Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » İş insanı Yılmaz Arpaç’dan önemli açıklamalar

İş insanı Yılmaz Arpaç’dan önemli açıklamalar

 Fotoğraf

‘Damızlık Boğa’ teşvikleri Ardahan ‘ın kaderini değiştirdi

Hayvancılık sektörünün öncü isimleri SABAH ‘a yaptığı açıklamada devletin 2017 yılında üreticilere vermiş olduğu boğa hibeleri sayesinde Ardahan’ın hayvancılıkta lider il haline geldiğini, çehresinin ise değiştiğini belirtiler.

Mehmet Avşar/ SABAH

AK Parti Hükümetinin 2017 yılında Doğu Anadolu Projesi (DAP)  kapsamındaki illerde, koyun-keçi işletme ve damızlık erkek hayvan alımı yatırımlarına verilen hibe desteği geçen yıllar içerisinde ürününü almaya başladı. Canlı hayvan tacirleri bu olguyu destekleyen açıklamalarda bulundular.

Başta Ankara ‘nın Polatlı ilçesi olmak üzere ‘Besi Hayvancılığı’ nda yatırımları bulunan ve bu sektörün önemli isimlerinden iş insanı Yılmaz Arpaç, memleketi  Ardahan‘da basın mensuplarına yaptığı açıklamada; “ Kim ne derse dersin devlet destekleri sayesinde ilimizde elle tutulur bir gelişme kaydedildi. “ dedi.

Arpaç devlet hibelerinin önemli olduğuna vurgu yaparak 2017 yılında devletin üreticilere vermiş olduğu boğa desteğinin önemine vurgu yaparak, daha önce Ardahan’da verimi düşük yerli ırk hayvan çeşitleri hakim iken, devletin kendisinin aracılığıyla bölgeye ücretsiz şekilde göndermiş olduğu 150 adet ırk boğa sayesinde hayvan ırkının bu gün tamamının değiştiğini ve yüksek verim elde edildiğini belirtti.


CIMHURİYET TARİHİNDE İLK KEZ REFAH TABANA YAYILDI

Hükümetin devlet hibeleri projesinin hayvancılık sektörünün miladı olarak değerlendiren Arpaç , “ Bu teşvikler nedeniyle bugün Ardahan hayvancılık sayesinde altın yıllarını yaşıyor. Hayvan ıslahı bir dönüm noktası oldu ve bugün Ardahan tamamında  Holstein, Simmental ve Limuzin gibi ırk hayvanların ekonomiye vermiş olduğu katkı hayvancılık ile uğraşan insanların refahında görebiliyoruz.  Refah cumhuriyet tarihi boyunca ilk kez tabana yayıldı. Köylerde oturan her üretici ailenin Ardahan merkezinde mutlaka bir dairesi ve dükkanı vardır.  Bu bir ilktir. “ diye konuştu.

ÜRETİCİ HATALARI HAYVAN HASTALIKLARINA YOL AÇIYOR
Üreticilerin doğru bildiği ancak yanlış olduğu şeylerin de altını çizen İş insanı Yılmaz Arpaç , özellikle ‘Harman ayı’ da denilen ot biçme zamanında havaların yağışlı geçmesi nedeniyle islak bir şekilde toplanan otların kışın küflendiğini ve hayvana yedirildiğinde ise çeşitli hayvan hastalıklarına kapı aralandığına dikkat çekerek bunun önüne geçilmesi için üreticilerin mutlaka biçilmiş otları silaj şekline getirilmesi ya da vakumlanarak poşetler içinde saklanılması gerektiğini belirtti.

Arpaç,” hayvancılık Ardahan’ın yerli sanayisidir, benim de Ardahan’da işletmem bulunmakta olup hayvan toplama yeri olarak kullanıyoruz. Daha sonra ise Polatlı’daki çiftliğimize götürerek besiye alıyoruz. Besiye aldığımız sığırlar yazın Ardahan ‘ın verimli meralarında otladıkları  için besisinin önemli kısmını burada alıyorlar.  Zaten kısa bir besi sürecinden sonra ise hayvanlarımız artık kesime hazır hale geliyorlar.”

Memleketine yaptığı yatırımlar için de amacının para kazanmak olmadığını amaçlarının ahde vefa olduğunu, doğup büyüdükleri topraklara karşı vazifeleri  olduğunu belirten Arpaç, ortağı ve hayvancılık sektörünün bir başka önemli isimlerinde Cahit Çomakla birlikte Ardahan merkez Kura Nehri manzaralı yaptıkları alışveriş çarşının gelecekte kentin çevresini değiştirebileceğini belirti.


Arpaç, ayrıca devletin Ardahan’ın daha da gelişip büyümesi için kendilerine yükleyebileceği her türlü görevede hazır olduklarını ve yeni yatırımlara, yeni projelere her zaman kapılarının açık olduklarını sözlerine ekledi. Ardahan’da da besicilik faaliyetinde de bulunan ve hayvancılık sektörü denilince ilk akla gelen Arpaç ve Çomak aileleri hayvancılıkla geçimini sağlayan üreticilere de örnek oluyorlar.


05:26, 31.08.2024

Haber Fotoğrafları


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500