Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » Ardahanlı kadınlar eski bir kültürü yeniden yaşatıyorlar

Ardahanlı kadınlar eski bir kültürü yeniden yaşatıyorlar

 Fotoğraf

Ardahan’ın Çıldır ilçesi Sazlısu köyünde gelişen teknolojiyle unutulmaya yüz tutan yöresel kilimler kadınların elinde yaşatılıyor.
Çıldır'ın Sazlısu köyünde eski dokuma türlerinden, bölgede de önemli bir kültür mirası olan yöresel kilimler, kök boyası kullanılarak koyun yününden elde edilen iplikle ilmek ilmek dokunuyor. Aylarca emek verdikleri göz nuru halı ve kilimleri, teknolojiye yenik düşmeden yaşatmaya çalışan köy kadınları, Ardahanlı hayırsever Prof. Dr. Yusuf Bayraktar'ın kendileri için tahsis ettiği yöre mimarisine uygun taş binada üretiyorlar.




İlginin az olması nedeniyle istedikleri düzeyde ekonomik kazanç sağlayamayan kadınlar, hayırsever Prof. Dr. Bayraktar desteğiyle temin edilen malzemeler sayesinde kilimleri hazırlıyor. Kilimlerde eski halılardan yer alan figürlerinin yanı sıra kadınların kendi duygu ve düşüncelerini yansıttıkları çeşitli motifler de yer alıyor. Aynı zamanda bölgenin en ilgi çekici otelinin içinde faaliyet gösteren atölyede kilim ve halı dokuyarak aile bütçelerine katkı sağlayan kadınlar otele gelen yerli ve yabancı turistlerinde ilgisini çekip, çoğu ürünlerini daha üretim aşamasında iken otel müşterilerine satma olağına sahip oluyorlar.



"ESKİ BİR KÜLTÜRÜ YENİDEN YAŞATMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ"

16 yaşından beri kilim dokumacılığı yaptığını belirten 74 yaşındaki Hava Geler, gazetemiz muhabirine, atölyenin kadınlara sosyal etkinlik alanı yaratarak eski bir kültürü yeniden yaşadıkları için çok mutlu olduklarını belirterek şunları söyledi, Geler, "Çocukken köy evlerinde büyüklerimiz halı, kilim dokuyorlardı, bizde onların arasına karışıp öğrenmeye çalışıyorduk. 16 yaşına girdikten sonra hiç kimseden yardım almadan öğrenmiş oldum. Evlendikten sonra da Ardahan'a gittim, orda da onlarca halı dokudum. Örmesini, kurmasını A' dan Z' ye hepsini biliyorum. 45-50 sene sonra tekrar arkadaşlarda birlikte tezgahın başına geçip kilim ve halı dokumaya başladık. Burada hem sosyalleşiyoruz hem de aile bütçesine katkımız oluyor. Çok mutluyuz. Bize bu imkanı sağladığı için Yusuf Hocamıza çok teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

"NASIRLI ELLERDE İŞLENMİŞ HER ŞEY KIYMETLİDİR"

Büyüklerimizden kalan eski bir kültürü kendilerine hatırlattığı için bu işe ilgi duyduğunu belirten, üniversiteye hazırlanan Dilara Bayraktar ise şunları söyledi "Bu kültüre sahip çıkmamız lazım. Çok sayıda genç bu işe ilgi duyuyor. Nasırlı ellerde işlenmiş her eser bizim için kıymetli olmalıdır. Zahmetli olmasına rağmen uzun zaman saklana bilen büyük bir hazinedir. Bu bilinçle bende büyüklerimizle birlikte halı ve kilim dokuyorum." dedi


06:45, 21.09.2021

Haber Fotoğrafları


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500