Ardahanlı esnafın "Darphane müzesi"ni andıran iş yerindeki koleksiyon ilginç detaylar barındırıyor. Türkiye Cumhuriyeti 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün kendi fotoğrafını bastırdığı paranın hikayesi ve daha fazlası haberimizde.
Çocukluğundan beri koleksiyonculuğa merak saldığını söyleyen Ardahanlı esnaf Nezih Aktürk, darphane üyeliği sayesinde eski madeni ve özel basım paralarını anında sipariş ederek iş yerinde ayırmış olduğu özel köşesinde sergiliyor. Çarlık Rusya'sından tutun İsmet İnönü'nün kendi fotoğrafını bastırdığı döneme kadar basılmış tüm maddeni ve kağıt paraları da bu koleksiyonda bulmak mümkün.
Darphane`nin çıkartmış olduğu Fatih Sultan Mehmet`in kendi adına bastırdığı ilk altın sikkenin görseli kullanılarak hazırlanan hatıra paradan tutun, eski ABD Başkanı Barack Obama`nın başkanlığı döneminde Türkiye`yi ziyareti anısına çıkartılan hatıra paraya kadar ki tüm özel günler için çıkarılan paralarda yine bu iş yerinde sergileyen Aktürk, müşterilerininde ilgisinde oldukça memnun. Aktürk,hem koleksiyonu hakkında meraklılara bilgi veriyor, hemde fotoğraf çekmek isteyenlere yardımcı oluyor.
İNÖNÜ'NÜN KENDİ FOTOĞRAFINI BASTIRDIĞI PARADA BU KOLEKSİYONDA
Bu koleksiyon için çok para harcadığını belirten Nezih Aktürk SABAH'a konuştu; Aktürk, "Gittiğim her ülkeye ve her yere koleksiyonculuğa olan merakımıda götürdüm. 50'den fazla ülkenin parası var burada. Oranın maddeni ve kağıt paralarını, darphaneden gelen hatıra paraları iş yerimdeki dolapta ve masanın üstünde sergiledim. Kağıt paraları ise özel klasörlerde saklıyorum.
Bu para ise İnönü'nün Cumhurbaşkanı olduktan sonra Türk parasına kendi resmini bastırdığı paradır. Bu paraları o dönem ABD 'de bastırmış. Paraları Türkiye getiren gemi okyanusta battığında paraların çoğu da gemiyle bitlikte yok olmuş. Türkiye'nin çok büyük bir zararı olmuş."
Geçmiş yıllarda sınırlar açık iken bizimkiler Rusya'ya altın götürüp oradan kağıt para alıyorlarmış, sonra sınırlar kapanınca o paralar da tedavülden kalkmış, hal böyle olunca çuvallar dolusu bu paraları yakmışlar. Şu yeşil renkteki paralar o dönemde kalma masanın üstündeki bu maddeni paraların pek bir değeri yok ancak, dolabın içindeki altın ve gümüş paralar servet değerindedir. Her ne kadar binlerce lira harcayıp bu koleksiyon oluşturmuşsam da aynı zamanda bu bir yatırıma dönüşmüş durumdadır." dedi.