Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » YAŞAR KEMAL'İN DENGBEJ HAYRANLIĞI

YAŞAR KEMAL'İN DENGBEJ HAYRANLIĞI

 Fotoğraf

Hoçvanlı Dengbej Asker Demirbaş başta olmak üzere dengbejler Yaşar Kemal'in ilgisini öylesine çekmişlerki  Arşivinde Asker Demirbaş'ın ve diğer dengbejlerin stranlarını biriktirmiş, sonrasında 1980 cunta rejimi evini aradığında bütün arşivini yakmışlar. Yaşar Kemal, çok üzülmüş, ''onlar benim romanlarımdan bile çok değerliydi'' demiş. Zira Yaşar Kemal  köy köy gezermiş starnları, ağiıtları ve klamları toplarmış, bunların içinde en çok beğendiği ise Hoçvanlı  Dengbej Asker Demirbaşın eserleri olmuştur.

Çağın Homeros'u Yaşar Kemal, Sait Faik'in dediği gibi ''Türklerin en Kürdü, Kürtlerin en Türk'ü'' ve Anadolunun ta kendisi. Annesi Nigar hanım evin içinde Kürtçe dışında dil konuşulmasını yasaklamış, bir gün  Yaşar Kemal bir tek Türkçe kelime konuştuğu için annesinde tokadı yemiş. Anne Nigar hanımın kesin kuralı; evin içinde Kürtçe,dışarıda  hangi dili konuşursanız konuşun demiş. Beli ki anadilinin kaybolmasından korkmuş, varlığını sürdürmek için böylesine katı kurallar koymuş.



10:00, 22.05.2020


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500