 Fotoğraf


TRT World Forum: Büyük İşletme, Büyük Çözümler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk Giderek Önem Kazanıyor


İlker Aycı: “Somali’yi dünyaya bağlayan tek şirket THY’dir.”

İbrahim Eren: “TRT World ile insanı haberin merkezine koyduk.”


Birçok ülkeden yaklaşık dört yüz siyasetçi, iş adamı, akademisyen, aktivist ve gazeteciyi yoğun bir gündemle bir araya getiren TRT World Forum’un ikinci günün son oturumu moderatör A. Craig Copetas, TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, THY Yönetim Kurulu İlker Aycı, Windhorse CEO’su Paul Polak’ın katılımıyla gerçekleşti.

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı’nın konuşmasıyla başlayan panelde Aycı mali konulara dikkat çekerek şunları söyledi: “Önemli bir şirketin CEO’su olarak şunları söylemek istiyorum. Her zaman kaynaklar kıttır ve sermaye her zaman pahalıdır. Bugün öyle dönemlerde karar almak durumundasınız ki zor koşullar altında karar vermeye çalışırken bazı projeleri tartışmaya açmak zor olabiliyor. Örneğin geçtiğimiz yıl THY’de yüzde 9’luk bir kesinti yaptık. Maliyet yapılarımız da en iyilerden biri ancak geçen sene daha da kemer sıktık. Böyle durumlarda bile sakin kalabilmek güçlü kalabilmek, maliyetleri kesmek en önemlisi daha verimli çalışalım demek önemlidir. Ancak yeri geliyor ne kadar kesinti yapsanız da sosyal sorumluluğa bütçe bulmamız gerekiyor. THY olarak sadece 2012’den bugüne 300’den fazla sosyal sorumluluk projesine imza attık. İlaç veya gıda taşınması ya da bir su kaynağının hizmete alınması gibi projelerimiz oldu. Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu sayesinde Afrika için ve Türkiye için çok önemli bir “kazan-kazan” vizyonu belirledik. Karşılıklı güven ve saygı çerçevesinde ilişkilerimizi sürdürüyoruz. Biz Afrika’yı çok önemsiyoruz. Örneğin Somali’yi dünyaya bağlayan tek şirket THY’dir.”

Dünya’ya yardım eden ikinci ülke olmaktan gurur duyuyoruz…
TRT World Forum’da konuşmasına Türkiye’nin yardımsever bir ülke olduğuna dikkat çekerek devam eden İlker Aycı sözlerini şöyle sürdürdü: “Konferanslarda farklı alanlarda o kadar çok lider geliyor ki toplantılara harika insani yardım sözü veriyor. Neden? Gurur duyuyoruz bu dünyadaki yardım eden 2. ülke olmaktan. Bu şu anlama geliyor: Türkler nasıl davranıyor, nasıl konuşuyor, düşünüyor hepsi aynı. O nedenle samimiyet iki tarafında rüyalarını gerçekleştiriyor. Gerçekten, şimdi insanlardan aldığını insanlara geri vereceğim diyorsanız ve kafanızda bir yerde ben insanlardan bir şey alıyor, onlara para da ödüyorum ve sosyal olarak sorumlu olduğunuzu düşünüyorsunuz. Onlar için bir şey yapmak istiyorsunuz. Kalplerini kazanmaya çalışmak da çok önemli.”

TRT World Forum’da panelistler arasında yer alan TRT Genel Müdürü İbrahim Eren TRT World Citizen hakkında sorulan soruya şu şekilde yanıt verdi: “Bu proje TRT World’ün bir yan ürünüdür. Çünkü TRT World’ün zihniyeti dünya vatandaşları ile aynı. Biz TRT World’ü lanse etmeye karar verdiğimiz anda bir fark yaratmak istedik. Bunu da habercilik alanında yapmak istedik. Araştırmalarımız neticesinde insanı haberin merkezine koyduk. Bu zor çünkü haber için zor bir durum. Ancak her şeyin insan için olduğunun altını çizdiğimizi düşünüyorum. Doğru şeyi yapmaya çalıştığımız zaman ve kurumun felsefesini de işin içine kattığımız zaman insanlar ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor. Bu psikoloji ile de ilgili. Pozitif hava ile insanlar ellerinden geleni yapıyorlar. Bunun için uğraşıyoruz.

Büyük şirketler küçük şirketler gibi düşünebilir mi konusunda görüşleri sorulan Paul Polak ise şunları söyledi: “Eğer aileni besleyemiyorsan ve çocukların açsa ve en önemlisi yılın üç ayında günde 1 kez yemek yiyorsanız hayalleriniz daha güçlüdür. Sorunun cevabı kalkınmada gizli. Bir gereği yok bir şeyden 200 tane yapmanın. 2 milyar insan günde 2 dolardan az paraya yaşıyor. Etiyopya’dan zorla atılan mültecilerle bir araya geldim. Onlara da burada sizinle konuştuğum gibi konuştum. En çok ulaşıma ihtiyaç duyduklarını söylediler. Ve mültecilere eşekle giden arabaları yaptık. Bu çok önemliydi. Ücra köşelerde izole bir hayatı ulaşım için başka bir yere getirdik. Bu her şirket için örnek olabilecek bir çalışma. Herkes kendi çalışmaları çerçevesinde, dünyada ne yapmalı diye düşünüyordur. Hayatla ilgili hayalleriniz vardır. Bir fırsatınız olsa bu hayale ulaşabilmek bir şeyler yapabilmek için.


22:26, 19.10.2017


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500