Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » Türkiye ‘yi gezme hayalini kilime döken anneyle kızının hikayesi

Türkiye ‘yi gezme hayalini kilime döken anneyle kızının hikayesi

 Fotoğraf

Türkiye ‘yi gezme hayalini kilime döken anneyle kızının hikayesi

Artvin’in Şavşat İlçe Halk Eğitim Merkezi ‘de 38 yıldır Usta Öğretici olarak görev yapan Gülnaz Dede başarısını üstünde Türkiye haritası bulunan annesinin 1965 yılında dokuduğu halıya bağladı. Dede,”Benim hayatım bu kilimle değişti. “ dedi.

Mehmet Avşar/ SABAH










Sürekli gezme hayalini kurduğu ülkesini gezme imkanı olmayınca duygularını kilime dökerek bu hayalini gerçekleştiren
annesinin izinde giden Gülnaz Dede (59) annesini dokuduğu kilimin altında Şavşat Halk Eğitim Merkezi ‘nde kadrolu usta öğretici olarak yarısı engelli bireylerden oluşan öğrencilerine meslek öğretiyor.

Gülnaz dede daha doğmadan önce annesinin hayatında gelişen bir olay onun da hayatının dönüm noktası oldu. Gülnaz dede annesinin hep Türkiye’nin diğer illerini de merak ettiğini ve Türkiye’nin o zaman 67 olan illerini tek tek gezip görmek istediğini belirtti. Ancak annesi o zamanki imkansızlıklar nedeniyle bu hayalini bir türlü gerçekleştirmediğini söyledi. Bunun üzerine annesi madem ben Türkiye’yi gezemiyorum ben de Türkiye’nin 67 iline tek tek bir kilim üzerinde nakış nakış işleyerek de okuyacağım demiş. Bunun üzerine köydeki evinde iki kızıyla birlikte 40 gün süren bir emeğin neticesinde üzerinde Türkiye haritası bulunan herkesin gıptayla baktığı bir kilim dokuyorlar ve  kilimin üst kısmınada şu yazıyı yazıyor,”Hayırlı olsun,  3.6.1965 Behram bey Dede Türkiye Cumhuriyeti “ anne  Tütiye Dede tarih olarak kızı Gülnaz ‘ı yazıyor, isim kısmında ise 4 yaşındaki oğlunu yazıyor.

İlkokul 3. sınıf terk ve o zaman 46  yaşında olan  anesi Rükiye  Dede ‘nin Türkiye haritasını ve 67 ilin tamamını orijinal bir şekilde kilime  nakşetmesi  herkesi şaşırttığını söyleyen  Gülnaz Dede , SABAH ‘a konuştu,
“Annem hep Türkiye ‘yi gezme hayalini  kurmuş, bu hayalini gerçekleştirmeyince Türkiye haritasını çizerek duygularını iki ablamla (biri 11 yaşında diğeri 13 yaşında)birlikte 40 gün boyunca dokuduğu kilime nakış nakış, desen desen işledi.

Bizim köyümüzün ismi havlu köy, annem köyde doğdu, köyde evlendi, başka da bir yer görmedi ancak gezmeyi, değişik yerler görmeyi çok istiyordu, çok zeki, çok bilgili bir kadındı. Annem ,’ ben Türkiye ‘yi gezip göremedim ama Türkiye’nin coğrafi bölgelerini gösteren haritayı kilime işleyerek duvarıma asacağım. Çocuklarıma Türkiye’deki tüm illerini tek tek onlara göstereceğim’  demiş.

O yıl ben dünyaya geliyorum ve hayatımı bu kilim belirliyor.

Annem hep ülkemizin tüm ilerini gezip görmek istedi, ancak olmamış oda bu hayalini kilim üzerinde Türkiye haritası çizerek gerçekleştirmiş. “ dedi


“DUVARDAKİ KİLİM SAYESİNDE USTA ÖĞRETİCİ OLDUM”


Ben ilkokulu bitirdikten sonra ortaokul ve liseyi dışardan okudum. 1986 yılında köyümüze kaymakam geldi. babam köy muhtarının azası olduğu için kaymakam bize gelmişti. Sonra gözü annemin duvardaki bu  kilimine ilişti, hayran kaldı, babama dönerek bu evin kızı yok mu? Kaymakamlığa gelsin, biz ona halk eğitimde iş verelim diğer kadınlarımıza da öğretsin bu güzel mesleği ‘ dedi.

Gitim müracaat ettim, o günden sonra kadrolu usta öğretici olarak yüzlerce öğrenci yetiştirdim. İki çocuğum var, bu meslek sayesinde okutum birisi Bursa’da Beden eğitimi öğretmeni , diğeri  ise edebiyat öğretmeni. Annemi Allah cennetine alsın. Onun sayesinde hayatım kurtuldu. “ dedi.


11:21, 13.06.2024


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500