Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » Gürcistan'a Girişte Yanında İlaç Bulunduran Gözaltına Alınıyor

Gürcistan'a Girişte Yanında İlaç Bulunduran Gözaltına Alınıyor

 Fotoğraf

Gürcistan ülke girişlerinde ilaçla giriş yapılmasını yasaklayan yasanın yürürlüğe girmesinin ardından 100‘a yakın Türk iş adamları ve şoförler göz altına alınarak yasal işlemlerin başlatılması Türkiye’de büyük tepkilere neden oldu. Hopa Ticaret ve Sanayi Odası bu konuyla ilgili yaptığı basın toplantısında Gürcistana gidecek bütün vatandaşları uyardı.

Gürcistan’da devlet başkanı değişikliğin ardından yeni yasalarda yürürlüğe sokuyor. 15.03.2014 tarihinde yeni getirdiği yasada, ülke girişlerinde hiçbir ilacı kabul etmiyor. Ilaç bulunduran kişiye hemen yasal işleme başlıyor. Kişiyi göz altına alıp aracını bağlıyor. Sorgusuz sualsiz 48 saat göz altına alıyor. Şahsın hasta olup olmadığını, bu ilacı devamlı kullandığına hiç bakılmıyor. Ilaçları da tahlile gönderip analiz ettiriyor. Uyuşturucu olup olmadığı kısa sürede araştırmaya çalışıyor. 48 saat sonra mahkemeye çıkarıyor ve binlerce Lari (Gürcistan para birimi) ceza kesiyor. Bununla da kalmayıp belirli bir süre de hapishanede tutuyor.

Hopa Ticaret ve Sanayi Odası bu konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Hopa TSO Başkanı Osman Akyürek, basından sorumlu Başkan Yardımcısı Gökhan Bıyıklı, yönetim kurulu üyesi Süleyman Altunsoy ve Şükrü Aydemir, Gürcistan devletinin ülke girişinde ilaçlara yasaklama getirmesiyle ortaya çıkan büyük sorunları dile getirerek Gürcistan'a gitmek isteyen bütün vatandaşları uyarıp kesinlikle yanlarında hiçbir ilaç bulundurmamalarını istedi. Hopa TSO Başkanı Osman Akyürek şunları söyledi: “Gürcistan 15.03.2014 tarihinde yürürlüğe koyduğu ülke girişinde ilaçların yasaklaması olayı şu an vahim durumda. Biz Gürcistan devletini suçlamak niyetinde değiliz. Ancak yürürlüğe sokulan ilaçların yasaklanması yanlış atılan bir adım olarak görüyoruz. 3. Dünya ülkelerinde bile görülmeyen bir vaaka ile karşı karşıya kaldık. Senin hasta olup olmadığın raporlu ilaç kullandığın onun için hiç önemli değil. Kullandığı ilaçların ne olursa olsun fark etmiyor. Grip ilaçları dahil hiçbir ayırım yapmaksızın yasak. Üzerinde, çantada veya arabanda ilaç çıktığında KGB hemen seni göz altına alıyor. 48 saat seni içeride tutup daha sonra mahkemeye çıkarıyor. Binlerce Lari ceza kesiyor. Bu rakam en küçüğü 3 veya 5 bin Lari yaklaşık 5 ile 8 bin Türk Lirası. Ilaçların tahlilden gelene kadarda seni hapiste tutuyor. Birde KGB tutanak tutup imzalattırıyor. Başına böyle bir şey gelen kişi kesinlikle evrak imzalamasın. Gürcüce yazıyorlar. Ne yazıldığı bilmedikleri için suçu kabul etmiş oluyor. Şu anda 100‘e yakın Türk iş adamlarımız ve şoförlerimiz içeride hapiste yatıyorlar. Borçkalı bir vatandaşımız Böbrek nakli olmuş ve ilaç alması gereken bir kişi şu an hapiste. Ambulans hapishanede kapıda sürekli bekletiliyor. Bir basın mensubu arkadaşımızın çantasında Benical ve Sudafet ilaçları bulundurduğu için göz altına aldılar. Bu konuyla ilgili Gürcistan başkonsolosumuz büyük uğraş veriyor. Hopa Ticaret ve sanayi odası olarak birçok girişimler yaptık. Bu konu Ticari ve insanı boyutu olarak ele alıyoruz. Yasal düzenlemeler insanı boyutta olmalıdır. Gürcistan bizim ateş komşumuzdur.
Bu konunun devletler arası çözülmesi gerek. Gümrük ve Ticaret bakanımız Sayın Hayatı Yazıcı bu konu hakkında bilgi sahibi. Gürcistan ekonomi bakanı ile görüşme yapmış. Gürcistan bakanının vermiş olduğu cevap tatminkar değil. Sadece oyalamadır. Böyle bir yasa geldiği, değişmesi için zaman alabileceğini ifade etmiş. Böyle bir uygulama insanı boyuttan çıkıyor. Resmen insani suç işliyorlar."

Bir gazetecinin; Gürcistan neden böyle bir yasa getirme gereksinimi duydu şeklindeki sorusuna da Başkan Akyürek; "Gerekçeleri de öyle pek muteber değil. Bu ilaçlardan birleştirme yoluyla uyuşturucu yapılıyor denmekte." karşılığını verdi.


21:13, 15.04.2014


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500