Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » 20 KELİMELİK EFSANE: SAFFET KAYA

20 KELİMELİK EFSANE: SAFFET KAYA

 Fotoğraf

Seçim Ardahan’da Saffet Kaya’nın katılımıyla tam bir komedi cümbüşüne dönüşecek gibi görünüyor. Parayı basıp videosunu youtube’ta yayınlamış bile… Merak insanı öldürür; oturdum izledim. Videoyu çeken kişi amatörlükte dibe vurmasaymış, bir Yeşilçam komedi filmi izlediğimi zannedecektim. “Assolistler en son çıkar” âdetine göre, Saffet Kaya dönemini kusursuzca temsil eden, yıkılmaya hazır balkonda, öncelikle kitleyi coşturmakla görevli amigo amcamız, bademciklerinden aldığı güçle haykırıyor: Yiğit insan, efsane, Ardahan sevdalısı falan… Anlamıyorum, şapkalı amcalardan oluşan küçük bir kitleye bu kadar bağırmaya ne gerek var. Hadi bağıracaksın, ne diye mikrofon kullanıyorsun? Her neyse! Eski alışkanlıklar terk edilmiyor. Biz atadan böyle gördük, diye düşünüyordur.

Şimdi size kişilik çözümlemesi konusundaki yeteneğimi sergileyeceğim. (Şavşatlı ya da Ardahanlı olması beni ilgilendirmiyor, çünkü bu muhabbet baydı artık, sanki Şavşatlı olması bir kusurmuş gibi) Saffet Kaya, eski Demirel mitinglerini aldıran, bir edayla omuzlardan alana taşınıyor. Bu kendisinin hoşuna gidiyorsa, ciddi bir ego tatminsizliği var demektir. Dört dönemde bu ego tatmin edilmemişse Alimallah, sapkınlığa kadar yolu var. Sadece bu olsa iyi, şimdi bomba geliyor. Amigo amca bağırıyor: “Ardahan’a üniversiteyi getiren adam”. Bu laf insan zekâsıyla alay etmek değilse eğer açıkça şizofrenik bir durumdur. Evet Türkçesi duygu dağınıklığı, halüsinasyon karışımı paranoyaklık anlamlarına gelir. Bu psikolojik durumun ilerlemiş evrelerinde kişinin kendi kendini yumruklama riski dahi var. Filmi bile çekildi: Dövüş Kulübü (tavsiye ederim). Ardahan’da üniversite kurulurken üniversitesi olmayan il var mıydı? Ben üşenmedim baktım, o dönem 81 il bazında en son açılan üniversite Ardahan Üniversitesi’dir. Bu bile dönemin vekillerinin utancı olması gerekir. Ama bu utanç, ancak Saffet Kaya marifetiyle icraata dönüşebiliyor. Ensar Öğüt akıllı adam, lafını bile açmıyor.

Kaya, bile amigo amcaya daha fazla dayanamayıp mikrofonu eline alıyor ve yirmi kelimelik konuşmasına başlıyor. Kaya’nın kelime darcığı o kadar kısır ki, bu yirmi kelimenin yerini sürekli değiştirip farklı cümleler kurduğunu zannediyor. Son 20 yıldır en çok “kesinlikle”  kelimesini kullandığını tespit ettim. Hemen hemen her cümlesinin sonunda “kesinlikle” kelimesine rastlamak mümkündür. Bu kelime bilinç dışı bir nedenden dolayı seçilmiştir. Neden başka bir kelime değil de “kesinlikle” kelimesi? Çünkü söylediklerinin inandırıcı olmasını istiyor. En büyük kokusu inandırıcı olamamaktır. Bunun nedeni bilinçaltındaki korkular olduğu için kendisi aslında bunun farkında değil. Kişi önce bilincinde kendi yalanlarına inanmaya çalışır. Bunu bilinç düzeyinde başarır, ancak bilinçaltına gerçekler bastırıldığı için, kişi farkında olmadan bu tür takıntılı hallerle kendini ele verir. Evet, Saffet Kaya, kendi kendini ele veriyor: “Bine yakın araçla bizleri bağrınıza bastınız” diyor. Bu araçların paralı olduğunu biliyoruz. Geçtik burayı! “Sizlerden gurur duyuyorum, onur duyuyorum kesinlikle!” “Sizlerle” olması gerekir, tipik bir anlatım bozukluğu. Aslında bu cümlede, bilinçaltında “sizlerden nefret ediyorum” demenin düzeltilmiş hali var. Burada kullanılan “kesinlikle” kelimesi cümleyi yalanlıyor. Yani aslında “gurur duymuyorum, onur duymuyorum” olacak. Kaya kendini ve halkı  inandırmak için “kesinlikle” kelimesini sık kullanma gereği duyuyor. Bunu bilinçaltını susturmak için yapıyor.
Saffet Kaya, konuşmasında sanki bir zamanlar DYP’den milletvekili değilmiş gibi o dönemi, yani doksanlı yılları eleştiriyor. O dönemlerde arsaların, dükkânların, tarlaların para etmediğinden, ama şuan yani Orhan Atalay döneminde yapılanları kast ederek şantiyelerden, yollardan bahsediyor. İlginç, kendisi doksanlı yılların politikacısı ama o döneme ateş püskürüyor. Vekillik süresi bittiği gün Ardahan’da ne yol vardı ne şantiye ne de o kendine mal ettiği üniversitenin bir kampusu vardı. Bizim bildiğimiz bunların Orhan Atalay zamanında olduğudur. Savunmaya dair aksi fikri varsa buyursun, hodri meydan! Kendisine efsane dedirtiyor, ancak 20 kelimeden çıksa çıksa sakız manisi çıkar.   


08:07, 23.04.2015


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500