Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » YÜZÜMÜZÜ GÜLDÜRENLER; GÖLELİ KADINLAR

YÜZÜMÜZÜ GÜLDÜRENLER; GÖLELİ KADINLAR

 Fotoğraf

Göle Kadın Meclisi Derneğinden eğitime destek verilirken pekte öyle kolay olmadığı ortaya çıktı.
Yazın kızgın güneşin altında buğday ve patates tarlalarında ter döktüler.  Göleli kızlar okusun diye.
Merkezi İstanbul Esenyurt ilçesinde buluna Göle Kadın Meclisi Derneği her yıl memleketleri Ardahan’ın Göle İlçesinde göç nedeniyle terk edilmiş tarlalara  ektikleri, kavalca buğdayı, patates, kekik ve diğer ürünlerin hasadını yaptıktan sonra  İstanbul’da ve Anadolu’nun çeşitli il ve ilçelerine satıyorlar.
Kadın erkek eşitliliğinin sözde kalmaması için ve özelikle kız çocuklarının okuması gerektiğine inandıkları için ve de onlara yardımcı olmak için bu derneği kurduklarını anlatan Göle Kadın Meclisi Başkanı Türkan Deli  gazetemize yaptığı açıklamada şunları kaydetti.
Türkan Deli, “Ne kadar kadın erkek eşitliğinde bahsedilse de bu hep sözde kalıyordu. Biz kadınların üretime, siyasete ve stk’ larda görev yapmasını istedik. Ayrıca memleketimizin kız çocukları okusun diye ve bizde onlara yardımcı olalım fikrinde yola çıkarak 4 yıl önce bu derneği kurduk. Derneğimizin yönetimi ve üyeleri tamamen kadınlardan oluşuyor.
Esenyrut’a bulunan derneğimizin amacı kadınlarımıza balık vermek değil, onlara balık tutmayı öğretmek. Mutlaka bir üretim aracı bulup buna kadınlarımızı dahil etmektir. Yani kadının eli değmeli har yere. Zira kadın annedir, yüce kitabımız Kuran-i Kerim de de buyurduğu gibi, ‘cennet annelerin ayakları altındadır’ bu nedenle kadın olduğumuz için, anne olduğumuz için kendimize güveniyoruz. Yazın memleketimiz olan Ardahan’ın Göle İlçesinde  göç nedeniyle terk edilmiş tarlaları sürüp, çeşitli tohumlar ekip, sonrada bu ürünlerin hasadını yaparak elde edilen mahsulü paraya çevirerek bu geliri ihtiyaç sahibi özelikle Fen ve Anadolu liselerinde okuyan kız çocuklarımıza burs olarak gönderiyoruz. Tatbiki bu gelirden çok ihtiyacı olan erkek çocuklarımızı da faydalandırıyoruz. Bu güne kadar her yıl 35 öğrenciye düzenli olarak burs vermekteyiz.
Geçen sene Köprülü Beldemize kekik  ektik, elde edilen geliri kız çocuklarımıza burs olarak gönderdik, bu sene de 5-6  köyümüzde patates ektik, kavalca buğdayı ektik pandemiye  rağmen çok iyi bir gelir elde ettik. Bunu da yine kız çocuklarımızın eğitiminde kullanacağız. Böylece de eğitime yönelik projelerimizi hayata geçirmiş olacağız. Şartlar ne olursa olsun her şeyi  devletimizde beklememek lazım. Biz ne yapabiliriz, insanlarımıza, devletimize nasıl faydalı olabiliriz diye düşünmeliyiz, her şarta, her koşulda mutlaka yapılacak bir şeyler vardır. bununda tek yolu üretmekten geçmektedir, vatandaş olarak herkes üstüne düşen görevi yaparsa çocuklarımıza güzel bir gelecek hazırlamış olacağız.”
Bir diğer gelir kaynağımızda Esenyurt Bağlarçeşme  mahallesinde İstanbul Büyükşehirde kiralamış olduğumuz Halk Ekmek Büfesi. Buranın işletmeciliğini yapan derneğimizin iki kadın üyesi çalışıyor. Elde edilen gelirin bir kısmını bu arkadaşlarımızın maaşlarını ödüyoruz. Kalanını da yine öğrencilerimize burs olarak gönderiyoruz.”


09:44, 02.12.2020


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500