Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » KAÜ YAPAR, ARÜ BAKAR

KAÜ YAPAR, ARÜ BAKAR

 Fotoğraf

ARDAHANLI ÜRETİCİLERİN SORULARI YANIT BULAMADI
KAÜ Kars kaşarı için böyle hayati projelere imza atıp, başarıyı elde ederken, ‘’peki,  Ardahan Üniversitesi (ARÜ ) ne yapıyordu? ‘’ sorusunu soran Ardahanlı peynir üreticilerin soruları yanıt bulamadı. Ayrıca kurulduğu günden beri hiçbir toplumsal sorunu çözmeye yönelik girişimlerden bulunmayan ARÜ, bilimsel faaliyetlerin odağında olmayışı da  Ardahanlıların haklı  tepkisinin nedenlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Artık Kars kaşarı adı altında satılan ürünler çok rahatlıkla Pazar bulabilecekler. Ayrıca Kars’ın diğer ürünleri de bu nimetten faydalanabilecek. Zira Kars kaşarının coğrafi işaret alması Kars ismine olan güveni artıracak, Kars güvenli gıdanın adresi olarak algıda yerini alacaktır. Karsta yer alan kel dağlarının ve çorak arazilerin alanı Ardahan’dan fazla olmasına rağmen Kars’ın hayvancılık alanında sürekli isminin gündemde olması, Ardahan’ın ne kadar sahipsiz bir konumda olduğunun işareti olarak kabul ediliyor. Ardahan ili tam bir yeşil saha olarak tüm yer yüzü zenginliğiyle orta da olması güçlü Kars lobisini korkutmuş ve daha çok çalışmaları yönünden kendilerini kamçılamıştır. Diyen Ardahan halkı, ‘’ bu coğrafya bir bütündür. Bu coğrafyanın zenginliğini sadece bir kente mal etmek haksızlıktan başka bir şey değildir’’ diye tepkilerini dile getirdiler.

İşte kars kaşarını nasıl coğrafi işaret aldığının üç yılık hikayesi;
Haberler.com’ un sitesinde yer alan haberin ayrıntısı şöyle;Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mitat Şahin açıklama -SERKA temsilcisi Mehmet Suaçıklama Kars kaşarı "coğrafi işaret" aldı KAÜ ve Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği tarafından SERKA desteğiyle 3 yıldır sürdürülen çalışmalar sonucunda "Kars kaşarına" Türk Patent Enstitüsünce "coğrafi işaret belgesi" verildi KAÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahin: -"Coğrafi işaretin alınmasıyla 'Kars kaşarı' adı altında başka yerde üretim yapılamayacak" Lezzetiyle ün yapmış "Kars kaşarı", Kafkas Üniversitesi (KAÜ) ile Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği işbirliğiyle yürütülen çalışmalar sonucunda "coğrafi işaret belgesi" aldı.
Kars kaşarının tescillenmesi için Serhat Kalkınma Ajansı'nın (SERKA) desteğiyle KAÜ ve Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği tarafından 3 yıldır yürütülen çalışmalar tamamlanarak, "Kars kaşarı", Türk Patent Enstitüsü tarafından "coğrafi işaret belgesi" ile tescillendi.
Tescil sürecini yürüten KAÜ Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mitat Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kars kaşarına coğrafi işaret belgesi alınması için 2013 yılında SERKA'ya sundukları projenin kabul edilmesiyle başlayan sürecin, 3 yıllık titiz çalışma sonucunda tamamlandığını belirtti.
Şahin, yapılan çalışmayla Kars kaşarının özelliklerinin TÜBİTAK Marmara Gıda Enstitüsünde yapılan analizlerle ortaya konduğunu ve bu ürünün Kars'a ait olduğunun tescil edildiğini ifade eden Şahin, şunları kaydetti:
"Kars kaşarı 32 farklı bileşenden oluşuyla diğer kaşarlardan ayrılıyor. Bu kaşar, hayvanlar merada serbest yayılımdayken elde edilen sütlerden yapılır. Endüstriyel bir çiftlikte üretilen sütten Kars kaşarı elde edilmez. Hiçbir katkı maddesi içermez. Emek yoğun üretilen bir üründür. Olgunlaştırılmış beyaz peynirin haşlaması sıcak suda yapılır. Kazanda haşlama yapıldıktan sonra kaşar haline getirilir. Başka şekilde üretilen kaşar,Kars kaşarı özelliği taşımaz. Doğal bir üründür."
Üretici korunacak
Coğrafi işaret belgesinin Kars'ta kaşar üretimi yapan üreticiyi koruyacağını ve mikro kalkınmanın bir aracı olduğunu belirten Şahin, "Coğrafi işaretin alınmasıyla 'Kars kaşarı' adı altında başka yerde üretim yapılamayacak ve üreticiler çok önemli avantajlar elde edecek" dedi.
SERKA temsilcisi Mehmet Su da "Kars kaşarı" adının alınan bu belgeyle birlikte sadeceKars'ta üretilen ve belirlenen özellikleri taşıyan ürünler için kullanılabileceğine işaret ederek, "Coğrafi işaretin alınmasıyla sahte Kars kaşarının önüne geçilecek ve üreticiler daha da güçlenecektir. Coğrafi işarete yönelik bilinci arttırmak ve üreticiler arasında yaygınlaştırıp bu coğrafi işaretli ürünün sadece Kars'ta üretilebileceğini insanların bilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.


12:49, 22.02.2016

Haber Fotoğrafları


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500