Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » BİNLERCE İNSANIN SIRA DIŞI HAYATI

BİNLERCE İNSANIN SIRA DIŞI HAYATI

 Fotoğraf

Günümüzde, insanların yeryüzünde yaşadığı gerçeğine bir şekilde alışmış durumdayız  . Tüm insan yerleşimleri , her zaman suya daha yakın olan yüzeyde bulunur  .
Yine de herkes bu ifadeye katılmayacak. Ve böyle yaklaşık 2000 insan var.Avustralya'da yaşıyorlar. Çok sıradışı bir yerde yaşıyorlar.
Kalacak yer elbette tesadüfen seçilmedi. 
Yüz yıldan fazla bir süre önce, altın arayıcıları Avustralya çölünde altın külçeleri arıyorlardı. Aralarında Jim Hutchinson vardı. İlk başta, arama herhangi bir başarı getirmedi. Ayrıca, arama sıcak iklim nedeniyle karmaşıktı  , hava sıcaklığı günde 50 santigrat dereceye yükselebilirdi . Madenciler zaten aramayı durdurmak istediler.
Ama bildiğiniz gibi arayan her zaman bulur. Bir gün, Jim'in oğlu, on beş yaşındaki William, opallerle dolu bir çantayla kampa döndü  . Tünellerden birinde bir opal tortusu buldu.



O andan itibaren, Avustralya'da opal üretimi birçok yönden başladı. Daha sonra , bu değerli taşların dünya rezervlerinin yaklaşık yüzde 30'unun  Jim Hawkins'in altın aramak istediği yerde yoğunlaştığı ortaya çıktı  .
Opal aramayı kolaylaştırmak için, arayanlar yer altına yerleşmeye karar verdiler  . Coober Pedy, yeraltı şehrinin adıdır. Aborjinlerin dilinde "çukurdaki beyaz adam" anlamına gelir  .


Birçok yönden, bütün bir yerleşimi yer altına alma kararı, yerli halkın kendilerini inanılmaz sıcaktan kurtarmak için sığınak kazma geleneğinden etkilenmiştir. Ayrıca, 1999 yılına kadar madenlerdeki yeraltı geçitlerinin sayısı 250 bini aştı, bu nedenle opal üretimine devam etmek için mevcut yeraltı alanının tüm katılımcılar arasında bölünmesine karar verildi  .



Bundan sonra, Coober Pedy nihayet yeraltında bu
lunan gerçek bir şehirde şekillendi  .
Yeraltı sakinlerine sempati duymuyorsunuz. Kendilerini çok rahat ettirdiler. Evleri pratik olarak tam teşe
kküllü dairelerdir. Ve her yıl turistler için, bu muhteşem yere çok sayıda ziyaretçi geldi, birkaç otel inşa edildi. Ayrıca yeraltı köyünde çeşitli mezheplerin kiliselerinin yanı sıra mağazalar, barlar ve restoranlar bulunmaktadır.

Kasabanın tekerlekli bir sineması, spor alanları var. Sakinleri golf oynamayı tercih ediyor. Ayrıca kendi futbol takımı da var. Turistlere şehrin kültürüne katılma fırsatı sunan

Coober Pedy'de her yıl Opal Festivali düzenleniyor  ve bu tür turistler her yıl daha fazla oluyor.


Kavurucu çöl güneşinden saklanma ihtiyacı olarak başlayan şey  , sıkı çalışma ve ustalık sayesinde  yeraltında inanılmaz ve tam teşekküllü bir şehre dönüştü . Bu şehir pratikte karasal olanlardan farklı değil. Kim bilir, belki daha sonra bu tür yerleşimler daha sık ortaya çıkacaktır.
En azından biraz da bir yeraltı şehrinde yaşamak ister misiniz? Yorumlarda paylaşın.

KEŞİF BİLİMİ


09:09, 30.11.2021


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500