Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » Ardahan'ın yerli sanayisi hayvancılıkta ümit verici gelişme

Ardahan'ın yerli sanayisi hayvancılıkta ümit verici gelişme

 Fotoğraf


        Ardahan, Kars, Artvin Projesi  (AKAP) heyeti,  Vali Seyfettin AZİZOĞLU’nu makamında ziyaret etti.

        Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, özellikle tarım ve hayvancılığa el verişli bölgelerde önemli projelerle bölgeyi daha yaşanabilir kılmayı hedefleyen,  Ardahan, Kars ve Artvin illerini kapsayan AKAP projesi kapsamında bir heyet,  Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa TANI ile birlikte Vali AZİZOĞLU’nu makamında ziyaret etti.

        Ziyarette  AKAP Projesinin önemine vurgu yapan Vali AZİZOĞLU, bir süre sohbet ettiği heyete, geniş ve el verişli meraları ile Ardahan’ın, adeta  Doğu Anadolu Bölgesi’nin yaylası olduğunu söyledi.  Ardahan’da özellikle hayvancılığın önemli derecede halkın geçim kaynağı olduğunu belirten Vali AZİZOĞLU, “Ardahan diyebilirim ki Doğu Anadolu’nun yaylasıdır. Ardahan’da hayvancılık çok. Dolayısı ile yaylalarımızda çok ve hayvancılığa el verişlidir. Biz özellikle bu yıl meralarımızın daha iyi korunabilmesi anlamında kendimizce bazı önlemler aldık. Özellikle meralarımızı kötü kullanan ve çoğunluğu  dışarıdan gelen hayvanlara yönelik bazı tedbirler  aldık. Bu da bölgede oldukça olumlu sonuçlar verdi.  Şimdi biz bu yaylalarımıza su getiriyor ve yollar yapıyoruz. Bu yıl 30’a yakın yaylamız da suya kavuştu.“ dedi.

        Ardahan’da hayvancılığın etkin  olduğunu ama hayvancılık anlamında bilinçli hareket edilmediğini anlatan Vali AZİZOĞLU, “Ardahan’da hayvancılık var. Hatta burada ki insanların tek geçim kaynağı hayvancılıktır. Ama hayvancılık aynı zamanda burada insanları tembelliğe itiyor. Hayvanlar yazın meralarda bedava besleniyor, kışın ise satılıyor. Dolayısı ile insanlar bu anlamda bir rahatlık yaşıyor. Bu yıl Ardahan’dan il dışına 100 Bin baş hayvan satılarak çıktı. Bu yıllardır böyle devam etmektedir. Oysa buranın insanı kendi hayvanını yazın merada besleyip, kışında zorluğuna katlanıp yetiştirirse daha çok elir sağlayacaktır.  Bu olmayınca artık hayvancılık insanlara yetmiyor ve bu da göçe neden oluyor.  Bu konuda bir model hazırlayıp uygulamayı düşünüyoruz.” diye konuştu.

        Ardahan’da merada otlatılan hayvanların bilinçli beslenmeleri anlamında bir uygulamada yaptıklarını belirten Vali AZİZOĞLU, “Baktık ilimizde hayvanları hep il dışından getirilen çobanlar otlatıyor. İlimizde çobanlık konusunda  Sürü İdaresi ve Mera Yönetimi adı altında bir kurs açarak çobanlık sertifikası verdik.  Bu kurslarımıza 300’e yakın vatandaşımız baş vurdu. Ve hayvanlarımız bu yıl bu vatandaşlarımız  tarafından daha el verişli şekilde otlatıldı.” dedi.


21:17, 25.10.2013

Haber Fotoğrafları


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500