Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » KÜRESEL ISINMA ARDAHAN BALINI DA VURDU

KÜRESEL ISINMA ARDAHAN BALINI DA VURDU

 Fotoğraf



Ah! Ah! Uyu babam uyu dünyayı uyutuyor küresel kapitalizim, Türkiye uyuyor, zira küresel ısınma gün geçtikçe tehlikeli boyutlara ulaşıyor. Küresel oyun kurucular, dünya halklarını, özelikle gelişmemiş toplumları uyutmayı iyi başarırken, türlü türlü akıl oyunlarıyla insanların gerçekleri görmesini de engellemekteler. Bunun en son örneğini 15. Ardahan bal festivalinde gördük. Bu yıl maalesef bal yok. Yağmur var, güneş var ama bal yok, çiçekte var, yeşil de bol bal yine yok, acaba neden?
Kimse bunu merak bile etmiyor. Ardahan’ın yerel basını da ezberi bozmadan geçen yılın haberlerini baz alarak , bal güzeli yarışması oldu, en iyi bal seçildi, en iyi yemek yarışması yapıldı gibi alışa gelmiş sözlerle işin içinde çıkmayı yeğliyor. Yorum yok, gözler kör, kulaklar sağır bize ne oluyor diye bile düşünemiyoruz.
Balın, yemeğin ve  güzelin var olması için en büyük zenginliğimiz olan topraklarımızı yeterince değerlendiriyor muyuz acaba? Acaba yağmur yağmadığı zamanlarda yağmur duasına çıkmak yerine,  yüce yaratanın bize tevekkül edin demesine uyusak nasıl olur? Yani Allah bize zaten rızkımızı kazanmamız için yeterince zemin hazırlamamış mı? Tabi ki evet, kura nehri akar gider ava aval bakarız, hoçuvan ovasının tümünü sulayacak kapasiteye sahip kara çayır suyu kura ile birleşip Gürcistan üzerinde hazar denizine dökülür boşu boşuna, biz yine vurdum duymaz bir şekilde bakarız. Ünlü kamera dağının otlarına hayvan yetişmez, otları kuruyup gider bakarız, Çıldırın meyve bahçeleri susuzluktan kuruyup gider biz sadece bakarız, meralar düzensizce, disiplinsizce kullanılır bakarız, erozyona uğrayan topraklarımızı görmezden geliriz. Türkiye ne zaman kendini toparlasa ekonomisini masaya yatırıp çözümler üretmeye başlasa, mutlaka başına bir bela musallat edinilir. Siyasi çekişmeler ekonomik sorunları gölgede bırakır.
Allahın bize bahşettiği zenginlikleri görmeyiz. Biz başka telden, başka havadan, dünyada kopuk bir şekilde başımız kuma gömülü yaşarız. Ellimizden gelen ise ya beddua ederiz, yada dua ederiz halbuki yüce yaradan duamızı zaten kabul etmiş önceden.
Doğal zenginliklerin en iyisini bize vermiştir. Gerisini tevekküle bırakmıştır.
Hele yerli sanayimiz hayvancılık ve tarım öyle bir hal almış ki acilen çözülmesi gereken konuların başında gelir.

Ne olursa olsun bu durum öyle bir hal almış ki, acilen tedavi edilmesi gereken bir hasta, kangren olmuş bir yara, ambulanstan bekletilen bir ağır yaralı konumuna hasıl olmuştur.
Biz neden memleketimizin temel dinamitlerini tartışmıyoruz? Asıl sorunları dile getirme kabiliyetimiz mi yok acaba?  Neden hiçbir işin sonunu getirmiyoruz? Sırf bu fikir benden çıktığı için neden sırtını çeviriyor gazeteci arkadaşlarım? Hepimizin fani olduğunu unutmuşlar mı acaba? Neden hiç kimse dünyaya kalıcı bir eser bırakmayı düşünmüyor? Günü kurtarmanın derdine düşmüş her kes, herkesin bir tek amacı var ne yazık ki, nasıl etsek te şunun bunun ayağını kaydırsak. Böyle şeylere de müthiş kafaları çalışır. Ancak proje yapmak, üretmek zorluğuna katlanamazlar.. Yada akılarından bile geçirmezler.
Yerli sanayimiz hayvancılıktır. Bu bizim gerçeğimiz. Buna doğru dürüst eğilmenin zamanı gelmiştir. Sivil toplum örgütlerinde hiç bir ümidim yok. Onlarda bir beklentimde yok bu konuda. Zira onların şimdiye kadar yaptıkları işler bundan sonrada yapacaklarının belirtilerinden başka bir şey değil.
Ak parti il başkanı Yunus Baydarın bu konuda ciddi destekleri var ama yeterli değil, milletvekili Orhan Atalayın ciddi destekleri var ama yeterli değil. Zira kalkınma top yekun olur, birilerin desteğine de büyük kesimlerin desteği lazım. Birileri işin inadına kaçıp sürekli körü körüne havaalanı istiyoruz demekle hiçbir sorun çözülmez. Aksine kısır bir döngüye neden olur.

Tren  yolu Ardahan için olmazsa olmaz iken,  ekonomik büyümenin can damarı iken, ticaretin bel kemiği iken, büyümenin ve refahın temel yapısında ticaretin  varlığı yatar iken, hayvancılıktaki cenaze yerde iken işin kolayına kaçarak bizimde havaalanımız olsun demek ne kadarda mağdur durumda olduğumuzu göstermiyor mu acaba?

Havaalanın olsa ne olacak, hiç uçakta inmeyen Ardahan Üniversitesi Rektörü Ramazan Korkmaz gibilerine yarayacak. O da zaten Ardahan’ın hiç bir sorunuyla ilgilenmeyen,  Ardahan ile ilgili hiç bir  oluşumun içinde yer almayan biri. Yolcu kapasitesinin düşüklüğü nedeniyle haftada bir kalkacak olan uçağı belki de beklemez o bile 90 km. uzaklıktaki Kars havaalanını kullanır büyük ihtimalle Ardahanlı yolcular. Ancak biz yine de büyük fotoğrafı göremiyoruz ne yazık ki, yine de  Allah bize akıl fikir versin ne diyelim.


15:04, 04.08.2014


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500