Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » Doktorlardan Erdoğan'a çok acil uyarı

Doktorlardan Erdoğan'a çok acil uyarı

 Fotoğraf

Günlerdir ses tellerinden problem yaşayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün Van'da vatandaşların karşısına çıktı. Ancak Başbakan'ın sesi birkaç gün öncesinden daha da kısılmış durumdaydı. Dinleyenleri şaşırtan bu duruma Kulak Burun Boğaz Uzmanları'ndan da yorum geldi. Uzmanlara göre, Erdoğan bol bol su içmeli, çok acil bir şekilde sesini dinlendirmeli, ses tellerini kurutucu içeceklerden uzak durmalı."

Sesini çok acil dinlendirmeli

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Galip Arda Pelen:

"Başbakan Erdoğan, yoğun bir program içerisinde. Günde neredeyse üç miting yapıyor ve dinlenmiyor. Bu mitinglerde yüksek tonajlı konuştuğu için ses tellerinde dokular arasında ödem oluşuyor. Eğer çok daha fazla zorlarsa bu ödem kanamaya bile neden olabiliyor. Ödem ses tellerinin hareketini bozuyor, sesin kısılmasına neden oluyor. Düzelmesi için tabii ki bazı ilaçlar var ama ses istirahati gerekiyor. Dinlendikçe sesi kendine gelir. Ama eğer bu tempo aynen devam ederse ses tellerindeki bu durum kalıcı olabilir. Polip gibi kalıcı hasarlara neden olabilir. Konuşurken sesin yüksek tonajlı olmaması gerekiyor. Başbakan'ın acil bir şekilde sesini dinlendirmesi gerekiyor."

Geri dönüşü var

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ferhan Öz:

"Başbakanımız şu an yoğun bir maratonda ve sesini çok yoğun kullanıyor. Ses problemlerinin olması gayet doğal. Her siyasinin bir ses problemi olabilir. Bol su içmesi, nemli ortamlarda bulunması gerekiyor. Sayın Başbakan her zaman böyle hitap etmiyor. Seçim dönemlerinde farklı bir şekilde kullanıyor sesini. Bu dönemlerde daha dikkatli olması lazım ama bu atmosfere girip de kendinizi kaptırınca çok da dikkat edemeyebiliyorsunuz. Hele ki duygusallaştığınız zaman daha da zorlaşıyor dikkat etmek. Bu ses kısıklığının geri dönüşümü var. Seçimlerden bir iki gün sonra her şey düzelir. Korkulacak bir durum yok."

Bol bol su içmeli

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Ercan:

"Sesi fazla ve kötü kullanmaya bağlı olan bir durum. Normalde sesimizi konuşma tonunda kullanırız. Ama yüksek tonajda konuştuğumuzda, ses tellerimizin içinden hava geçiyor ve ses tellerimiz çok fazla çalışıyor. Ses tellerinde ödem gelişiyor ve bu da ses kısıklığına neden oluyor. Sesi bu kadar yoğun kullanmamak gerekiyor. Bol su içmeli, nane-ıhlamur çayları içmeli, kahve, kola gibi ses tellerini kurutucu içecekleri tercih etmemeli. Ve sesini mutlaka dinlendirmeli."

Başbakan'a zencefilli adaçaylı formül

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Cem Erdurak:

Siyasetçilerde diyafram eğitimi yoksa, sesi ses tellerinden kullandıkları için daha çabuk yıpranma söz konusu oluyor. Diyafram kullanılmadığı için de ses tellerine binen yük artıyor. Ses tellerinden giren fazla hava nedeniyle ses kısılmasıyla karşı karşıya kalınıyor. Bu durum soğuk havayla birleşince daha da zorlayan bir durum oluşabiliyor. Ayrıca son birkaç haftadır viral bir salgın var. Bunun da ses üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Ayrıca seçim sürecinde daha da heyecanlanıp konuşulunca ses tellerinin üzerine binen yük artıyor. Sayın Başbakan'ın acilen muayene olması lazım. Eğer ses telleri kıpkırmızıysa ve hemen sesin geri dönmesi isteniyorsa kortizon yapılır. Bu iltihabi reaksiyonu azaltır. Ancak sesin uygunsuz kullanımı devam ederse yine tekrarlanabilir. Soğuk buhar uygulanabilir. Gece yattığı ortamın nemli olması gerekiyor. Kalorifer üzerine su konulabilir. Ayrıca pastil kullanabilir. Bir de doğal yöntemler kullanılabilir. Çaydanlıkta çay demler gibi adaçayı ve zencefil demlenmeli. Sonrasında balla karıştırılıp günde iki- üç kez içişmeli. Bunun yanında antigribal ilaçlar da çok faydalı olabilir.


18:59, 27.03.2014


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500