Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » BLACK FRIDAY’dan EFSANE CUMA’ya ALIŞVERİŞ ÇILGINLIĞINA DİKKAT

BLACK FRIDAY’dan EFSANE CUMA’ya ALIŞVERİŞ ÇILGINLIĞINA DİKKAT

 Fotoğraf

BLACK FRIDAY’dan EFSANE CUMA’ya ALIŞVERİŞ ÇILGINLIĞINA DİKKAT !
​Son dönemlerde oldukça moda olan alışveriş projelerine bir yenisi daha eklendi. Türkiye’ye yeni giriş yapan e-ticaret devi Amazon’un “Beklenen Cuma” adı ile başlattığı indirim günlerini, Hepsiburada, Gittigidiyor, Trendyol gibi bir çok alışveriş firması da yapmaya başladı. Black Friday (BF) küresel çapta uygulanan nadir örneklerdendir. Sürekli tüketime yönelten satış politikaları ne kadar faydalı? Ne kadar zararlı? Bu konu son günlerde oldukça tartışılmaktadır. Black Friday hakkında görüşlerimi paylaşmak isterim.
​BLACK FRIDAY Nedir? Nereden Geldi ?

​Öncelikle belirtmek isterim ki, adının Black Friday yani Kara Cuma olmasının dinimizde ki Cuma gününün önemini zedelemek ile bir alakası yoktur. BF aslında Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Şükran günü olan Kasım’ın dördüncü perşembesini takip eden cuma gününü ifade ediyor ve 1952’den bu yana Noel alışveriş sezonunun ilk günü kabul edilerek indirimler başlıyor. Black Friday günleri için birkaç farklı kaynaktan bilgi verilmektedir. Bazı kaynaklara göre sabah güneş doğmadan alışverişin hava karanlıkken başlaması, diğer kaynaklara göre de indirim günü şehrin trafiğinin altüst olması ve bu sorunun bir çok insanı çileden çıkardığı için kara Cuma adı verildiği söylenmektedir.

​ALIŞVERİŞE BAŞLAMADAN ÖNCE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
- Bir çok uyanık satıcı ürünlerin fiyatlarını gerektiğinden fazla gösterip, indirim günü yine normal satış fiyatına yakın fiyata satmayı hedeflemektedir. Bunun önüne geçmek için satın alacağınız ürünü arama motorlarında (Google,Yandex vs) mutlaka aratıp piyasa fiyatını araştırmalıyız.
- Defolu ve kullanılmış ürün satın alma riskini göz önünde bulundurup özellikle satıcı firmayı araştırmalıyız. Mutlaka faturasını almalıyız.
- Black Friday alışveriş döneminde birçok İnternet kullanıcısı siber dolandırıcıların hedefi oluyor. Bilinen online alışveriş sitelerinden alışveriş yapılmalıdır. HTTPS uzantılı alışveriş siteleri veya sitenin uygulamasını indirip alışveriş yapmayı tercih etmeliyiz. Bildiniz güvenli cihazları kullanmalısınız.
- Aşırı derecede indirim gösteren alışveriş reklamlarına dikkat edilmelidir. Sürekli sosyal medyada ve email adreslerimize kampanya reklamları gelmektedir. Emin olmadan bu reklamları tıklamak bilgilerimize erişim izni verebilir.
- En önemlisi de alışverişe başlamadan önce ilk düşünmemiz gereken şeyin satın alacağımız ürüne ihtiyacımız var mı? Toplumun ekonomik sıkıntı çekmesinin en büyük sebebi de gereksiz harcanan paradır.

M. SUAT IŞIKLI – 01/12/2019


10:56, 01.12.2019


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500