Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » ARDAHAN 124 YAŞINDAKİ AHMET DEDESİNİ KAYBETTİ

ARDAHAN 124 YAŞINDAKİ AHMET DEDESİNİ KAYBETTİ

 Fotoğraf

ARDAHAN 124 YAŞINDAKİ AHMET DEDESİNİ KAYBETTİ

MEMET AVŞAR-ARDAHAN

Ardahan'ın Taşlıdere Köyü'nün (Pangis) en yaşlısı olan ve köyünde Ermenilerin yaptığı katliamın tek tanığı 124  yaşındaki Ahmet Özer, vefat etti.

Ardahan'ın Taşlıdere Köyü'nün (Pangis)  en yaşlısı olan ve köyünde Ermenilerin yaptığı katliamın tek tanığı 124 yaşındaki Ahmet Özer, bu gün hayata gözlerini yumdu. Özer, ikindi namazının ardında köyü Taşlıdere’de toprağa verildi.

Sağlığında Türkiye ile Ermenistan arasında geçmişte yaşanan olayları öldüğü güne kadar hatırlayan ve bu hatıraları arasında babasının Ermeniler tarafında gözünün önünde katledildiği anıyı da hiç unutmadığını her fırsata dile getiren Ahmet dede olayları anlatırken göz yaşlarına hakim olamıyordu.
124 yaşındaki Ahmet Özer, 8-9 yaşlarındayken, Ermeni çetelerinin köyü bastığını babasını gözünün önünde öldürdüklerini dile getiren torunu Ardahan Şoförler Odası Başkanı Asim Özer, gazetemize yaptığı açıklamada şunları anlatı,

"Dedem o günlerde yaşanan olayları şöyle anlatırdı, ’Ermeni çeteleri tarafından köyümüz baskına uğradı. Genç, yaşlı, kadın, çocuk demeden insanlar kurşuna dizildi, kılıçtan geçirildi. Ermeniler ilk başta köyde bulunan kişileri öldürdü ve bu katliamdan yaklaşık 2 gün sonra gittikleri Artvin’de geri dönerek tekrar köye baskın düzenlediler ve sağ kalanları öldürdüler. Ermenilerin o gün yaptıklarını hatırladıkça kendimden geçiyorum. Benim yakınlarımı da acımasızca öldürdüler. Babamı, amcamı ve akrabalarımı gözümün önünde öldürdüler. Ermeniler, köyümüze baskın yaptıklarında ben 8-9 yaşlarındaydım. Ermeniler, sabah saatlerinde köye baskın yaptı, köyde herkesi öldürdü. Bu köy yol üstüdür. Bu köye misafir geleni de yoldan geçen Müslümanları da öldürdüler. İki gün üst üste gelip köyde olanı, yoldan geçeni öldürdüler. Ben küçük olduğum için bana dokunmadılar. Büyükleri öldürüp, çocuklara dokunmuyorlardı. Biz o zaman köyde bir elin parmakları kadardık. Köyde babamla birlikte yüze yakın  kişiyi şehit ettiler. Ben babamı öldükten sonra gördüğümde donup kalmıştım. cesedi eve getirtmişlerdi. Kurşunla öldürülmemiştiler, başını kılıçla gövdesinde ayırmıştılar. Çok acılar gördüm, her işte çalıştım, hamallık yaptım, çok çile çektim. 30 -32 yaşında ancak nüfusa kayıt olup  askere gittim.’ Diyordu.”
“Yerel Milislerden Güllizaroğlu Abdullah babasının öcünü almış”

Asim özer, dedesinin Ermenilere karşı o dönem amansız savaş veren yerel milislerden Güllizaroğlu Abdullah’tan (Avdele Gullizare) övgüyle bahsettiğini de  sözlerine ekleyerek şöyle konuştu,” Dedem Kürt asılı  Kuvayi Milliyeci Güllizaroğlu Abdullah’ın ermeni katliamını duyar duymaz köye geldiğini bize anlatırdı ve ondan büyük bir övgü ile bahsederdi. ‘O ülkesini ve halkını seven büyük bir kahramandı.’ derdi. Dedem o zaman 8-9 yaşlarındaydı  Güllizaroğlu Abdullah başını okşamış ağlama demiş yavrum yeminim olsun ki babanın öcünü alacağım demiş.
Sonra yanındaki atlılarıyla birlikte Ermenilerin peşine düşüyor onları Han’da ( Ardahan’ın eski ismi) yakalıyor. Ermeniler sayıca üstün olmalarına rağmen mağlup oluyorlar. Bir kısmı ölürken, diğer bir kısmı da Artvin’e oradan da  Gürcistan’a kaçarak canını kurtarıyorlar. Ancak en önemlisi de dedemin babasını özelikle yakalayıp öldürüyor.”
Ahmet Özer, köyde şehit edilen 100 kişiye yakın şehit için 9. Kolordu Komutanlığı nezdinde  köye anıt yapılması için girişimde de bulunmuştu. 


GÜLLİZAROĞLU ABDULLAH İÇİN BU GÜNE KADAR YAZILMIŞ EN GÜZEL ŞİİR

GÜLLİZAROĞLU ABDULLAH
GÜLLİZAR OĞLU ABDULAH

Kura nehri 'akmam 'diyor,
''Etrafımı yıkmam'' diyor,
Gülizar oğlu gelmeyince,
'Ben Hazar'a varmam' diyor.

Şol dört nala at süren kim?
Belinde Gürcü kaması, ,
Omuzunda deri fişekliği,
Çaprazlama asmış tüfengi,
Yoksa gelen şanılı Gülizar mı?

İple bağlamışlar üç kadını, Haç taşına ,
Çıplak, cansız bedenleri,
Bir daha gösterme ya Rab!
O günleri, böylesi düşman başına.

Atan indi ol, Gülizar,
hiddetlenerek oğlu Abdullah’a
''Oğul!, ben sana , sütümü helal etmem.
Sen bu kadınların kanlarını yerde koyarsan”

'Kura Nehri akmam' diyor
Kenarımı yıkmam' diyor'
Şanı büyük Güllizar oğlu;
'Ben Ardahan'da çıkmam' diyor

Abdullah duymuş ki,
Kelpekor köyünü,samanlıkta yakmışlar,
Hayin Taşnak Ermenileri,
'Yürüyün kardaşalar' demiş, 'gün namus günü.'

Porsuk, Hoçvan , Tikoş,
Dili olsada konuşsa,
Düşmanı nasıl yendiğini,
Oturup bize bir bir anlatsa.

O dağlar ki, o dağlar,
Gülizar oğlu Abdullah’ın evi…
Genç kızlarının yiğit deli kanlıların,
Akan gözyaşlarının mendili .

Tuzak kurdu Emeni, 'ben Türk'üm 'diyerekten,
Türk’ün ismini duyan Abdullah, çıktı mevziden.
Düşman yağdırdı bütün mermileri,
Kahraman Güllizar oğlu Abdullah'ın üstüne.

Mehmet Doğu Avşar


21:53, 21.10.2020


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500