Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » CAMIN MUCİTLERİ ÜLKE TURİZMİNE KATKI SAĞLIYOR

CAMIN MUCİTLERİ ÜLKE TURİZMİNE KATKI SAĞLIYOR

 Fotoğraf

Polonez Köy Cam  Sanat Merkezi turistlerden büyük ilgi görüyor

Beykoz- Polonez köyde 2013 yılında kaymakamlık tarafında kurulan Polonez Köy Cam Sanat Merkezi yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi görüyor.

Camın ülkemizdeki anayurdu sayılan Beykoz İlçesi 3. Selim zamanında camla tanıştığını. İlk cam atölyesi Paşabahçe semtinde kurulduğunu ve halen Türkiye’de camın yüzde yetmişinin Beykoz’da üretildiğini belirten Beykoz Kaymakamlığı Cam Sanat Merkezi İdari Sorumlusu, Sertaç Bayraktar gazetemizin muhabirine  yaptığı açıklamada şunları kaydetti;

Bayraktar, “ Beykoz- Paşabahçe Şişe Cam Fabrikası her ne kadar kapansa da halen ülkemizde camın yüzde yetmişi burada üretiliyor. Bizim atölyemizi  her gün yüzlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. Atölyemizde 800 yüz çeşit küçük süs eşyaları, boncuklar üretilmektedir. İlgi çok yoğun özelikle cumartesi ve pazar günleri çok kalabalık oluyor. Bura imalatın yanı sıra fabrika satış mağazası olaraktan da değerlendirildiği için insanlar hediyelik ihtiyaçlarını uygun fiyatlardan  bulabiliyorlar. Müşterilerimizin çoğunluğunu kadınlar  oluşturuyor. Buraya en fazla Arap turist  geliyor, onlar daha çok nazar boncuklarına ilgi gösteriyorlar. Ayrıca Avrupalı turistlerde geliyor onlarda daha çok sanatsal değeri olan ürünlerimize ilgi gösteriyorlar. Yani biz Doğu -Batı sentezi gibiyiz, müşterilerimizin taleplerine  göre hareket etiğimizde ise tezgahımız renkli ve çok çeşitli bir hal alıyor. Bu durum çok hoşumuza gidiyor. Yurt dışına göre fiyatlarımız çok uygun olduğunda yabancı turistler bizi tercih ediyorlar.”dedi.

Kursu bitirenler ‘İcazet Sertifikası’ alıyor

Atölyemizde gönüllü olarak işi öğrenmek isteyen kursiyerler ve öğrenciler bulunuyor, bunlar  usta öğreticilerimizin öğretisi doğrultusunda  çalışmaktalar. Kursu başarıyla bitirenler ‘İcazet Sertifikası’ alıyorlar. Ancak panda miden dolayı marttan beri kursiyer almıyoruz. Şu anda yalnızca kadrolu usta öğreticiler çalışıyor.

“Paşabahçe bir okuldur”

Beykoz Kız Teknik ve Meslek Lisesi Seramik ve Cam bölünde  mezun olan öğrencilerin burada staj gördüklerini ve mezun olduklarında mutlaka işe yerleştirildiklerine vurgu yapan Erdoğan, şöyle devam etti;

“3. Selim zamanında Beykoz’da cam işiyle uğraşan ustalar vardı, bu yüzden de fabrikada burada Paşabahçe’de kuruluyor.  Ancak yirmi yıldır Paşabahçe Şişe Cam fabrikası kapalı, buraya en yakın yer olarak Denizli var. Paşabahçe güzelde bir okuldu aynı zamanda çırak iken insanlar girerdi, birer usta olarak yetişirlerdi. Bu durumu farkeden Kaymakamlık bu tarihi kültürümüzün devam edebilmesi için 2013 yılında bir burada, birde  Riva’da Cam Sanat Merkezi kurdu.

Beykoz Kız Teknik ve Meslek Lisesi Seramik ve Cam bölünde  okuyan öğrenciler burada stajlarını yapmakta ve mezun olduklarında ise mutlaka kalifiye elemanı olarak iş bulmaktalar. İşsiz kalmak diye bir durum kesinlikle söz konusu olmuyor.”

“Geri dönüşüm atölyesinde çocuklara eğitim veriliyor”

Geri dönüşüm atölyesinde küçük yaşata çocukların bilinçlendirilmesi için eğitimler verdiklerini belirten Erdoğan sözlerini şöyle tamamladı.

“Geri dönüşüm atölyemiz var, anaokulu ve ilkokul çağındaki öğrencilerimize geri dönüşümün önemi ile ilgili eğitimler veriyoruz, bahçemizde gezdiriyoruz. Çocuklarımıza meslek lisesinin cam işletmeciliği bölümünü tercih etmelerini öneriyoruz.

Günümüz dünyasında tüketimin katlanarak artması yeniden dönüşümün önemini ortaya koymuştur. Yeryüzü kaynaklarının uzun yılarca dayanabilmesi için geri dönüşüm yoluyla maddelerin tekrar kullanılır hale getirmemiz lazım gelecek kuşaklara da bunun eğitimini vermeye çalışıyoruz.” Sözlerine ekledi.


12:49, 15.10.2020

Haber Fotoğrafları


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500