Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » DAMAL BEBEĞİ, KADIN EMEĞİ

DAMAL BEBEĞİ, KADIN EMEĞİ











ARDAHANLI KADINLAR; ‘BONCUKLAR ARASINDA GÜZEL BİR DÜNYA KURDUK’

MEMET AVŞAR- ARDAHAN

Ardahan Valiliği öncülüğünde kurulan ‘Damal Bebeği Kadın Emeği’ Projesi kapsamında faaliyete geçirilen ‘Damal Bebek Evi’  23 kursiyer ve bir usta öğretici ile Damal bebeklerinin üretimine başladı. Atölye ve satış mağazasından oluşan bebek evi, Ardahanlı kadınların iş kur aracılığıyla çalışmalarına fırsat sunuyor. Henüz eğitim aşamasında olan proje yakın bir zamanda döner sermaye usulüyle kapasitesini büyüterek ekonomiye can simidi olmayı hedefliyor.

Anavatanı Ardahan’ın Damal ilçesi olan ve  tüm dünyaya satılan el emeği bebekler, yerel halkın günlük kullandıkları elbise ve motiflerinden esinlenerek bu atölyeden üretiliyor. Ardında mağazalarda ki raflarda yerini alıyor. Tanesi 120 ile 2000 arasında satılan bebeklere ilgi oldukça yoğun.

DAMAL BEBEKLERİNDEN BİR EKOL İSİM; FİDAN NİNE

Ardahan'da yaşayan  72 yaşındaki Fidan Atmaca’nın  bir odasını atölyeye çevirdiğini ve evinde 37 yıldır Damal bebekleri  yaparak günümüze kadar ulaşmasına vesile olduğunu söyleyen Ardahan Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mesut Yolcu, “Fidan nine şimdilerden bu işte emekli olan bir usta öğreticimiz. Damal bebeklerinin bu güne kadar gelmesinde  çok emeği olan ve onlarca usta öğretici yetiştirdi.”  dedi.
Ardahan Damal'da ilçenin adıyla anılan ve Türkmen kadınının kıyafetlerinden esinlenilerek yapılan bebeklerin ustası Fidan Atmaca, ilerleyen yaşına rağmen mesleğini ilk günkü hevesle sürdürüyor.
Damal'da heykeli dikilen Damal bebeğinin, bölgedeki en yaşlı ustası Fidan Atmaca, bebekleri yurt içi ve dışında pek çok noktaya gönderiyor.


GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERLE RÖP.
-GENEL GÖRÜNTÜ

HABER VE GÖRÜNTÜ ; MEMET AVŞAR-ARDAHAN


21:30, 30.09.2020


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500