Kanada-Ardahan hattında bir hikaye
Yılardır Kamada’da yaşayan 60 yaşındaki emekli öğretmen Menderes Süt, memleketi Ardahan ‘a kesin dönüş yaparak baba ocağını yeniden tütürdü. Süt, 60 dönüm arazisinde ektiği sebze ve meyveleri arabasıyla kent merkezinde ve köylerde satıyor.
Mehmet Avşar
Üniversiteyi bitirdikten sonra Türkiye’nin bir çok yerinde ilk orta ve liselerde öğretmenlik yapan emekli öğretmen Menderes Süt, 8 sene önce Kanada’ya yerleşerek orada da özel bir okulda öğretmenlik yaptıktan sonra emekli oldu.
Özlemini çektiği eski hayatını yeniden yaşamak için Ardahan merkeze bağlı Hoçvan- Nebioğlu köyünde ki baba ocağına dönerek tekrardan yeni bir düzen kudu. Modern tarım aletleri alarak babadan kalma 60 dönümlük araziyi işlemeye başladı. Emekli öğretmen Menderes Süt, 17 çeşit ürün ekerek bir rekora da imza attı. Marul, fasülye, domates, havuç, soğan, patates gibi sebze meyveleri ekerek tonlarca ürün elde etmeyi başardı. Süt bir kısım ürünleri komşularına bedava da dağıtırken, diğer kalanını ise binek arabasına doldurarak köylerde,kasabalarda ve Ardahan kent Merkezi’nde satarak alın terinin de karşılığını alıyor.
“GEÇMİŞİMİ TEKRAR YAŞAMAK İSTEDİM”
Geçmişin güzel günlerini sürekli özlediğini ve o günleri tekrar yaşamak istediğini belirten Süt, SABAH ‘a konuştu,“Ben Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde mezun oldum. Anadolu’nun çeşitli yerlerinde öğretmenlik yaptıktan sonra bir vesileyle Kanada’ya gittim. Orada da kaldığım 8 yıl zaman zarfı içerisinde özel bir okulda öğretmenlik yaptım. Bir kız, bir de erkek çocuğu babasıyım, ikisi de evli ve yurtdışında yaşıyorlar. Ben emekli olduktan sonra geçmişte yaşadığım günleri yeniden yaşamak istedim, yıllardır köy özlemi vardı içimde ve köyüme kesin dönüş yaparak, traktör aldım, diğer tarım aletlerini aldım ve çiftçilik yapmaya başladım. ‘Burada arpa ve buğdayın dışında bir şey yetişmez’ diyenlerin aksine ben diyorum ki burada üzüm bile yetişir, bir dahaki sene üzüm ekeceğim, zira Kanada iklimi bizim buranın ikliminden daha sert olmasına rağmen orada her türlü sebze-meyve yetişebiliyor, bizde neden yetişmesin ki ben bunu bu yıl ektiğim bir çok sebze meyvede kanıtladım. Buranın toprağı çok verimlidir ne ekersen yetişiyor ve güzel de verim alabiliyorsun, o yüzden bu toprakların kıymetini bilmek gerekir. Köydeki insanlar günlük tükettikleri ekmekleri bile Ardahandaki fırınlarda alıyorlar. O kadar tembelliğe alışmışlar ki artık evlerinde ateşin üstünde sac ekmeği yapmıyorlar, ben bu erkek halimle evde kendi ekmeğimi kendim yapıyorum.
Kimse bu cennet memleketin kıymetini bilmiyor ne yazık ki, neden büyük şehirlere göç ettiklerini de anlamıyorum Ardahan dünyanın en güzel yeridir.” dedi.
Emekli öğretmen ayrıca ürünlerini piyasanın çok altında sattığı için daha tezgah açılır açılmaz bitiyor. Tüm ürünlerinin fiyatını standart kg ‘mını 20 TL’den satıyor.