Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » Ardahan doğal güzellikleriyle görenleri büyülerken, gençlerin göçü ekonomisini olumsuz etkiliyor

Ardahan doğal güzellikleriyle görenleri büyülerken, gençlerin göçü ekonomisini olumsuz etkiliyor

 Fotoğraf

Ardahan doğal güzellikleriyle görenleri büyülerken, gençlerin göçü ekonomisini olumsuz etkiliyor

Memet Avşar- ARDAHAN

Ülke genelinde etkili olan  kuraklık yerli sanayisi hayvancılık olan Ardahan’da bu durumda nasibini aldı. Ancak  sonbahara girdiğimiz şu günlerde son günlerde havaların da yağışlı geçmesi nedeniyle Ardahan il geneli bir yeşil saha gibi adeta görenleri büyülüyor. Mevsimi olmasa da bazı yerlerde yenide çiçekler açtı.

Ardahan’ın Posof ilçesinde de bir karış bile kel dağı bulunmazken her yer yeşil bir halı saha gibi görenleri hayrete düşürüyor. 

Tatil için memleketi Posof’a gelenler konaklamak için otel ve misafirhanelerde yer bulamamaktan yakınırken, baba ocağını satmayanlar oldukça şanslı. Baba ocağını yeniden restore eden gurbetçiler yemyeşil doğa içinde ki cennet Posof ‘da tatil yapmanın keyfini yaşıyorlar.

PARASIZ YEM BİTKİSİ OTLAKLAR KADERİNE TERK EDİLDİ

Gençlerin durmadığı, nüfusun çoğunluğunu ise yaşlıların oluşturduğu hayvancılık bölgesi Ardahan ‘da hayvancılık oldukça önemli bir geçim kaynağı olarak kabul ediliyor.  Bazı köylerde dışarıya göç olmazkeni bazı bölgelerde 150-200 haneli köyler şimdilerde 5-10 haneye inmiş durumda. Bazı köylerde ise kışın muhtarın dışında kimse kalmıyor. Bölge sakinleri ise bu durum karşısında şöyle dert yanıyorlar, “Bu bölgelerde otlak alanların geniş olması hayvan sayısının ise az olması  otlak bakımında zengin meralar ve yayların çoğu hayvan ayağı deymediğinde  bu parasız yem bitkisi kışın karın altında heba olup gidiyor. Gençlerimiz batı ilerine iş aramaya gidince bizlerde fazla hayvan besleyemiyoruz. “

KAFKAS ARI IRKININ GEN MERKEZİ POSOF

Kafkas arı ırkının gen merkezinin de bulunduğu Posof İlçesi etrafı dağlık olması nedeniyle adeta izole edilmiş  bir coğrafya, dışarda arı giriş çıkışına kapalı olduğu gibi büyük ve küçük baş hayvanlarında ilçeye sokulmasına izin verilmiyor.

Ardahan ‘ın bir çok köyünde meraların yetersiz olduğu gözlemlenirken Posof İlçesindeki ihtiyaç fazlası meraların ihtiyaç sahibi köylülerin hizmetine sunulması gerektiğini dile getiren vatandaşlar ise bu milli servetin hayvan ayağı değmeden ve biçilmeden kuruyup gitmesine gönüllerinin razı olmadığını dile getirdiler.

ÜNLÜ KAMERA DAĞI YAYLASINA ARTIK MAL GİTMİYOR

Ardahan’ın Hanak ilçesine mahalle olarak bağlanan orta kent  beldesi  ise nüfusun geneli yaşlı ve bakıma muhtaç insanlarda oluşuyor. Mahalle  olduktan sonra belediye hizmetlerinde de yoksun kaldıklarını dile getiren orta kentliler, su, yol, kanalizasyon ve sağlık sorunlarının doruk notaya ulaştığını ifade ettiler.

Bölgeye ünü yayılan , masallara ve hikayelere konu olan, otlağıyla ünlü Orta kentin Kamera Dağındaki yaylası artık  boş. Köy sakinlerinin anlatımına göre, yaşlı nüfusun oraya gidecek ne takati nede imkanı mevcut. Üstelik Ardahan merkez köylerinden Çataldere (kunzut) köylülerin yazın yaylalarına zarar verdiklerini söylüyorlar. Gençlerin köyü terk etmesi hayvancılık bakımında zengin kaynaklara sahip Orta kent mahallesinin geri kalmasına sebep olmuş.
Daha önceleri belediye iken son seçimlerde Hanak İlçesine  mahalle olarak bağlanan Köyün ortasında geçen derenin salgın hastalık merkezi durumda olması ise bir hayli şaşırtıcı. Zira hiçbir kimyasal madde üreten ne bir tesis var nede bir fabrika. Derenin bu kadar kötü durumda olmasının sebebini sorduğumuzda ise mahalle sakinleri mahallenin tuvalet giderinin bu dereye bağlı olduğunu söylüyorlar.


BELEDİYE BİNASI VE LOJMAN HARABE DURUMUNDA

Orta kentin eski belediye binası ve lojmanı adeta savaş görmüş gibi bakımsız ve harabe durumda. Belediye lojmanın arkasında otlar içinde kaybolmuş bir makam arabası duruyor. Onu da çürümeye terk etmiş zamanın belediye başkanı. Mahalle sakinleri bu aracın yaklaşık on senedir bu durumda olduğunu söylüyorlar. Evi olmadığı için çaresizlikte belediye lojmanına sığınan Cavit balcı ve ailesinin durumu tam bir dram. İki oğluyla köyün malına giden balcının sol bacağı platinli olup çalışma yetisi kaybetmiş. Ancak çaresizlik ve yoksuzluk onu kenef durumdaki lojmanda yaşamaya mecbur kılmış.

Köyün muhtelif yerlerine seçimden önce Ak partili Belediye Başkanı Taşdemir Çoban kaldırım ve yol için taş dökmüş. Ancak seçimi kaybedince yerine gelen CHP’li belediye her ne hikmetse olduğu gibi bırakmış.


22:39, 24.08.2021


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500