Çıldır Aktaş sınır kapısı, Türk ve Gürcü bakanların katılımıyla açıldı. Tören her iki ülkenin milli marşlılarının okunmasıyla başlandı. Türk tarafında Törene Gümrük ve Ticaret bakanı Cenap Şahin, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, eski gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcıoğlu, Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, Taşkın AKTAŞ ve Ardahan Valisi Ahmet Deniz katıldı. Gürcü tarafı ise Gürcistan Maliye Bakanı Nodar Khaduri, Gürcistan ve Türkiye Büyükelçileri de katıldı. Ayrıca diğer bakanlıklar ve valiler düzeyinde katılım gerçekleşti.
İlk olarak bu kapının finansmanını sağlayan TOBB adına konuşma yapan Başkan Rıfat Hisarcıklıoğlu şunları söyledi; ‘’öncelikle tüm Ardahanlıları sevgiyle kucaklarım. İki yıl önce temelini atığımız Aktaş sınır kapısının inşaatını bitirdik. Kapımızı bu gün açıyoruz. Tüm halkımıza hayırlı olsun. Büyük katkılarından dolayı eski bakanımız hayati yazıcıya da teşekkürlerimi sunuyorum. Aynı zamanda yeni bakanımız sn. Cenap Aşçıya teşekkürlerimi sunarım.
Ardahan tarih boyunca önemli bir yeri vardır. Milli mücadele döneminde ülke savunmasında önemli katkıları olmuştur. O yüzde Ardahan çok daha güzel hizmetlere laiktir. Burada çok daha güzel bir potansiyel var 100 milyar dolarlık bir ticaret hacmi söz konusu. Ancak iki eksiğimiz var birisi yol, diğeri ise tüneller yolun ihalesi tamamlandı hızla bitirilmesine çalışılacak. Tüneller için ise gerekli girişimlerden bulunmuş o da yakında yapılacaktır. Böylece Ardahan ticaret yolu üzerindeki yerini alacaktır.
" ÇILDIR'DAN ÖTEYE DE YOL VAR ARTIK"
Bir yerde ticaret varsa para var, para varsa zenginlik var. 'Çıldır'dan öteye yol yok' derlerdi, artık Çıldır'dan öteye yol var, Orta Asya'ya uzanan büyük bir zenginlik yolu var diyeceğiz bundan sonra. Çıldır Aktaş kapısından çıkınca 3 saatlik mesafede tam 17 milyon nüfus, 100 milyar dolarlık bir ekonomi var.
Bu kapı 100 milyar dolarlı ekonomiye açılan bir kapı. Çıldır Aktaş Gölünün bütün bu coğrafyanın buluşma yeri, turizm merkezi haline getireceğiz. Bakanlarımız burada, yolun ihalesi hızla tamamlandı, şimdi yolun bitirilmesine ihtiyaç var. Özellikle tünellerin bitmesine ihtiyaç var. İstanbul-Tiflis 330 kilometre kısalacak. Gümrük Bakanız eğer Gümrük Müdürlüğü için söz verirlerse Gürcistan ve Türkiye için büyük bir müjde olacak" dedi.
Bütün bunlar devletimizin bütçesinden tek bir kuruş harcanmadan yapıldı. 'TOBB ne yapar?' diyenlere söylüyorum, TOBB işte bunları yapar" diye konuştu.
Gümrük idarelerinin önemli olduğunu belirten gümrük kapılarının ülkelerin aynası olduğunu söyleyen ve Eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Küresel dünyada herkes üretiyor. Muazzam bir rekabet var. Rekabet üstünlüğünü elde edenler Pazar payını yükseltiyor, ürettiğini satabiliyor. Devletlerin en önemli işleri müteşebbisin önünü açmak, engelleri kaldırmak, gümrük işlemleri dolayısıyla zaman kaybını önlemek. Bizim hükümetlerimiz bu mantıkla çalıştı. İşte örneklerinden birisi kapıların modernizasyonu.
Ticaretin en kolay yapıldığı ülkenin Türkiye olacağını söyleyen Yazıcı: "Gümrük hizmetleri hızlı ve güvenli olacak. Modern çağda çok değişik yöntemler kullanılıyor. 'Kolay ticaret büyük Türkiye' diye önümüze hedef koyduk, Türkiye'yi ticaretin en kolay yapıldığı ülke halene getirmek oldu hedefimiz hükümetler olarak. Dünyada gümrük hizmetleri için nerede modern biz araç gereç üretilmişle o teknolojinin kazanımını sağladık" şeklinde konuştu.
Tiflis ve Azerbaycan'a karayolu ile olan mesafenin kısalacağını, Sarp Kapısının yoğunluğunun bir kısmının Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısına yöneleceğini kaydeden ArdahanValisi Ahmet Deniz, "Bugün açacak olduğumuz gümrük kapısının ülkemiz ihracatının artışına önemli katkılar sunacaktır. İlimizde gerçekleştirilen çok önemli yatırımlarda olduğu gibi Ardahanımızın 60 yıllık hayalinin gerçekleşeceği Aktaş Gümrük Kapısının açılması için emeği geçenlere Ardahanlılar adına şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.