Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » KADINLARIMIZ

KADINLARIMIZ

 Fotoğraf

KADINLARIMIZ
MEHMET AVŞAR

Ardahan kadını fedakar ve vefalıdır, bir çok şiire ve romana ilham konusu olmuştur. Onlar kitapsız bilendir,  bilgiyi topraktan edinirler, değerli gazeteci dostum Erhan Öztürk’ün de dediği gibi,” öğrenilmiş çaresizlikler sonucunda başarıya giden yolda emin adımlarla yürüyenlerdir.”
Her zaman en kötüsüne hazır

Pek çok Ardahan kadını, bir iş veya olayın arifesinde sık sık şu cümleyi söyler: “İyi olur inşallah, Allah büyüktür, gün doğmadan neler doğar, sen canını sıkma, kaderimizde ne varsa onu görürüz” verdikleri samimi tesellilerde hep bir umut vardır, her zaman işe yaramıştır. Dünyada böyle inançlı ve güçlü bir kadın örneği yoktur. Erkekler ise kadına hayat ismini vermişler, kadın eşittir hayat ötesi yok.

Ardahan   kadınları akılı ve zekidirler hayattan nasıl zevk alacaklarını biliyorlar, her zaman sezgileri güçlüdür, herhangi bir felakete hazırlar. Böylece tüm zorluklara ve imkansızlıklara karşı müthiş bir savunma mekanizmalarına sahipler. Çıkan her  dünya krizinden, ailelerini korumasını bilmişler, killerinde ve depolarında adeta mini bir fabrika yaratırlar. Bu durumda, çöpe atacaklarına her şeyi en iyi şekilde değerlendirmesini bilmişler,  her zaman saklı bir yerlerde gerekli miktarda tahıl, şeker, tuz, kibrit, konserve ve eski kıyafetler bulunur.
1. ve 2. Dünya Savaşlarında  dünya daha çok, Amerikan bombasından  değil, Ardahan kadınında korkmuştur. Zira Kanada köylerinden birinin ismine Kars ismini vermişler, nedeni ise kurtuluş savaşı sırasında Ardahan ve Kars kadının düşmana karşı direnişi ve mücadelesi.
Evet kadınlarımızın ünü dünyanın ömür ucuna kadar gitse de , Nazım’ın dediği gibi Kadınlarımızın sofradaki yeri  hep öküzümüzden sonra gelmiştir  bu durum halada devam ediyor, kadir kıymet bilmeyen erkeklerimizin yanlış zihniyetleriyle hep süre gelmiştir, bilgisizlik, cehalet en gaddar düşman olarak varlığını hep sürdürmüştür.

Her zaman bir B Planları olmuştur kadınlarımızın

Kriz gelse bile, sokağa çıkma yasağı olsa bile, tüm dükkanlar kapılarına kilit vursa da, Ardahan kadınının kendisi kaybolmayacak ve ailesinin kaybolmasına izin vermeyecek.
Hanımlarımızın çoğu, meslek, statü ve yaştan bağımsız olarak, nasıl yetiştirildiğini biliyor ve en önemlisi, üretmesini biliyor. Bir şehir dairesinde mi yaşıyor? Evin balkonunu, çatısını mini bir tarlaya çevire biliyor.   Böylece kendi soğanını ve diğer gıdaları para vermeden üretebiliyor ve  her zaman elinin altında bir B planı vardır Ardahan kadının.

Burada  erkeklerin gücenmesine izin vermeyeceğim, ancak ülkemizde olsun, memleketimiz Ardahan’da olsun toprak emeğinin büyük kısmı hala kadına aittir. Gerektiğinde, bir tür sera inşa eder, çitleri yamalar ve bahçe aletlerini tamir eder en önemlisi erkeğin yapacağı ve yapamayacağı her işi yapar.
Ayrıca sonbaharda kışa hazırlık telaşını kadınlarımızın yüzlerinde okumak için kain olmaya gerek yoktur. Dünyada hiç kimse kışa hazırlık  konusunda  Ardahan kadınlarından daha fazla bilgiye sahip değil.
Sonbaharda, mutfaklarımızın çoğunda salatalık, domates, sebze salataları, kabak, kompostolar ve hatta tatlı reçelleri için mini fabrikalar var.
Ardahanlı  kadınlar, sadece  ailesine kış için yiyecek sağlamazlar aynı zamanda tembel akrabalarıyla da  paylaşırlar. İhtiyaç sahibi komşularıyla paylaşırlar. Ardahan kadını ve erkeğiyle  ruhu geniş bir toplumun neferidir   

Misafirperverliğimiz

Ardahan  misafirperverliği tüm dünyada bilinir. Ama bunun altında ne yatıyor? Bir kadının, bir kadının evine gelen misafirlere  lezzetli ürünlerle döşediği şenlikli bir masa mı? Yoksa hoşgörü ve güler yüz mü? Hepsi var hem kadında, hem de erkeğinde.
Bunun en bariz örneğini bir komşu öldüğünde bütün köy evlerinde tencere o gün özel kaynar, köy dışında gelenlere ikram edilir. Cenaze cemaati dağılır dağılmaz herkes birkaç kişinin kolunda tutar zorla misafir eder. Bu kadim gelenek Ardahan’da hala devam ediyor.
Ardahan   kadını toplumda  erkeğini yüceltir

Bir Ardahan kadını erkeğine gücendiğinde zayıf ve savunmasızdır. Ancak birisi sevdiklerine zarar vermeye başladığında, öfkeli bir kaplana dönüşür. Ve sadece çocukları değil, aynı zamanda kendi erkeğini de korumaya hazırdır.
Ve yine de dünyada Ardahanlı kadınlar kadar fedakarlık duygusu yüce olan başka bir kadın yok. Ne de olsa, yüksek rakımlı coğrafyada yaşamının bir kanunudur. Kadınlar tüm sevinçlerini terk eder ve kocalarının peşinden ağır işlerin bir cümlesine “of” demeden yaparlar.
Ne de olsa bu bizim kültürümüzün bir parçası ona “kederde ve neşede, sağlıkta ve hastalıkta” yanında olacağına söz vermiştir evlenirken. Her şeyi kendi başına yapmaya hazır olan ve erkeğini ailenin reisi olarak kabul eden, cinsiyetler arasındaki kötü şöhretli eşitliği elde etmeyi bile düşünmeyen kadınımızdır.
Tüm bu anlattıklarımın  içinde bir yerde, eksilerimi  bulabilirsiniz. Ama bütün bu anlattıklarım  bile kadınlarımızı diğer kadınlarda ayırıyorlar. Bu yüzden seviyoruz.


10:13, 07.11.2021


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500