Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » ESKİ ZAMANLARDA KALMA BİR KÖY

ESKİ ZAMANLARDA KALMA BİR KÖY

 Fotoğraf

Ardahan merkeze bağlı samanbeyli (sıxırpet) köyü sakinleri havaların  güneşli geçmesini fırsat bilerek, kışın harmanlarda biriktirdikleri  büyük baş hayvanlarının dışkılarında kışının yakacağı tezeği elde etmek için şimdiden harıl harıl çalışmaya başladılar.

Samanbeyli köylüleri kışın yakacağı tezeği elde etmek için imece usulü çalışarak, dünyanın hiç bir yerinde olmayan bir kültürü de beraberinde yaş atmaktalar. Şakir Avşar, '' Gelişen teknolojilerden dolayı insan ilişkileri tüm dünyada zayıflarken, bizler  tam aksine, birbirimize  yardım ederek, insani ilişkilerimizi  dahada geliştirerek  geleceğe dahada ümitli bakmaktayız.'' diye ifada etti.

Köyde yakacak hazırlıkları devam ederken, maddi durumu iyi olsa da olmasa da  vatandaşlar eski gelenekleri sürdürüyor. Köylüler bir araya gelerek ahırlardan kışın  harmanlara döktükleri hayvan dışkısını  dışarıda yığın haline getirerek yaz aylarında kurumaya terk ediyor. Samanbeyli  Köyü de İrfan Avşar, asırlardır köylerinde birlik ve beraberliğin devam ettiğini belirterek, "En ufak işimizden en büyük işlerimize kadar köylü birbirine yardım etmeyi kendine bir borç biliyor. Tezek kesme ve biriktirmede bunlardan biri. harmanlarda  tezek kesme vakti geldiğinde köyün tüm gençleri bir araya gelerek günlerce sürebilecek işi birkaç saatte tamamlıyor.  her ne kadar köyümüz eskisi kadar kalabalık olmasada Tüm işlerimizde yardımlaşmamız asırlardır devam ediyor" dedi.

Samanbeyli  köyünde imece usulü yapılan işin sonunda yenilen yemeğin ardından gençler köy meydanında çeşitli yöresel oyunlar da oynuyor.

memet AVŞAR/ARDAHAN


23:01, 02.06.2013


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500