Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » Meralar Hayvancılık Yapanlara Kiralanacak

Meralar Hayvancılık Yapanlara Kiralanacak

 Fotoğraf

Artık 'bu köyün merası çok bizim köyün merası az 'gibi sıkıntılar olmayacak. Bakan Faruk Çelik buna çözüm getirdiğini açıkladı.  Bundan sonra hayvancılık yapanlara meralar tahsis edilecek.
Ardahan'ın da kanayan yaraları içerisinde yer alan bu durum. Ardahanlı üreticilerde büyük memnuniyetle karşılandı. Bu yasanın bir an evvel doğru bir şekilde yürürlüğe girmesini istiyorlar. Ayrıca Ardahan'ın hayvancılık bölgesi ilan edilmesini istiyorlar.
Türkiye'nin et deposu Ardahan sahip çıkıldığında tek başına bütün Türkiye ye yetebilecek kapasitede Olduğu konusunda uzmanlarda hem fikir.

Gıda  Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, her karış toprağın değerlendirmek zorunda olduklarını söyledi.

Dünyada nüfusun hızla arttığını ve tarım arazilerinin azaldığını belirten Çelik, 2050 yılında üretilen ürünlerin yüzde 60 oranında daha fazla üretilmesi gerektiğini söyledi.

Tarım arazilerinin kıymetinin ileriki yıllarda daha da artacağını dile getiren Çelik, "Milli Tarım Projesi'nin iki ayağı var. Bir havza bazlı üretim. Şanlıurfa'nın 13 havzası var. Buralarda ne ekilecekse onları biz kitapçık haline getirdik. Onları ekerseniz desteği alırsınız. Gelecek yıl daha da ayarlama yapacağız, hangi üründen daha fazla verim elde ediliyorsa o ürünü orada ekeceğiz." dedi.

Her karış toprağı değerlendirmek zorunda olduklarını anlatan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi kanun düzenlemesi getiriyoruz. 'Biz 3 kardeşiz, 10 kardeşiz anlaşamıyoruz, araziyi ekmiyoruz. Arazimiz elimizde duruyor' diyenler böyle yağma yok kardeşim. Biz o araziyi ekeceğiz. Sen ekmiyorsan o yerden alacağımız ürünleri millet için kullanacağız, senin kira paranı da gidip bankaya yatıracağız. Bir karış toprak boş kalmayacak. Hepsini ekecek bir politikayı şimdi devreye sokacağız.

Meralara gelince; senin, benim, o köyün diye bir şey yok, kim hayvancılık yaparsa mera ona verilecek. Ne kadar hayvanın var, ne kadar dönümlük mera lazım kardeşim? O hayvan sayısı ne kadar ise o kadar dönümlük merayı al 10 yıllığına, al 15 yıllığına, onu ıslah et, kendi malın gibi kullan anlayışını getireceğiz.

Hayvancılığı geliştirmek, hayvancılıkta başkalarına muhtaç olmamak, kendi kırmızı etimizi kendimiz üretmek için bu 14,6 milyon hektar merayı devreye koymaya mecburuz. Büyük hedeflerimiz var, bu hedefleri gerçekleştirmemiz gerekiyor. Ayrıca 20 ili yetiştirici bölge, 30 ili damızlık düve merkezleri ilan ettik, koç-teke, manda merkezleri ilan ettik. Buralarda hayvanlar üretilecek. Hayvancılık yapmak isteyenlere büyük teşvikler geliyor. Böylece vatandaşlarımız daha uygun şartlarda hayvancılık yapma imkânı elde edecek. Yılda 500 bin hayvan ithal eden Türkiye, böylece bu sayıyı daha alt seviyelere indirecek."

Bakan Çelik, Şanlıurfa'daki temasları kapsamında son olarak, merkez Karaköprü Belediyesi tarafından kırsaldaki Külaflı Mahallesi'nde yaptırılan çok amaçlı salon ve muhtar evinin açılış törenine katıldı.

Burada konuşan Faruk Çelik, Şanlıurfa'nın büyükşehir olmasının ardından köylerin mahalleye dönüştüğünü ve bunun hizmet anlamında olumlu sonuçlar ortaya koyacağına inandıklarını belirtti.

Çelik, Ankara'da yaşanan yoğunluk nedeniyle, son dönemde kente daha az gelebildiğini ifade ederek, buna rağmen sürekli Şanlıurfa'yı düşündüğünü aktardı.

Şanlıurfa'da genç nüfusunun fazla olduğunu hatırlatan Çelik, gençlere iş imkânları sağlamak için gayret ettiklerini kaydetti.

Çelik, Türkiye'nin son dönemde önemli hamleler gerçekleştirdiğini vurgulayarak, "Kaliteyi yükseltmek zorundayız, köyde oturan vatandaşımızın da her türlü imkâna ulaşması gerekiyor, bunu sağlamamız gerekiyor. Yani topyekûn kalkınmamız gerekiyor. Bir zamanlar Türkiye'nin 10 ili kalkınıyordu buralar biliyorsunuz ihmal ediliyordu, buradan insanlar göç ediyordu, şimdi topyekûn Türkiye kalkınıyor, şehirler kalkınıyor köyler kalkınıyor, işin özü bu." diye konuştu.

Ülkenin bu bölgelerini canlandırmak için Çözüm Süreci'ni başlattıklarını hatırlatan Çelik, "Üç yıl her şey çok güzeldi, ama bunu çok gördüler çünkü Türkiye'nin kalkınması demek, Türkiye'nin büyümesi demek çok büyük bir coğrafyayı etkiliyor, ondan rahatsız oluyorlar. Diyorlar ki 'Türkiye ayağa kalkmamalı'. Biz de inadına ayağa kalkacağız, dayanış içerisinde ayağa kalkacağız. Doğu, batı, kuzey güney ayrım yok diyoruz." ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından Çelik ile beraberindeki Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ve Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli, çok amaçlı salon ve muhtar evinin açılışını gerçekleştirdi.


03:32, 29.11.2016


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500