Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » Ardahan’da yeni bir ürün gelişiyor

Ardahan’da yeni bir ürün gelişiyor

 Fotoğraf

Ardahan’da yeni bir ürün gelişiyor

Ardahan’ın Hanak ilçesindeki Ortakent mahallesinde çiftçilikle uğraşan Gökhan Gürbulak, 20 dönümlük tarlasına ektiği ayçiçeği çekirdekleri yüzde yüzlük verimle göz kamaştırıyor. Ayçiçeği aynı zamanda hayvanlar içinde önemli bir yem bitkisi oldu.

Mehmet Avşar/ SABAH

Hanak ‘ın Ortakent Mahallesi’nde çiftçilik yapan 55 yaşındaki Gökhan Gürbulak, geçen sene test amaçlı çeşitli noktalara ektiği ayçiçek çekirdeklerinin verimini test ettikten sonra  bu sene de  testi başarıyla geçen en çok verim elde ettiği tarlasına ekti. 20 dönümlük tarlada bir çekirdekte 35 kat fazla ürün elde edildiği görülen ayçiçeği  çok yüksek bir verimlilik kapasitesine ulaştı.

Birkaç gün sonra Antep‘te gelecek olan biçerdöverle hasatı yapılacak olan ayçiçek tarlasında büyük bir verim elde edileceğini belirten Gürbulak, “ Ben geçen sene test ettim ayçiçeği en iyi şekilde bu tarlada yetişti , o yüzden bu sene de burada ektim ve Allah’a şükür çok büyük bir verim elde edeceğime inanıyorum. Bu topraklarda adam eksen yetişir, kırağıda bile etkilenmedi, kimse demesin ‘buranın rakımı yüksek burada bir şey olmaz ‘diye bizim topraklarımız çok verimli, ne ekersen  bu coğrafyada çok iyi bir verim alabilirsiniz. Geçen sene ektiğim ayçiçeklerini patosta öğütüm ve ardında hayvanlarıma yedirdim.

Hayvanlar çok iyi bir şekilde bu yem bitkisi sayesinde besili hale geldiler. Bu yüzden yem bitkisi olarak da çok faydalı bir bitkidir.

Yıllardır arpa , buğday, fiğ  dışında bir şey ekmiyoruz, ancak ayçiçeği bunların hepsinin önüne geçtiğini bu sene gördük. Ben kendim bundan sonra ayçiçeği ekmeğe ağırlık vereceğim. Tüm komşularıma da tavsiyem bu ürünü eksinler,  eğer herkes ekerse biz de ona göre makine ekipman alalımı konusunda birleşerek alma imkanına sahip oluruz,  böyle bir potansiyel oluşursa, bu konuda devletimiz de bize yardımcı olacağına inanıyorum. Ben ektim çok memnunum, bu bitkinin herkes tarafında da ekilmesini tavsiye ederim.  “ dedi. 


08:30, 25.08.2024


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500