Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » ERİVAN RADYOSU STRANLARI DİJİTALE SALDI

ERİVAN RADYOSU STRANLARI DİJİTALE SALDI

 Fotoğraf

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği döneminde Ermenistan’ın başkenti Erivan’da kurulan Erivan Radyosu 1955 yılında test yayınına başladı. Başlangıçta 15 dakika yayın yapan radyo daha sonra bunu 2 saate çıkardı. Kürtler arasında oldukça popüler olan radyo, 1950’lerde Kürtçe yayın yapan ilk radyolardandı. Ancak Ermenistan’ın bağımsızlığından sonra sınırlı imkanlarla yayın yapan bir radyoya dönüştü. Radyo, reklam gelirleri olmadığı için kaderine terk edildi. Şimdilerde ise gönüllüler tarafından çalıştırılan radyo günde yarım saat yayın yapıyor. Binlerce eserlik Kürtçe arşivi olan radyo dijital ortamda yeniden hayat buldu. Kürt-Alman Kültür Enstitüsü 900 eseri ilk kez dijital ortamda paylaşımı stran sevenleri yutube kanalına yönelti.

Stranların orijinal hali büyük bir titizlikle bu güne kadar korunmuş. Geçmişin kadim kültürünü günümüze bu arşivle taşınmış olması sadece Kürt vatandaşlarımız arasında sevinçle karşılanmadı, aynı zamanda binlerce yıldır beraber yaşayan diğer kesimler tarafında  da sevinçle karşılandı.

Genellikle ney eşliğinde çalınıp s
öylenen stranlar ortak bir kültürün elçiliğine öncülük yapmakla berber kulağa hoş gelmesi nedeniyle de müziğin evrensel olduğunu bir kere daha kanıtlayan önemli bir olgu olarak önümüze çıkıyor.


08:22, 04.05.2020


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500