Ahşap Yakma ve Daglama Sanatı’nın önemli ustalarından Hüseyin Erbaş Bursa, Orhangazi Ördekli Kültür Merkezi’nde açtığı resim sergisinde ahşaba hayat veriyor adeta.
Çok sayıda ziyaretçi akınına uğrayan sergide Hüseyin ustanın eserleri görücüye çıkarırken. ahşaba işlenmiş resimler herkesi hayrete düşürdü.
Yaklaşık 4000 yılık bir geçmişi olan Ahşap Yakma ve Dağlama sanatı Selçuklular ve Osmanlılar üzerinde günümüz Türkiye’sine ulaşmıştır. Günümüzde ise uzak Doğu ve Avrupa ülkelerinde okullarda ders olarak verildiğini söyleyen ahşap ustası Hüseyin Erbaş, ‘’ Bu sanat Selçuklulardan ve Osmanlılardan süre gelmiş günümüze kadar ulaşmıştır. Bazı kaynaklarda 4000 yıllık bir geçmişi olduğu söyleniyor. Türkiye’de bu konuda çok az insan bilgi sahibidir. Şu anda sadece halk eğitimlerde kurs olarak veriliyor, bende Bursa’da bir halk eğitim merkezinde bu sanatla ilgili hocalık yapıyorum. Bu gün 3. Kişisel sergimi açmış bulunmaktayım, 35 tane tuval askıda olan eserim burada sergileniyor. Onların yanı sıra 20 tane de ufak çalışmalarım burada sergileniyor. İsteyen vatandaşlarımız beğendiği eseri satın alabiliyor”
2009 yılından beri Ahşap Yakma ve Daglama Sanatı ile uğraştığını belirten Hüseyin Erbaş sözlerini şöyle sürdürdü,
‘’Bu insanlık tarihinin en eski sanatıdır. Eskiden insanlar ağaçlara oydukları şekiller ile haberleşmişlerdir. Bunun tuvale yansıması 19. Yüzyılın sonlarına doğru Amerika’da olmuştur. Bir rivayete göre kızıl derililer bu sanatı Amerika’ya götürdü. Yani bu sanatın bir ucu Türklere dayanıyor. Selçuklular bu sanatı haberleşmede kullanmışlar. Osmanlılarda ise bastonlara, çeşitli dolaplara bu sanat işlenmiştir. Benim babamda eski bir ahşap ustasıydı. Babamdan sonra askerden ben gelince bu mesleği devam ettirdim. Ocakta bastonları kızartır, yakma yoluyla desenler yapardık. Bursa’ya göç ettikten sonra bu mesleği deva ettirdim. Aldığım siparişleri evimin bir odasında yapmaya başladım. Sonra Almanya’dan abim bana bir makine gönderdi. O makine ile şu anda daha rahat bir şekilde yapmaktayım. Böylelikle profesyonel anlamda ahşap yakma sanatıyla tanışmış oldum. İlk olarak kızıma öğretmenler gününde Atatürk portresi yaptım. 2014’ten itibaren halk eğitimde kurs vermeye başladım. Bu sanat benimle başladı. Kursiyerlerimle devam ediyor. Özellikle engelli kursiyerlerim bu işten çok memnun kalıyorlar. Şu anda 3. Sergimi açmış bulunmaktayım. Bir sipariş üzerine cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın portresini yaptım. Bunun yanı sıra Kasım Karabekir ,Barış Manço, Muhsin Yazıcıoğlu, Mevlana gibi tanınmış isimlerin portrelerini de çizdim.
BU İŞİ PARA KAZANMAK İÇİN YAPMIYORUM
Ben bu işi para kazanmaktan ziyade sevdiğim için yapıyorum. Allah bereket versin para da kazanıyorum. Siparişlere yetiştiremiyorum diyebilirim. Şu anda 17 tane öğrencim var. Bu güne kadar kursiyerlerime 5. Kes belge verdim . 85 yaşında bile kursiyerlerim oldu. Bu sanata ilgi çok büyük. ‘’ dedi.
Açılışı 18 ocak cumartesi günü yapılan sergi 24 ocak cuma gününe kadar devam edecek.