Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » KAI KAPLANLARI-TURGUT TORUNOĞILLARI

KAI KAPLANLARI-TURGUT TORUNOĞILLARI

 Fotoğraf

TURGUT TORUNOĞULARI (KARS)-  MEMET AVŞAR- Bu ismi duymayanlarınız hemen hemen yoktur. Müthiş bir hayat hikayesi var Turgut beyin. Bu günlere kolay kolay gelmemiş, hani derler ya, ‘tırnaklarıyla kazmışta gelmiş’ aynen öyle bu deyim en çok Turgut Torunoğluları ismine yakışır.

Gerçi Karslı olup ta hayata mağlup olmuş çok az insan vardır. O da hepimiz gibi Kars’ta mütevazi bir ailede doğdu. Nitekim o da hepimiz gibi gençliğinde aldı tahta valizini eline dünya üzerinde rızkını aramaya.

PEKİ  KİMDİR BU DEV İSMİN SAHİBİ?

8 yıl boyunca Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) Avrupa Komite Başkanlığı ve Hollanda Türk İş Adamları Derneği’nin (HOTIAD) başkanlığını da yürüten Turgut Torunoğulları, 980 yılında 21 yaşındayken Kars'tan Hollanda'nın yolunu tutu. Sıfırdan  başlayan hikayesinin 16 şirketli ve 4 bin çalışanlı bir gruba nasıl dönüştüğünün anlamak içi  İbni Haldun’un “coğrafya kaderdir” sözünün üzerinde söz söylemede Turgut beyin doğduğu topraklara bakmak gerekir. Yani Kars’a. Milli mücadelenin kalesi olan Kars’a, hani Rus Çarı Deli Petro’nun vasiyetinde, “Benim heykelimi üç şehirden birine dikin” dediği o şehirlerden biri olan Kars. (Diğer iki şehir ise St. Petersburg ve Bakü.) Kadim insanları yaşadığı bu kadim kentin insanları doğduğunda  diğer insanlara göre hayatı 3-0 önde başlarlar neden mi? Nedeni Turgut Torunoğluları gibi insanların çok çıktığı bir coğrafya olan yani,  Kars, Ardahan, Iğdır’da dünyaya gözünü açan insanlar yaşamın tüm zorluklarının üstesinde geldiklerini kanıtlamış olmalarında gizli.

Hayatını anlatırken ilk Hollanda'ya gittiğinde dil bilmediğini ve iş bulmakta çok zorlandığını anlatan Torunoğulları, daha sonra içerisinde Türklerin de çok olduğu bir lastik fabrikasında çalışmaya başladığını, aynı anda Hollanda'daki Türklere video kaset kiralama işi yaparak iş hayatına girdiğini söyler, Torunoğulları, o dönemde yaşadıklarını şu sözlerle anlattıyor;

İLK İŞ; KASET KİRALAMA
Başarısızlığı asla kabullenmeyen ve başarılı olmak için insan üstü gayretlerden bulunduğunu aktaran Torunoğluları sözlerine şöyle devam etti, "İlk 5-6 ay işsiz kaldıktan sonra üzerimde geriye dönmem için çok baskı oldu. Ama ben dönmek istemedim çünkü eğer dönersem başarısız olup dönmüş olacaktım. Ama ben bir şeyleri başarmadan dönme niyetinde değildim.
Önce bir lastik fabrikasına başvurdum ama dil bilmediğim için ilk etapta kabul etmediler. Kısa sürede ücretsiz tercüman desteğiyle dil konusunu halledip aynı fabrikada işe girdim. Fakat bu kez oradan aldığım para yetmemeye başladı ve ek ne yapabilirim diye düşünmeye başladım. Bir gün bir iş çıkışı arkadaşımın evine gittim ve evdeki herkesin ekranda bir film izleyip ağladığını gördüm. Bu bana bir fikir verdi ve aynı anda video kaset kiralama işi yapmaya başladım.
Gidip başka bir şehirden kasetleri alıp getiriyor ve kiralıyordum. İş o kadar iyi gitti ki insanlar kaset almak için sıraya girmeye başladı. Ama daha sonra diğer Türkler de bu işe girince kazanç düşmeye başladı ve ben de 1.5 sene sonra bıraktım."

HAYATINDAKİ DÖNÜM NOKTASI; TENCERE SATIŞI
Torunoğulları'nın kaderinin tamamen değişmesini sağlayan olay ise tencere satışına başlaması olmuş. Kaset işindeki pazarlama başarısının dikkat çektiğini ve kendisine tencere satması için teklif geldiğini belirten Torunoğulları;
"Bir Belçika firması bölgede tencere satmak istiyordu. Randevu usülü evlere gidip orda yapılan bir satış şekli. Sorup soruşturmuşlar ve beni bulmuşlar. Ben de o zaman daha 23 yaşındayım, ' ne işim olur tencere tava ile' diye düşünüyorum. Ama bir şekilde orada tencere satışına başladım. Satışta benden çok daha iyi insanlar olmasına karşın ben insanları bir araya toplamada ve motive etmede çok iyiydim. Ama yine de aklımda hep işi bırakma düşüncesi vardı.
Bir gün şirket büyük bir toplantı yaptı ve benim anlattıklarımdan çok etkilenip kalmam konusunda ısrar ettiler. Hatta bir tane de araba verdiler. O akşam el sıkıştık ve bu işle devam etmeye karar verdim."

ÖNCE ORTAKLIK SONRA TAMAMI
Turgut bey, atışlarda kazanılan başarının ardından ortaklık konusunun gündeme geldiğini anlatırken,  ilk olarak yüzde 10 hisse ile Edelstaal’e ortak olduğunu belirtiyor, "O dönem Belçikalılar ve Almanlar vardı ortaklıkta. Sonra hisse payım yüzde 20, ardından yüzde 30 oldu. Gelinen noktada ise üretimde İtalyanlarla yüzde 50 ortaklığımız var ama satışta yüzde 100 bizim. Ürünlerimiz Avrupa'da çok bilinir hale geldi. Zaman içerisinde de üretimi Belçika'dan İtalya'ya taşıdık. Halen İtalya'da çelik tencere üretimine devam ediyoruz" diyerek aslında bir ticari dehadan bahsediyor.
Yurtdışında tencere işinden iyi para kazanınca emlak işine de girdiklerini ve 2005 yılında Hollanda’da Den Bosch kentinde Van Berckel caddesini komple satın aldıklarını anlatan Turgut bey, "Karşılıklı üstte evler, altta dükkanları olan 700-800 metrelik kendimize ait bir caddemiz oldu." diye anlatır.

SONRA YABANCILARLA ORTAK TEMA PARK İŞİNE GİRDİ
Türkiye’deki yatırımların ise 90'lı yıllarda başladığını anlatan Turgut bey, Sentido Orka ve Orka Hotels adı altında İstanbul, Marmaris ve Fethiye'de otelleri olduğunu bunun yanında yabancılara yönelik çok sayıda villa site inşaatı yaptıklarını anlattıyor. Son dönemde yaşanan sıkıntılara karşın yabancılara ev satışının devam ettiğini, alıcı profilinde ise bir değişim olduğunu da belirten Turgut Torunoğluları, özellikle Ruslar, Kazaklar, Azeriler ve İranlılara ciddi satış yapıldığını anlatıyor.Torunoğlu, dünyanın dört bir tarafına yayılmış İranlıların Türkiye'yi bir buluşma noktası olarak gördüklerini ayrıca belirtiyor.
Kovid -19 pandemisinde yaşanan sorunların geçici olduğuna inandığını belirten Torunoğlu, Türkiye'nin ve Avrupa'nın birbirine ihtiyacı olduğunu ve sorunların çözümünden sonra turizmdeki iyileşmenin daha da hızlanacağına olan inancını gizlemiyor.
Yaptırdığı Villalarla birlikte toplam yatak sayılarının 8 bine ulaştığını anlatan TurgutTorunoğlu, yatırımların devam edeceklerini belirtiyor, Turgut bey,"Mesela şu anda Fethiye'ye İngiliz ortağımızla birlikte çok büyük bir tema park yapıyoruz. İlk etapta 60 dönüme yayılacak bir alan bu. Şu anda iki parça halinde, eğer ortadaki alanı da alabilirsek devasa bir köy olacak. buraya gelenlerin konaklamaları için de bir tesis yapacağız. Bunun yanında Sultanahmet'te devam eden bir otel inşaatımız var. Şu anda o otelde mahkemeliğiz ama eğer sorun çözülürse onu da hızla tamamlayacağız" diyor.

Turgut abi, Hollanda'da yaşanan durum ile ilgili ise şunları her zaman söyler;
“Ben 8 yıl DEİK Avrupa Komite Başkanlığı görevini yürüttüm. Bugüne kadar yapılmamış belki de yapılmayacak zirveler yaptım. Biliyorsunuz Hollanda’da bir kriz yaşadık. Sayın Bakanımızı almadılar. İkinci günü Hollanda Dışişleri Bakanı heyetiyle bir araya geldik; sebep neyse tansiyonu düşürelim dedik. Çünkü Hollandalı iş adamlarının burada 22 milyar dolarlık yatırımı var, keza bizim Hollanda’da 9 milyar dolarlık yatırımımız var. Hollanda’ya sattığımız kadar Hollanda’dan mal alıyoruz. Kavgayla, sürtüşmeyle bir yere varamayız."

MEMLEKETİNİ HİÇ BİR ZAMAN UNUTMADI
Türkiye’de özelikle turizm alanında ismini altın harflerle yazdıran ve ülke turizmine büyük katkıları olan Edelstaal Group Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları dünyanın çeşitli yerlerinde çeşitli yatırmalar yaptı. Ancak doğup büyüdüğü toprakları hiç unutmadı, geceleri rüyasında çocukluğunun geçtiği o zorlu coğrafyayı görüyordu. Nereye giderse gitsin memleket özlemi yüreğinde ki gizdeydi.
Turgut bey tarafında anne ve babası adına yaptırılmak üzere, geçtiğimiz yılarda temelini Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ın attığı ‘Faik- Fikriye Torunoğulları Anadolu Sağlık Meslek Lisesi’, 1.5 milyon liraya mal oldu. Ali Gaffar Okan Bulvarı üzerinde bulunan okulun açılış törenine dönemin Valisi  Ahmet Kara, AK Parti Kars milletvekilleri Zeki Karabayır, Mahmut Esat Güven, AK Parti Genel Sekreteri İdris Naim Şahin, Belediye Başkanı AK Parti İl Başkanı  Nevzat Bozkuş, İl Milli Eğitim Müdürü Recep Aktaş ile Torunoğulları ailesinin mensupları, işadamları ve öğrenciler katılmıştı.
Törende konuşan Turgut Torunoğulları, şirket olarak eğitime büyük önem verdiklerini belirterek şöyle konuşmuştu, “Eğitim olmadan ne kalkınma olur ne de ilerleme. Türkiye olarak ilerlememizin tek koşulu, eğitimli bireyle sahip olabilmektir. Okula babamızın ve annemizin ismini verirken bir amacımız var; bizleri bugüne getiren, meslek sahibi yapan büyüklerimizin isimleri Kars'ta açmakta olduğumuz okul ile ilelebet yaşasın” diye konuşmuştu.


Avrupa'nın Altın Adamı Turgut Torunoğulları

14.04.2019 yılında Turgut Torunoğulları 'Yılın Altın Adamı Ödülü'ne layık görüldü
Hollanda Edelstaal Group Orka Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları, 'Yılın Altın Adamı Ödülü'ne layık görüldü. Ödül sonrası Gagauz Cumhurbaşkanı Bayan İrina Vlah, Torunoğlulları'na "ülkemize de yatırım yapabilirsiniz" davetinde bulundu.
Enerji ve Turizm sektöründeki girişimleriyle ön plana çıkan, aynı zamanda Türkiye-Hollanda krizinin çözümünde etkili isimlerden biri olan Edelstaal Group Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları, 'Yılın Turizm Yatırımcısı' ödülüne layık görülmüş hem ülkesine, hemde Memleketi Kars’a önemli bir gururu yaşatmıştı.

GAGAUZ CUMHURBAŞKANI  İRİNA VLAH, "ÜLKEMİZDE YATIRIM YAPABİLİRSİNİZ"
Ödül törenine  Türkiye'den ve dünyadan birçok siyasetçi, iş adamı ve diplomat katılırken Gagauz Cumhurbaşkanı Bayan İrina Vlah, Torunoğulları'nı Türkiye ekonomisine katkısından dolayı tebrik etmiş, Cumhurbaşkanı Vlah, Turgut Torunoğluları’na Avrupa'daki birikimlerinizle Türkiye ekonomisine katkıda bulunuyorsunuz yatırımcı arkadaşlarınızla bizim ülkemi zede yatırım yapabilirisiniz" diyerek Torunoğlularını ülkesine yatırım yapmaya davet etmişti.

“AVRUPA’NIN VE ASYA’NIN BAŞARILI İSİMLERİ UlUSLARARASI 15. İPEKYOLU ÖDÜL TÖRENİNDE BULUŞTU” HABERİ MEMLEKETİ KARS’A BOMBA GİBİ DÜŞTÜ
Evet çünkü bu gurur verici tabloda Karslı bir isim dünyanın önemli isimleri arasında ‘Altın Adam’ olarak yerini alıyordu. Kars, makus kaderini Altın Adamlarla yeniyordu. Artık hiçbir şey eskisi gibi değildi, onlarca büyük insan bu coğrafyada çıkmış ve Kars ismi yalnızca Kaz, bal, kaşar ve gravyer peynirleriyle coğrafik işaret almıyordu, ilk işaret Altın Adamlarla  tescilleniyordu. Turgut Torunoğluları çoktan en başta yerini almıştı. Kars halkı bir kez daha kendi değrleri haline gelen Torunoğulları soyadıyla gurur duyuyordu.

Haber  ulusal ve uluslararası haber bültenlerinde  yerini çoktan almıştı. Ödül,  Anadolu Ajansı İstanbul Bölge Müdürümüz Hüseyin Altınalan’a da verilmişti orada hafızama kazınmıştı.
Turgut Torunoğulları'na Yılın Turizm Yatırımcısı Ödülü verildiğini duyuran, Haber bültenleri haberi şöyle duyuruyordu;
-Uluslararası 15. İpekyolu Yılın Altın Adamları Ödülleri sahiplerini buldu. Törene Almanya, Hollanda, İspanya, Romanya, Moldova, Rusya, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, İran ve Güney Kore’den seçkin isimler katıldı.
İpekyolu Stratejik Araştırmalar Merkezi ve İpekyolu Yayın Grubu tarafından düzenlenen programda Türk dünyasına hizmetlerinden dolayı birçok siyasetçi, iş adamı ve medya mensubuna ödül verildi.
İpekyolu Stratejik Araştırmalar Merkezi ve İpekyolu Yayın Grubu tarafından düzenlenen Uluslararası 15. İpekyolu Yılın Altın Adamları Ödülleri sahiplerini buldu.
Anadolu Ajansı İstanbul Bölge Müdürü Hüseyin Altınalan da Türk dünyasının sorunlarının medyada görünürlüğünü artırdığı ve uzun yıllardır bu alanda çalışmalar yürüttüğünden dolayı Türk Dünyası Hizmet Ödülü'ne layık görüldü. Hüseyin Altınalan’ın ödülünü TÜRKSOY Teşkilatı Genel Sekreteri Düsen Kaseinov verdi.
Törende Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Düsen Kaseinov'a da çalışmalarından ötürü ödül takdim edildi.
Gecede Öztek Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öztek’e “Türkiye’de Yılın Sanayicisi” ödülü verildi. Ödülü Kazakistan Büyükelçisi Abzal Saparbekluy ve İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Öztürk Oran birlikte takdim etti. Dünya Ahıska Türkleri Birliği Başkanı ve Intercontinental İstanbul Hotel Yönetim Kurulu Başkanı Ziyaeddin İsmihanoğlu'na Orta Asya'da Yılın İş Adamı, Yükselir Group Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Yüksel'e Avrupa'da Yılın İş Adamı, Edelstaal Şirketler Grubu Başkanı Turgut Torunoğulları'na Yılın Turizm Yatırımcısı Ödülü verildi.

PEKİ BU ÖNEMLİ ORGANİZASYONDA KİMLER ÖDÜL ALMIŞTI? 
1- Özbekistan Cumhuriyeti  Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev
2- Moldova'ya bağlı Gagauzya Otonom Bölgesi Cumhurbaşkanı İrina Vlah
3- Kazakistan  Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly
4- Azerbaycan-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı, milletvekili Şamil Ayrım
5- Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı Türksoy Genel Sekreteri Sn. Düsen Kaseinov 
6- Ahmet Öztek -  Öztek Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı / Türkiye'de Yılın Sanayicisi Ödülü
7- Ziyaeddin İsmihanoğlu - Dünya Ahıska Türkleri Birliği Başkanı ve İntercontinental İstanbul Hotel Yönetim Kurulu Başkanı
8- Yavuz Yüksel - Yükselir Group Yönetim Kurulu Başkanı / Avrupa'da Yılın İşadamı
9- Turgut Torunoğulları - Edelstaal Şirketler Grubu Başkanı  / Yılın Turizm Yatırımcısı
10- Prof.Dr. Elçin İsgenderzade - Uluslararası Bilim Merkezi Başkanı / Türk Dünyası Hizmet Ödülü 
11- Dr. Akkan Suver - Marmara Grubu Vakfı Başkanı / Yılın Sivil Toplum Kuruluşu
12- Dr. Ali Evsen - Evsen Vakfı Başkanı / Yılın Sivil Toplum Kuruluşu
13- Yusuf Uğur - Beta şirketler Grubu Başkanı / Türkiye- Kırgızistan Dostluk Ödülü
14-Gıyas Halilov - Lina Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı / Kırgızistan'da Yılın İşadamı 
15-Hüseyin Altınalan - Anadolu Ajansı İstanbul Bölge Müdürü / Medya Ödülü
16- Bengü Bilik - Be-Ze Group Başkanı / Meslekte 50. Yıl Onur Ödülü
17-Etibar Babayev - Azerbaycan Azad TV Editörü / Meslekte 50. Yıl Onur Ödülü
18- Prof.Dr. Cengiz Güneş - Meslekte 50. Yıl Onur Ödülü
19-Ahmed Ahmedov - Rusya Federasyonu-Türkiye Dialog Platformu Başkanı / Türk Dünyası Hizmet Ödülü



'Avrupa'da Yılın İş Adamı' Seçildi



17 haziran 2017’de ekonomi dünyasının "Oscar"ı haline gelen Ekovitrin’in geleneksel “Yılın Starları” ödülleri o yıl 16. kez verildi. Okurların ankette verdiği oylar ile, Turgut beyin sahibi olduğu Marmaris’in en büyük otellerinden Sentido Orka Lotus Beach’in işletmecisi ve Edestaal grup Yönetim Kurulu Başkanı olarak,  Avrupa’da "Yılın İşadamı" ödülü alarak ülkemize bir gurur daha yaşatmış, turizm alanında ki başarısını perçinleştirmişti.

"Yılın Starları Anketi" Dünyanın dört bir yanından katılımcılar anket formlarını doldurarak "Yılın Starları" 463 bin oyla belirlenmiş o yıl  16’ıncısı gerçekleştirilen Yılın Starları Anketi sonucunda, 18 Haziran’da WOW İstanbul Hotel’de düzenlenen muhteşem bir törenle ödüller sahiplerini buldu. Siyaset Onur ödülünü dönemin Başbakanı  Binali Yıldırım’a, Yılın Bakanı Ahmet Arslan’a, Siyaset Onur ödülü Devlet Bahçeli’ye, Yılın iş adamı ödülü ise Turgut Torunoğulları’na verilmişti.

Turgut bey, Avrupadaki Türklerin 5 Milyon 600 bin nüfusuyla 140 bin girişimcisiyle 100 milyara yakın cirosuyla yaşadıkları ülkede ve Türkiye’nin kalkınmasına büyük katkısı olduğunu söylüyordu. Artık Türklerin Avrupa’da yönetilen değil yöneten konumuna geldiğini gururla belirtiyordu,

Bu sözleri salonda büyük alkış aldı; "Büyük Türk ailesi adına alıyorum bu ödülü. 40 Senedir Edelstaal gurubunda beraber çalıştığım ortaklarım ve yöneticilerime, tatbiki aileme de teşekkür ediyorum. Bana saygı duydukları güvendikleri için aileme ve çalışanlarıma, ankete katılıp destekleyenlere ayrıca teşekkür ederim"

Avrupa’da kazandıklarını Türkiye’de yatırıma dönüştüren Torunoğulları ailesinin sahip olduğu Edestaal gruba bağlı Orka Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları turizmin göz bebeği Marmaris’te 3 oteli bulunuyor. Hollanda merkezli Edelstaal Simtronic ve Orka oteller Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları ve ailesinin sahibi olduğu şirket Türk, İtalyan, İngiliz ve İsviçreli ortaklardan oluşuyor. Grubun, turizm, inşaat, besicilik, tencere üretimi ve emlak sektörlerinde önemli yatırımları bulunuyor. Torunoğulları, Grup şirketlerinden Orka World, ile İngiliz ortaklı Tema Parkı Projesini gerçekleştiriyor.

Fethiye Ölüdeniz’de yapılan dev projenin tamamlanmak üzere, Türk turizmine önemli katkı sağlaması bekleniyor. Ayrıca Hollanda’nın en büyük şirketlerinden VDL Grup ile enerji, ulaşım, çöp toplama ve geri dönüşüm sistemleri konusunda ortak olan Turgut Torunoğulları, 3 bin 500 kişiye istihdam sağlıyor.
Başarılı iş adamı, birçok sivil toplum örgütünde başkanlık ve yönetim kurulu üyesi olarak da görev yapıyor. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Avrupa Bölge Komitesi Başkan Yardımcılığının yanısıra, 2009-20012 yılları arasında Hollanda Türk İş Adamları Derneği (HOTİAD) Başkanlık görevini sürdüren Turgut Torunoğulları, öte yandan Türk-Hollanda ve Türk-Belçika İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyeliğiyle de tanınıyor.

Türkiye ve Hollanda’da başarılarıyla öne çıkan tecrübeli iş adamı, sosyal sorumluluk alanında imza attığı projeleriyle de dikkat çekiyor. Marmaris’te 3 oteli bulunan Orka otelleri yeni yatırımlar peşinde. Turizm sektöründe Orka markasıyla Fethiye, Marmaris ve İstanbul’da altısı tamamlanmış dördü inşaatı devam eden toplam on tesisi bulunuyor.


TORUNOĞULLARININ ALDIĞI DİĞER ÖDÜLLER

EKOVİTRİN’DEN ‘YILIN STARLARI ÖDÜLÜ’
Uluslararası ekonomi ve iş dünyasına hitap eden EKOVİTRİN’in düzenlediği 16’ıncı yarışmada, ‘2017, Yılın Starları Ödülü’, Turgut Torunoğulları’na verildi.

TAVAK’TAN ‘BOSPHORUS AWARDS ÖDÜLÜ’
Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı’nın TAVAK, Maltepe Belediyesi ve Vakfı’nın yan kuruluşu olan, Türkçe-Almanca yayın yapan internet gazetesi Brandday.net işbirliği ile düzenlediği ‘Brandday.net 2’nci Bosphorus Awards’ ödül töreni, Prof.Dr.Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleşmişti.
‘Bosphorus Awards Ödülü’, 8’i Avrupa, 8’i de Türkiye’den olmak üzere 16 kişiden biri olan Turgut Torunoğulları’na da verildi.


TEMADER’DEN ‘ÜSTÜN HİZMET ve BARIŞ ÖDÜLÜ’
2011 yılı, Tüm teörör mağdurları ve Aileleri Güçbirliği Derneği ile Şehit Aileleri ve Gaziler Spor Kulübü TEMADER tarafından ‘Üstün Hizmet ve Barış Ödülü’
Ankara Dedeman Oteli’nde yapılan bir törende veridi. Ödülü, Sağlık Bakanı Yardımcısı Agâh Kafkas verdi.

YENİ ARAYIŞLAR’DAN ‘KENT ve YAŞAM ÖDÜLÜ’
Yeni Arayışlar Kulübü’nün, 20 yıldır verdiği ‘Kent ve Yaşam Ödülü’, Türkiye ile Avrupa arasında köprü oluşturduğu için, Torunoğulları’na Ramada Otel’de yapılan bir törende verildi.

İPEKYOL DERGİSİ: ‘AVRUPA’DA YILIN İŞADAMI ÖDÜLÜ’
İpekyol Dergisi tarafından düzenlenen ve Hulisi Kılıç, Prof.Dr. Cemal Okuyan ve Seyfullah Türksoy’dan oluşan Seçici Kurul Heyeti’nin kararı ile, Türkiye ve Hollanda’da yaptığı girişimlerdeki başarıları nedeniyle, ‘Avrupa’da Yılın İşadamı Ödülü’ Turgut Torunoğulları’na verildi.

NETUBA’DAN ‘DOSTLUK ve BARIŞ ÖDÜLÜ’
Hollanda-Türkiye İş Konseyi NETUBA’dan 25’inci yıl kutlaması nedeniyle yapılan törende Turgut Torunoğulları’na ‘Dostluk ve Barış Ödülü’ verildi


DÜNYA KAMUOYUNDA ÜLKESİNİ HİÇ BİR ZAMAN YALNIZ BIRAKMADI
Turgut bey, Mayıs 2018’ de Hollanda’nın Türk politikacılara kampanya yasağı getirmesine karşı çıkmış, şöyle diyordu, “ “Türkiye’deki siyasetçilerin gelip Hollanda’da kendilerini tanıtmalarını istiyoruz. Onun için bu durumu rapor haline getirdik ve 120 sivil toplum kuruluşu adına önümüzdeki hafta Hollanda yetkililerine teslim edeceğiz” demiş ve dediğini yapmıştı, önemli bir diplomatik krizini yaptığı lobicilik sayesinde çözmüş, ülkesine karşı önemli bir hizmete bulunmuştu.
Turgut beyi, bunun için  kısa adı NETUBA olan Hollanda Türkiye İş Konseyi, İstanbul’da Hollandalı ve Türk iş adamlarını bir araya getirmiş. İki ülke arasındaki ticari ilişkiyi geliştirmek ve ortak iş yapmak amacıyla düzenlenen etkinlikte, NETUBA Yönetim Kurulu Üyesi, Dünya Türk İş Konseyi Başkan Vekili ve Edelstaal Yönetim Kurulu Başkanı olarak iki ülke arasındaki ticareti ve siyasi krizi değerlendirmiş sözlerine şöyle devam etmişti;

“Hollanda’nın, Türkiye’de 22 milyar euro yatırımı var. Türkiye’nin, Hollanda’da 9 milyar euro yatırımı var. Hollanda’da 500 bin Türk yaşıyor. 20 binin üzerinde girişimci Türk iş adamı var. Siyasetçilerimiz ve öğrencilerimiz var. Artık her konuda yönetilen değil, yöneten sınıfına geçmişiz. Bu kadar güzel bir çalışmanın ve milyarların döndüğü bir ortamda ‘iş adamlarının krizin çözümünde katkısı olmaz’ diyemezsiniz. Sonuçta her şey ekonomi ile dönüyor. Hem NETUBA hem de biz, zaman zaman Avrupa’da çeşitli toplantılar yaparak bu sorunun çözümüne katkı sağlamaya çalışıyoruz.” Demişti.

DENİZ ZEYREK KÖŞESİNDE TURGUT TORUNOĞULLARI’NIN SÖZLERİNİ TAŞIYARAK ÖNEMLİ BİR KONUYU GÜNDEME TAŞIDI
O, sadece ticaret hayatında değil, yukarda da anlattığımız üzere ülkesine ve memleketine karşı duyarlı biri. Kimsenin görmediğini görür ve yol gösterici olmuş, haklı olduğuna inandığı konularda sözünü söylemekten esirgemeyen biri. Kars’ın önemini kavramış ve bu konuda tarihi ve kültürüne çok önem vermiş.
Değerli meslektaşım, hemşerim,  Deniz Zeyrek Turgut abinin   “Alp Arslan Kars’a 1064’te girdi. Malazgirt’ten 7 yıl önce. Kars’ı Anadolu saymıyor mu bunlar?” sözlerini köşesine taşıyarak  haklı olarak destek veriyor Zeyrek; “DÖRT Karslı oturduk sohbet ediyorduk.
İşadamı Turgut Torunoğulları, Malazgirt Zaferi kutlamalarıyla ilgili haberlerin neredeyse tamamında “Türklerin Anadolu’ya girişi” ifadesini görünce isyan etmişti. “Alp Arslan Kars’a 1064’te girdi. Malazgirt’ten 7 yıl önce. Kars’ı Anadolu saymıyor mu bunlar?” dedi.

Turgut Bey’in bu haklı isyanından sonra, elimdeki telefondan Alp Arslan’ın Ani kentini fethine dair makaleleri bulup okumaya başlamıştım bile.
Bu arada Fox Haber Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk’ün telefonu çaldı. Arayan Kars’ın eski belediye başkanlarından Selahattin Filtekin’di. O da aynı duruma içerlemiş, Doğan Şentürk’e yakınıyordu. Telefonu alıp bir süre de ben konuştum. “Biz yıllardan beri, 16 Ağustos günlerinde Türklerin Anadolu’ya girişini kutluyoruz. 16 Ağustos 1064’ün yıldönümünü...”


16 AĞUSTOS 1064 NEYİN YILDÖNÜMÜ?
Sabah gazetesinden Erhan Öztürk de benzer kutlamaların Kars’ta hâlâ yapıldığını hatırlattı. Haberleri taradığımda haklı olduğunu gördüm. 16 Ağustos 2018 günü de Kars’ta bir kutlama yapılmış. Hatta günün anlam ve önemine binaen Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı’nda “Dünden Bugüne Ani” fotoğraf sergisi açılmış. Haberdeki fotoğrafta Kars Valisi Rahmi Doğan, Tugay Komutanı Tuğgeneral Turan İnan, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Başsavcı Mehmet Fatih Camgöz, AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın ve İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik yan yana dizilmiş kurdele kesiyordu.


TÜRKLER ZATEN ANADOLU’DAYDI
Ani antik kentine neredeyse her yıl giderim. Bütün broşürlerde, panolarda Ani şehrinin 1064 yılında Alp Arslan tarafından alındığı yazar. Alp Arslan Mısır seferine hazırlanırken kenti Seddatlı Emiri Ebu’l Esvar’ın oğlu Manucehr’e bırakır.

Turgut Torunoğulları’nın haberlere tepkisiyle başlayan tartışma, beni doğup büyüdüğüm kentin tarihinden yola çıkıp Anadolu yıllarımızın tarihini de yeniden okumaya yönlendirmişti. Sonucunda da Anadolu’nun Malazgirt Savaşı’ndan çok önce Türklerin akınına uğradığını bir kez daha fark etmiştim.”



ERCAN TORUNOĞULLARI’NA DİLERE DESTAN DÜĞÜN

Türkiye haziran 15 2025’de bu muhteşem düğünü konuştu. Marmaris’te 5 yıldızlı Sentido Orka Lotus Beach & SPA Oteli’ni hizmete açan Edelstaal Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları oğlu Ercan Torunoğulları ve gelini Melek Çelik için muhteşem bir düğün organizasyonu düzenledi. Ercan ve Melek çifti evlenerek dünyevine girdi. Torunoğulları çiftinin en mutlu günüydü.

Türkiye ve Hollanda’dan çok sayıda davetlinin katıldığı açılışa İş, spor ve sanat dünyasından ünlü isimlerin katılmıştı. Bu muhteşem düğün merasiminde Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman ile kulübün 2.Başkanı Ahmet Nur Çebi, Futbol Dış İlişkilerden Sorumlu üye Erdal Torunoğulları, Beşiktaş Futbol Takımı Yardımcı Antrenörü Tamer Tuna, Başakşehir Teknik Direktörü Abdullah Avcı, Sanatçı Hakan Altun, Onur Akın, Aydın Aydın, İdo Tatlıses, Nuri Alço, Şovmen Yavuz Seçkin de katılmıştı.


“İDOLİM BABAM”
Turgut beyin, genç ve başarılı işadamı oğlu Caner Torunoğulları, babasını anlatırken Hayatta örnek aldığı kişilerden birisinin babası olduğunu söyleyen  Turgut Torunoğulları. “Babam, memleketi Kars’tan yola koyularak Hollanda’ya işçi statüsüyle gidiyor ve çalıştığı şirketi devralarak kendisi patron koltuğuna oturuyor. Tencere sektöründe yakaladığı başarıyı turizm, emlak ve inşaat sektörlerinde devam ettiriyor. Benim idolüm babam Turgut Torunoğulları’dır. Ben de onun oğlu olarak önemli işlere imza atmaya çalışıyorum. Her hareketimde babama örnek bir insan olmaya çalışıyorum.”  Diye konuşuyor.


Eşsiz doğası ve masmavi deniziyle turizmde önemli bir yere sahip olan Marmaris’te denize sıfır lokasyonuyla yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanı konumunda yer alan Icon Beach Club’ın işletmeciliğini yapan Caner Torunoğulları ailesi olarak Fethiye, Marmaris ve İstanbul’da otel yatırımlarıyla da ilgilendiğini belirterek. En son Marmaris’te 5 yıldızlı Sentido Orka Lotus Beach Hotel’i hizmete açtıklarını söyeledi. Marmaris için “doğası ve deniziyle tam bir cennet. Böyle bir yerde hem plaj hem de eğlenceyi birleştiren kaliteli fazla bir mekan olmadığını tespit ettim. Böylece Marmaris’te üst segment bir beach club açarak turizm sektörüne hizmet vermeye karar verdim.” 

 



 FUTBOL’DA TORUOĞLU İMZASI

Futbolda Torunoğulları aile fertlerinden Erdal ve Aykut Toruoğulları ismini bilmeyeniz yoktur.  Erdal bey, geçtiğimiz dönemlerde ve şimdi Beşiktaş’ın yönetiminde yer alıyor. Aykut bey, Hollanda Beşiktaşlılar Derneği Başkanlığını yapıyor.
Futbol sevgisi ailenin diğer bireylerine de sirayet etmiş,
Ercan amcaları gibi Beşiktaşlı. Ertan Fenerbahçe taraftarı. Turgut bey ailede Galatasaraylı olmadığını fark edince o da Galatasaraylı olmuş. Böylece de ulvi bir yanına da şahit olmuş olduk. Evet başarı tesadüf değil, başarı insan oğlunun derinlerinde ki gizdedir. Necip bir şahsiyete sahip olan Turgut Toruoğularını KAI KAPLANLARI Kitabına koymak benim için bir memleket meselesiydi.  Bu kitabı onun destansı yaşam öyküsünden mahrum bırakmak olmazdı. İyi ki varsın, iyi ki hemşerimsin, iyi ki bu isteğimi kabul ederek bizi  şereflendirdiniz. Teşekkürler Turgut abi çiğim, sevgiler, saygılar, daha nice başarı hikayelerini yazmayı Allah bize nasip etsin.


10:25, 19.07.2021


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500