Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » HOÇFED Adayı Arslan’dan sıra dışı proje

HOÇFED Adayı Arslan’dan sıra dışı proje

 Fotoğraf

HOÇFED Adayı Arslan’dan  sıra dışı proje
Ardahan’ın Hoçvan bölgesinde ki 22 köyün derneğinden oluşan Hoçvan Dernekler Federasyonu (HOÇFED) 25  Ağustos ‘da olağanüstü kongreye gidecek. Başkanlık için mevcut aday Ayhan Öztürk ve işadamı Derviş Arslan yarışacak.

Mehmet Avşar/ SABAH

Başkan Adayı Derviş Arslan, bugüne kadar benzerine rastlanırılmamış bir proje ile sahaya çıktığını iddia ederek, projenin halktan büyük bir ilgi topladığını belirtti.  Arslan, Hoçvan halkını heyecanlandırdığını söylediği sıra dışı  projesini SABAH ‘a anlattı.
Hoçvan’ın 22 köyünün orta yerinde uygun bir alanını HOÇFEF adına tapuladıktan sonra bu güne kadar örneği bulunmayan bir proje ile her yıl iki gün süren Yayla Festivali ‘ni 20 güne yayacaklarını belirten Arslan, “Her köyümüz ayrı ayrı kendine bir yayla evi festival alanında yapacak, tabii öncelikle mevcut festival alanı uygun değil bu iş için. Hasköy civarlarında uygun bir alanda festival alanı seçeceğiz. Yapılan yaylaların duvarları taştan, tabanı eskide olduğu gibi ağaçlarla örtülecek şekilde yapacağız.

Ekolojik sistem içerisinde sanat ve geçmişin kültürü  dikkate alınarak yayla evlerinin arasında yol geçecek şekilde altı yine ekolojik sisteme uygun olarak yolun altı da betonla değil sal dediğimiz taşlarla döşeyeceğiz. Böylece 11 yayla bir tarafta ,  diğer 11 yaylada karşı tarafta olacak şekilde konumlandırılmış olacak. “

EV KADINLARI İÇİN ÇARŞI

Köy derneklerini temsil eden yayla evlerinin arasındaki yolun çarşı haline getirilmesi için ev hanımlarının uzun
kış ayları boyunca yapmış oldukları el sanatlarını buralarda sergileyeceklerini belirten  Derviş Arslan,
“ Köydeki kadınlarımız aile ekonomisine katkıda bulunmak için yöresel lezzetlerini ve el işlemeli ürünlerini köy yaylasınında satışa sunarak festivale gelen ziyaretçilere satışa sunacaklar. “

Başkan  adayı  Arslan , sözlerini şöyle noktaladı;
“Böylece sıradaşı bir festival ile yalnızca 2 gün  değil, 20 gün bir ay  sürecek olan bir festivalde insanlar doyasıya eğlenmenin yanı sıra memlekette sılayı rahim yapmanın cazibesini doyasıya yaşayacaklar.

Bölge iş insanlarının da burada birer tane bungalov ev yapmaya davet edeceklerini belirten Arslan, bunun  turizmi tetikleyeceğini anlatan Arslan, “Yayla evleri dışarıda eski zamanları andıracak ve insanların içinde bir huzur verici haz uyandıracak.

Evet modern insanın pekte beceremediği bir hayat tarzı ama milyonların ilgisini çekecek. Ayrıca insan konforunu ön planda tutan tuvaletler ve banyolar yine bu yayla evlerin olmasa olmazı olacak.

Türkiye’de bu proje bir ilk olacaktır ve insanlar bu yayla evlerini görebilmek için akın akın geleceklerdir. Dediğim gibi ben bu projemi Hoçvan halkına  sunuyorum. 22 köy halkına selamlarımlarımı iletiyorum, 25 Ağustosta tüm hemşerilerimden destek bekliyorum. “ dedi. 


10:07, 09.08.2024

Haber Fotoğrafları


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500