Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » SGK İL MÜDÜRLÜĞÜNDEN YAPILANDIRMAYA DAİR BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

SGK İL MÜDÜRLÜĞÜNDEN YAPILANDIRMAYA DAİR BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

 Fotoğraf

Ardahan Yeni Mahallede bulunan Sosyal Güvenlik İl Kurumu toplantı salonunda konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen il müdürü Boz ve ekibi 2016 Haziran ayı ve daha önceki dönemlere ait SGK alacaklarını ve bunların gecikme cezalarını kapsayan prim affı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Müdür Aziz Boz, bu kapsamda borcunu yeniden yapılandıran esnafın icra ve haciz işlemlerinden kurtulacağı ve teşviklerden yararlanabileceğini kaydetti.

Boz,  “6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun, SGK alacakları olmak üzere devletin bazı alacaklarını yeniden yapılandırıyor. 2016 yılı Haziran ayı ve daha önceki aylara ilişkin SGK alacakları ve bunların gecikme cezaları yapılandırma kapsamına girecek. Ayrıca, gecikme cezaları affedilecek, bunun yerine TÜİK verilerine göre hesaplanan enflasyon farkı, borç aslına eklenerek tahsil edilecek” dedi

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ALACAKLARI
2016 yılı Haziran ve önceki aylara ait olup, 19/08/2016 ve öncesinde tahakkuk ettiği halde ödenmemiş;
• Sigorta primi,
• İşsizlik sigortası primi,
• Sosyal güvenlik destek primi,
• Genel sağlık sigortası primi,
• İsteğe bağlı sigorta ve topluluk sigortası primi
• Emeklilik keseneği ve kurum karşılığı primi,
• İdari Para Cezaları
• Kurumca tahsil edilen; damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı,
• 30 Haziran 2016 tarihine kadar bitirilmiş özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primine ilişkin,
borç asılları ile bu borçlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı tutarları yapılandırma kapsamına giren alacakları oluşturmaktadır.
Yapılandırma kapsamındaki borç asılları ile bu borçlar için ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden kanunun yayımlandığı 19/08/2016 tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, bu borçlara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacakların tahsilinden vazgeçilecektir.
Yapılandırılmış borçların peşin/ilk taksit ödeme süresinde (02/01/2017 tarihine kadar) tamamen ödenmesi halinde hesaplanan Yİ-ÜFE’nin  %50’si silinecek, borç aslı ve hesaplanan Yİ-ÜFE’nin kalan % 50’si tahsil edilecek. Gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacaklar   terkin edilecektir.
İdari Para Cezası Borç Asıllarının % 50’si ile Buna İlişkin Gecikme Cezası ve Gecikme Zammı Tutarları Terkin Edilecektir.
30 Haziran 2016 tarihine kadar (bu tarih dahil) işlenen fiiller
Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce kesinleştiği halde ödenmemiş veya eksik ödenmiş olan idari para cezası asıllarının % 50’si ile  Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde İPC asıllarının kalan % 50’si ile İPC’ye uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.
     Borç aslı ve borç aslına Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar için, peşin veya ikişer aylık dönemler halinde 18 taksite kadar (36 ay) ödeme imkanı getirilmiştir.
Yapılandırılan borçlar; peşin veya  6, 9, 12 veya 18 taksit halinde ödenebilecektir.
Yapılandırmaya esas tutarlara;
 Altı eşit taksit için (1,045),
 Dokuz eşit taksit için (1,083),
 Oniki eşit taksit için (1,105),
 Onsekiz eşit taksit için (1,15)
oranında vade farkı uygulanacaktır.



BELEDİYE BORÇLARI
Belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlarca       yapılandırılan  borçlar aylık dönemler halinde azami (144) eşit taksitte ödenebilecektir.
 Altı eşit taksit için (1,032),
 Dokuz eşit taksit için (1,053),
 Oniki eşit taksit için (1,064),
 Onsekiz eşit taksit için (1,086)
 Yirmidört eşit taksit için (1,109)
  Otuzaltı eşit taksit için (1,19)
  Kırksekiz eşit taksit için (1,247),
 Altmış eşit taksit için (1,304),
 Yetmişiki eşit taksit için (1,361),
 Yüzkırkdört eşit taksit için (1,703)
oranında vade farkı uygulanacaktır.

BAŞVURU SÜRESİ;
Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ay başından itibaren;
Tüm borçlular için 2 ay,  31 Ekim 2016
GSS borçluları için 5 ay,  31 Ocak 2017

PEŞİN/İLK TAKSİT ÖDEME SÜRESİ
Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ay başından itibaren;
Tüm borçlar için 4 ay,   02 Ocak 2017
GSS borçları için 6 ay,   28 Şubat 2017

BAŞVURU NEREYE YAPILACAK
İşverenler İçin;
Yapılandırma kapsamındaki prim borçları için e-Sigorta kanalıyla veya elden ya da posta yoluyla işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine,
4/b (Bağ-Kur) Sigortalıları İçin;
Herhangi bir sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine elden ya da posta yoluyla,
Genel sağlık Sigortalıları için
İkametlerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine başvuruda bulunmaları gerekmektedir.




GENEL SAĞLIK SİGORTASI
    Genel Sağlık sigortalılardan gelir testi yaptırmamış olanlara 01 Eylül 2016 tarihi ile  02 Ocak 2017 tarihi arasında gelir testine müracaat etme ve  yeni belirlenecek gelir testi sonucuna göre genel sağlık sigortası primi ödeme imkanı sağlanmıştır.
Ayrıca genel sağlık sigortalıları, Kanunun yayım tarihini takip eden ay başından itibaren (19/08/2016) 5 ay içinde başvurmaları halinde (01 Eylül 2016 ile 31 Ocak 2017),   2016/Haziran ve önceki dönemlere ait genel sağlık sigortası prim borçlarını  gecikme cezası ve gecikme zammı ödemeksizin, borç aslını vade farkı uygulanmaksızın peşin veya oniki eşit taksitte ödeyebilecektir. Peşin  veya taksitle ödemede peşin ödeme veya ilk taksit ödemesi altı ay içinde yapılacaktır (28/02/2017).
GSS borçlarının 12 ayda eşit taksitler halinde eksiksiz ödenmesi halinde herhangi bir faiz alınmayacaktır.
KİMLER GELİR TESTİ YAPTIRACAK
Herhangi bir işte çalışmayan ve sigortalı olmamakla birlikte kendisine bakmakla yükümlü kimsesi bulunmayanlar,  hiçbir sosyal güvenlik kurumundan gelir veya aylık almayanlar veya bunların bakmakla yükümlüsü olmayanlar, genel sağlık sigortasının kapsamında bulunmayanlar, üniversiteye gidiyorsa 25, liseye gidiyorsa 20 yaşını, okula gitmiyorsa 18 yaşını geçen kişiler çalışmaya başlamamışlarsa gelir testi yaptırmak zorundalar.
Gelir testi sonucuna göre hanede yaşayan kişi başına düşen gelir;
Brüt asgari ücretin üçte birinin altında ise (549 TL) bu kişinin genel sağlık sigortası primi devlet tarafından karşılanacak,(yeşil kart)
Brüt asgari ücretin üçte biri ila brüt asgari ücret arasında ise ( 549 ila 1.647 TL arası) 65,88 TL prim ödenmesi gerekecek,
Brüt asgari ücret ile asgari ücretin iki katı arasında ise (1.647 ila 3.294 TL)  197,64 TL prim ödenmesi gerekecek,
Brüt asgari ücretin iki katından fazla ise  (3.294 TL’den fazla)  395,28 TL prim ödenmesi gerekecek.
NASIL VE NEREYE BAŞVURACAKLAR
Çalışmayan, aylık/gelir almayan veya herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayanlar arasından  gelir testine hiç başvurmayanlar 02 Ocak 2017 tarihine kadar yerleşim yerindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gelir testi başvurusunda bulunabilecekler.
BORÇ TUTARINI ÖĞRENME
İşverenler E-Sigorta, 4/b kapsamındaki (Bağ-Kur) sigortalılar ile GSS sigortalıları e-devlet üzerinden yapılandırılan borçlarını, taksit tutarlarını ve ödeme vadelerini görebilecektir.


11:05, 09.09.2016


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500