Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » AKLIN BÜYÜK DÜNYASI

AKLIN BÜYÜK DÜNYASI

 Fotoğraf


AKLIN BÜYÜK DÜNYASI

MEHMET AVŞAR
İnsan çocuğu ilk dünyaya gelir gelmez yani daha bir aylık iken ses hızıyla hareket eden bir araçla sonsuzluğa doğru yola çıksa yinede buna ömrü yetmez, menzile varamaz.

İşte Yüce Allah böyle muazzam bir Evren’de dünyayı insan soyu için özel olarak yaratı . İnsanı bütün yaratılanlardan daha üstün yaratı.  İnsana akıl verdi, gönderdiği bütün dinler ve bütün ayetler akıl ve mantık çerçevesinde yer alıyor. İslam dininde ki İlk emir ise “oku” dur. Yani buyuruyor ki “Ey insanoğlu bilimle uğraşın “ bir insanı öldürmenin bütün bir insanlığı öldürmeyle eş tutuyor, yine bir insanın hayatını kurtarmayı da bütün insanlığı kurtarmakla eş değer tutuyor.
Ancak her şeyin bir bedeli vardır, verilen akılında elbette bir bedelli vardır. Aklını kötü işler için kullananlar için cehennemi, insanlığın faydasına kullananlar için ise cenneti vadetmiştir. 

Dolayısıyla” Allah istediği için ben günah işledim “ diyemezsin çünkü sana akıl vermiş ve senin onunla sınanmış ve bir değer yüklemiş. Diğer canlıların böyle bir sorumluluk yok.  Bu yüzden bu canlıların işlediği hiç bir suçun cezası da olamaz. Bir Aslan yaşamak için kendisinden zayıf canlıları avlar, bunun yüce yaradan katında cezası yok. Çünkü hayvanlara akıl vermemiş onlara iç güdü vermiş onlarda o şekilde hareket ediyorlar.

Akıl sahibi hiçbir insanın böyle bir lüksü yok, insan akıl ve mantık çerçevesinde toprağı işleyecek, hayvanları besleyecek onların etinde ve sütünde bu şekilde faydalanacak.  Bazı hayvanların yaşaması bile insan oğlunun aklıyla oluyor, insanların akıl edip ürettikleri ürünler sayesinde bazı hayvan türleri soyunu sürdürüyorlar. ( Büyük baş, küçük baş ve kümes hayvanları gibi)

Sözün kısası Yüce Allah sadece dünyayı değil tüm evreni de insanoğlunun hatırına yaratmış. Kafasının içine koymuş olduğu mistik şey sayesinde uzaya yolculuğa çıkan insanoğlunun bu eylemi buna kanıt değil mi?

Bilimin bir olgusu olan akıl insanların sürekli bilim ile uğraşmasını sağlar.  Ve insanoğlu bilimi rehber aldığı sürece insanlığı çok daha güzel bir gelecek bekler olacaktır. Eğer akıl ve bilimde uzaklaşırsa sonu felaket olacaktır.
Boşuna dememişler,” Bin akılsız dostun olacağına, bir akılı düşmanın olsun “Hepinize Allah aklı başında dostlar nasip etsin. İyi pazarlar. Mehmet Avşar/ Gazeteci/ Yazar


22:54, 22.01.2022


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500