Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » DENEYİMLİ İNŞAAT MÜHENDİSİ KAYA'DAN ÖNEMLİ BİR UYARI!

DENEYİMLİ İNŞAAT MÜHENDİSİ KAYA'DAN ÖNEMLİ BİR UYARI!

 Fotoğraf

DAİRE ALANLARIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Daire alırken müteahhitlerin alıcıya verdikleri tapunun geçerlilik süresinin 5 yıl olduğunu belirten inşaat mühendisi  Mustafa Kaya Gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Daire  alanları  ve alacak olanları yakında ilgilendirecek olan açıklamanın detayları şöyle;  Kaya, ‘’daire alanların kaçı kat mülkiyetine geçmiş bilinmemektedir.   Kat alırken alıcı ile müteahhit arasında kat irtifakı yapılıyor. Aslında alıcı arsa almıştır daire almamıştır ama o daire aldığını zannediyor. Hata bazı müteahhitler güven veriyorlarsa  o tapuları sata biliyor. Daha  proje aşamasında birçok daireyi satabiliyor. Daha sonra müteahhit eğer binayı bitirmişse  1 yıl içinde  kanunen kat mülkiyetine geçmek için gerekli girişimlerde  bulunması lazım.  Bunun için öncelikle, Yapı kullanma izni alması  lazım bunun içinde tüm SSK primleri ödemesi lazım, birde  binanın projeye uygun olması lazım bütün bu aşamaları başarıyla geçen binalara kat mülkiyeti 1500 ile 2000 arasında bir ücret karşılığında veriliyor. Yapı kullanma izni olmadan  kanunen elektrik ve su binalara bağlanamıyor ancak bağlatanlar var, nasıl bağlatıyor şantiye olarak bağlatıyor. Gelen elektrik ve su faturalarda normalin 2 katına geliyor binalarda yaşayan vatandaşın ruhu bile duymuyor. Ondan sonra bu kısır döngü ömür boyu çözülmeyen bir sürece  giriyor. Bina sakinleri bir araya gelerek bu sorunu  çözmeye çalışsalar bile, ancak bu seferde prim ödeyecekler. Prim ödeseler bile eğer bina projeye uygun değilse bu  da çözüm olmayacaktır. Bu tür örneklerde Ardahan’da çok rastlanan bir durum. Bu seferde hayata bu izni alamazlar.
Kat irtifakıyla, kat mülkiyetini bir birine karıştırmasınlar kat irtifakı şu demektir;

Kat irtifakı, henüz yapı yapılmamış veya yapısı tamamlanmamış bir arsa üzerinde kuruluyor. Peki kat irtifakı tapusu ne zaman sona erer? İşte kat irtifakının sona ermesi ile ilgili esaslar...
Kat irtifakı tapusu ne zaman sona erer?
Kat irtifakı, henüz yapı yapılmamış veya yapısı tamamlanmamış bir arsa üzerinde kuruluyor.

Kat irtifakının kurulması ve ta
pu siciline tescil edilmesi için o arsanın malikinin veya bütün paydaşlarının buna ait istem ile birlikte 12 nci maddenin (a) bendine uygun olarak düzenlenen proje ile (b) bendindeki yönetim plânını tapu idaresine vermeleri lazımdır. Kat mülkiyetine geçişte ayrıca yönetim plânı istenmez.
Bir arsa üzerinde kat irtifakları ancak sözleşmede veya dilekçede her kat irtifakının ilgili bulunduğu bağımsız bölüme tahsisi istenen arsa payı, arsanın kayıtlı olduğu kütüğün (Beyanlar) hanesinde belirtilmek suretiyle kurulur ve yapının, verilen projeye göre tamamlanmasından sonra kat mülkiyetine konu olacak bağımsız bölümlerinin numarası ve bu bölümlere bağlı eklentiler kütüğün beyanlar hanesinde belirtilir.
Yapının tamamlanmasından sonra kat irtifakının kat mülkiyetine çevrilmesi, kat irtifakının tesciline ait resmi senede ve 12 nci maddede yazılı belgelere dayalı olarak, yetkili idarece yapı kullanma izin belgesinin verildiği tarihten itibaren altmış gün içinde ilgili tapu idaresine gönderilmesi üzerine resen yapılır.

Kat irtifakının sona ermesi:

Madde 49 – Kat irtifakına konu olan arsanın maliki veya ortak malikleri, tapu memuruna verecekleri yazılı bir beyanla kat irtifakına ait sicil kaydını sildirerek bu irtifaka her zaman son verebilirler.
Kat irtifakı, buna konu olan arsanın tamimiyle yok olması veya üzerinde yapı yapılamayacak hale gelmesi veya kamulaştırılması ile kendiliğinden sona erer.

Kat irtifakına konu olan arsa üzerinde, bu irtifakın kurulması sırasında verilen plana göre beş yıl içinde yapı yapılmazsa maliklerden birinin istemi üzerine, sulh hakimi, gerektiğinde ilgilileri de dinleyerek, duruma göre kat irtifakının sona ermesine veya belli bir süre için uzatılmasına karar verir. Süre istem üzerine yeniden uzatılabilir.

Belirtimiz  fıkra uyarınca kat irtifakı kaldırıldığında tapu kütüğündeki kayıt silinir.
Önemli olan kat mülkiyetidir. Kalıcı olanda odur.

BELEDİYE YETKİLİLERİ VE YAPI DENETİM GÖREVLİLERİ SUÇ İŞLİYOR

Belediyelerin burada çok hatalar yaptıklarına şahit oluyoruz. İzin veren belediye yetkilisi de, yapı denetim görevlileri de burada suç işliyor. Çok rastlıyoruz yan yana iki bina biri projeye uygun yapılmış diğeri ise 2 mt. İleriye çıkmış bu çarpık yapılaşmaya izin veren bütün görevlilere görevini istismar ediyor ve kanunen büyük suç işliyorlar. Karagöl mehlesindeki yapıların çoğu imara hiç uymamıştır. Burada belediye görevini yapmıyor. Örneğin  İki bina arasındaki 7 mt. Yol olması gerekirken. Bazı binalar yolla geçmiş üstelik çıkmalarda yapılmış. Belediyenin bir üst yetkilisinin akrabası bunu yapmış.  Binası şu anda yolla girmiş.
ASANSÖR MECBURİ DEĞİL
Çoğu  resmi kurum binaların da asansör yok. Kanunda d
a bunun mecburiyeti yoktur. Çoğu bina asansöre uygun olmasına rağmen bunu dayatıyorlar. Kocaeli belediyesinde aldığım yönetmelikte asansör mecburiyeti yok

MUSTAFA KAYA SON OLARAK ŞU UYARIYI YAPTI

Ardahan da imar planı tam bir facia. Bazı müteahhitler mevzuata hiç uymamaktadır. Vatandaşlar daire alırken en azında 30- 40 bin  lirasını vermesinler ta ki kat mülkiyetini alana kadar. Yoksa sonrasında dönülmez bir yolla girmiş olurlar. Kendi paralarıyla kendilerine  eziyet etmiş olurlar. Vatandaşlar mağdur duruma düşmemek için almak istedikleri dairelerin kat mülkiyetini mutlaka alsınlar.


07:36, 10.07.2015

Haber Fotoğrafları


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500