Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » MEYVE BAHÇELERİNE SU GİTMESE AĞAÇLAR KURUMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA

MEYVE BAHÇELERİNE SU GİTMESE AĞAÇLAR KURUMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA

 Fotoğraf

Ardahan'ın Çıldır İlçesine bağlı Kurt kale  Nahiyesi'ne bağlı bir çok köy geçimini meyve bahçelerinde sağlamaktdır. Ancak meyve ağaçlarına su gitmediği için susuzluk yüzünde şimdiden kurumaya başladılar.
Meyve üreticileri mağdur durumdan olduklarını belirterek,  gazetemiz aracılığıyla yetkililerden yardım istediler. Övündü Köyünde Turan Şamdanlı, '' Baltalı (Tatalet) köyünden geçen su Gürcistan tarafına akıp gidiyor, bizim yetkililerden ricamız bu suyu kanallar vasıtasıyla bahçelerimize akıtılması hususunda gereken alakayı göstermeleridir, gerisi bizim işimiz, ondan sonra biz üstümüze düşeni yapmaya hazırız) diye ifade etti.. Mehmet Kazankaya ise 'Bizler Gürcistan hududunu yılardır bekliyoruz. 500 haneli köyde 30 ev kaldı, buna rağmen yinede bu köy bizi doyurmuyor, gidenlerin bahçelerini de biz işliyoruz ama kuraklık sebebiyle verim alamıyoruz. Çok az bir maliyetle Devlet istese bize boşa akıp giden sudan faydalandıra bilir. biz tek başımıza bir kuyu bile açamıyoruz zor bir coğrafyada yaşıyoruz.'' diye ekledi.

Bölgede susuzluk nedeniyle şimdiye kadar 100 adet ceviz ağacı kuruduğunu belirten vatandaşlar, “Çiftçilerin yer altında çıkardıkları artezyen kuyularıyla kendilerine ait ağaçları kurtarıyor. Ancak Çıldır’da mevcut kanallar ve  su kuyularının olmaması nedeniyle ilgisizlikten bahçeler kuruması üzerine daha önceden de su kuyuları yoktu ama yine sularımız yeterliydi şimdi taşıma suyla sulama  yapmamıza  rağmen yinede bahçelerimiz kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı,,  meyvecilik teşvik programlarına alınmadı. Çiftçilerimizin sıkıntıya düşmemesi için devletin Çıldır meyve bahçelerini en azından  Çıldır’a sulama suyu gelene kadar koruma altına almasını istiyoruz” dediler.

''Çıldır ilçesinde özellikle bu aylarda suya çok ihtiyac olmasına rağmen hala bahçelerimize bir kez dahi su veremedik ekim ayına gelmemize rağmen bahçelerimiz su yüzü göremedi'', diye ifade ettiler.
D.G


20:13, 04.11.2013


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500