Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » Cumhuriyet ile yaşıt bir çınar

Cumhuriyet ile yaşıt bir çınar

 Fotoğraf

 Cumhuriyet ile yaşıt bir çınar

Cumhuriyetin ilan edildiği yıl dünyaya gelen ve ailece bir asırdır Ardahanda arıcılık yapan 101 yaşındaki Kazım Arıcı, organik beslenmenin önemine değinerek, özellikle iş arayışındaki gençlerin herhangi bir sermayeye ihtiyaç duyulmadan arıcılık işiyle uğraşma tavsiyesinde bulundu.



Değişim ve ilerleme olmasaydı insanlar mağaralarda çıkmazdı, değişim ve iletlemenin  tabiatın bir gerçeği olduğunu belirten ve
Ardahan’da arıcılık denilince ilk akla gelen isim olan Kazım Arıcı , gazetemize konuştu.



Arıcı, “ Ben 1923 yılında cumhuriyetin ilan edildiği yıl doğdum. Aynı yıl dedemin kardeşi Molla Mehmet Ruslar tarafında şehit edildi. Annemin anlattığına göre Molla Mehmet Rus ordusunda görev yapan bir yüzbaşıymış, Kurtuluş Savaşı sırasında üstündeki üniformayı çıkartarak Doğu Anadolu’daki Halit Paşa önderliğinde ki milli mücadele kuvvetlerine katılıyor ve kurtuluş mücadelesini katkı sağlıyor.

3 kız, 3 de oğlum var, hepside üniversite mezunu. 20 den fazlada torunlarım var. Ailedeki arıcılık soyadı ise çok eskiye dayanan bir hikayesi var dedemiz molla Mehmet’in çocukları Ahıska ‘dan arı dolu iki kütükle Posof‘a geliyorlar. İşte o günden sonra o iki kütükle başladığımız arıcılık serüveni bizi bugünlere getirdi. Ailece arıcılıkla uğraştığımız için de soyadı kanunu çıktığında görevli memurlar bizim soyadımızı arıcı diye yazıyorlar. “


İLKLERİN ADAMI : KAZIM ARICI

Köy Enstitüsü’nde öğrendiği bilgiler sayesinde memleketine faydalı işler yaptığına inanan ve bir çok yeniliği getirdiğini belirten Arıcı, sözlerine şöyle devam etti;
“Asıl  arıcılığı  ben  Köy Enstitüsü’nde öğrendim. 1944 yılında Kars’ın Susuz ( Clavuz) ilçesinde ki Clavuz Öğretmen Ensütüsünü bitirerek öğretmen oldum. ilk tayin yerim olan Ardahan’ın Sugöze köyünde öğretmenliğe başladım. Yanıma getirdiğim iki kütük arı  için feni kovanlar ayarladım.  Bunun için de Kars’ta bir mühendis arkadaş’tan yardım alarak Ardahan‘la ilk feni kovan getiren isim oldum.  Böylece kentteki arıcıları modern kovanlarla tanıştırdım. Ondan sonra arilar sürekli yavru vermeye başladı. Sayıları 100 ‘ü geçti. Daha sonra zaman zaman söndü, çoğaldı ama hep bereketli ve önemliydi beni sağlıklı bir şekilde bugüne kadar  getirende  organik balımızdır.


Ben arıcılık da kazandığın parayla hem çocuklarımı okuttun, hem ev aldım, hem de insanlığa her türlü  faydada bulundum.
Coğrafik işaretli Ardahan balının faydaları saymakla bitmez. Ardahan‘daki arılar kafkas arı ırkında olduğu için burunlar diğer arı ırklarından daha uzun 4 cm. uzunluğunda onun için de, o uzun burunlarıyla çiçeklerin köküne kadar inebiliyorlar ve oradaki  özü alıp kendi fabrikalarında işleterek dünyanın en kaliteli balını üretiyorlar. Bu yüzden Ardahan Bal’ı sağlık açısından çok faydalıdır. İş yapmak isteyen tüm gençlere de özellikle arıcılıkla uğraşmalarını tavsiye ediyorum. Hiçbir zaman aç kalmazlar. Ben sağlığımı  bala borçluyum, ayrıca her zaman köy yoğurdu tüketiyorum, bir de sebze.  Ben her çeşit organik gıdada faydalanmaya elimde geldiğince uğraşıyorum. Allah’a şükür 101 yaşındayım hiçbir kötü hastalık bugüne kadar geçirmedim sağlıklı bir şekilde hayatıma devam ediyorum.

Yıl 1946 görev yaptığım Sugöze köyünde elektrik yoktu. O dönemin Ardahan belediye başkanınından rica ettim. Bana direk verdi imece usulü köye kadar direkleri diktik. Belkide sadece Ardahan‘da değil tüm Anadolu’da ilk kez bir köye elektrik çektik. Ayrıca yine o tarihte ilk kez köye radyoyu ben getirdim,  komşularımız akşam bize geliyorlardı, ‘bu radyonun arkasında adamlar mı   var? ‘diyordular. insanlar cahildi , bir şey bilmiyordular. ilk kez bir kutuda ses çıkıyordu , onlar için çok şaşırtıcı bir durumdu bu.”  dedi.

Asırlık çınar hayatı boyunca tüm haksızlıkların da karşısında olduğunu belirterek öğretmenliğin ilk yıllarında Ardahanda zorbaların hüküm sürdüğünü o yıllarda Meme adında bir adamın Çocuk Esirgeme arazisine çökmek istediğini ve orayı kendi mülkü yapmak istediğini korkudan hiçbir avukatın onun karşısında yer almadığını, buna kendisinin engel olduğunu o kişinin tüm tehditlerine de tek başına karşı durduğunu sözlerine ekledi. 


20:25, 27.09.2024


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500