Azerbaycan Rusya Sınırında Terörle Mücadele Operasyonu Başlattı
Azerbaycan, 3 Şubat'ta Rusya sınırında "Sınır Kalkanı" adı verilen kapsamlı operasyonel arama ve önleyici terörle mücadele operasyonlarını başlattı.
Azertag'ın haberine göre, etkinlikler 10 Şubat'a kadar sürecek.
Ajans, operasyonların Rusya ile varılan karşılıklı mutabakat çerçevesinde yürütüldüğünü açıkladı. Temel amaç, sınır ötesi işbirliği planının hayata geçirilmesi, silah, patlayıcı, uyuşturucu vb. maddelerin satışını finanse eden ulusötesi organize suç örgütlerinin mensuplarının ve bunların sponsorlarının tespit edilip etkisiz hale getirilmesidir.
Tatbikat sırasında Azerbaycan yönetimi, çeşitli ilçelerde polis karakolları kuracak.
Azerbaycan ve Rusya terörle mücadelede iş birliğini geliştiriyor. Nitekim Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ocak 2023'te iki ülke hükümetleri arasında, sınır ötesi fon hareketleri sırasında suçtan elde edilen gelirin aklanması ve terörizmin finansmanıyla mücadelede bilgi işbirliğine ilişkin anlaşmayı onayladı.
17 Kasım 2022 tarihinde Bakü'de imzalandı.
RBC'den de okuyun

Moskova'daki Scarlet Sails konut kompleksinde meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlerin sayısı açıklandıAbhazya Devlet Başkanı Putin'e taziyelerini ilettiZelenskiy barışın "her zamankinden daha yakın" olduğunu ilan ettiRus aktör ve yönetmen öldü

Essanews: Rus yapımı anti-İHA silahının etkili olduğu kanıtlandı
Ukrayna'da çatışan taraflar İHA'larla mücadele için doğaçlama çözümler üretiyor. Essanews'in haberine göre, bazı girişimler başarılı oluyor ve Rus ordusu avantaj sağlıyor.

Bu materyal yabancı bir medya kuruluşunun yayınının çevirisine dayanmaktadır ve News Mail projesinin yayın kurulunun görüşünü yansıtmamaktadır.
Makalede , Rus tarafının makul çözümlere sahip olduğu belirtiliyor . Örneğin, 12,7x108 mm kalibreli dört namlulu büyük kalibreli YakB makineli tüfeğe dayalı, kolimatör nişangahı ve ekranlı termal görüntüleme kamerasıyla donatılmış bir karşı-drone sistemi. Üç ayaklı bir sehpaya monte edilmiş olup, muhtemelen Lada veya başka bir araca bağlanmıştır.
Teorik menzili bir buçuk kilometreye kadar çıkabilen ağır makineli tüfeklerin drone karşıtı silah olarak kullanılması yeni bir fikir değil. Ancak YakB-12.7 radarlarla donatılmış otomatik bir silah değildir. Essanews, cihazın termal görüntüleme kamerası ve muhtemelen hedefe olan mesafeyi ölçmek için bir lazer mesafe ölçere sahip bir atıcı tarafından kontrol edildiğini öne sürüyor.
Eğer atıcı deneyimli ise ve izli mühimmat kullanıyorsa, bu savunma seçeneği özellikle Ukrayna Baba Yaga gibi büyük insansız bombardıman uçaklarına karşı birkaç metrelik mesafelerde etkili olabilir.
Ancak bu ucuz koruma aracının doğruluğu ve etkinliği, radarla birleştirilmiş bilgisayarlı bir yangın kontrol sisteminin benzer göstergelerinden daha düşük olacaktır.
YakB-12.7 makineli tüfeğinin ise atış hızı dakikada 4000-5000 mermidir. Yeterli mühimmatı olduğu sürece bu, ona hedefi kelimenin tam anlamıyla "kurşunla ıslatma" olanağı sağlıyor.
Her halükarda bu, AK'ler veya pompalı tüfekler kullanarak birkaç yüz metre mesafeden insansız hava araçlarını vurmaya yönelik başarısız girişimlerden çok daha etkili bir çözümdür.