Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » Köylülerin nalbantçılıkla imtihanı

Köylülerin nalbantçılıkla imtihanı

 Fotoğraf

Ardahan'da köylüler, binek ve yük aracı olarak kullandıkları atların kışın karda ve buzda kaymamaları için kendi imkanlarıyla buz nalı taktırıyorlar.
Anadolu'da nalbantçılık kaybolan meslekler arasında yerini alsada önemini hala devam ettiriyor. Köylülerin binek ve yük aracı olarak kullandıkları atların kışın karda buzda kaymaması için ayaklarının altına buz nalı çaktırılıyor.

Eskiden kalma bilgiler ve deneyimlerle ve yine eski zamanlarda kalma aletlerle bu işlemi gerçekleştiriyorlar. Ancak nalbantçılık kolay görünsede çok zor bir meslek. En ufak bir hatada at sakat kalabilir ve bir daha asla eskisi gibi yürüyemez. Bir çivinin sinir bölgesine denk gelmesi atın felaketi olur diyen, Ardahan'ın Göle ilçesine bağlı koyunlu köyünde çiftçilikle uğraşan Caner Akgündüz," Atlara nal çakmak bilgi, beceri ister, biz de eskide Nalbantlılık yapan ustalar da bunu öğrendik, şimdi nalbant olmadığı için kendi hayvanlarımızı kendimiz nal takmak zorunda kalıyoruz. Oldukça dikkat isteyen bir iş, en ufak bir hatanızla o atın hayatını karartılırsınız artık iç bir işe yaramayacağı anlamına gelir. Onun için herkes nalbantçılık yapamaz. Köyde yaşıyoruz, köy şartları çok zor, tarım ve hayvancılıkla uğraştığımız için atlarımızı binek ve yük aracı olarak kullandığınızda bizim için çok önemlidirler. Bu yüzden kışın karda, buzdan kaymasın diye ayaklarının altına buz nalı çakıyoruz." dedi.


10:51, 21.12.2022


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500