Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » ESENYURT'UN HAVA KİRLİLİĞİNE KARŞI; ÇİÇEKLİ ÖNLEM

ESENYURT'UN HAVA KİRLİLİĞİNE KARŞI; ÇİÇEKLİ ÖNLEM

 Fotoğraf

İstanbul için ekolojik çatılar
ESENYURT'a yaşayan ziraat mühendisleri yoğun trafik sonucu oluşan hava kirliliğinin çözümü için ekolojik çatıları ve çatı bahçelerin yaygınlaşması gerektiğini belirtiler.

 Ziraat mühendisleri Oya Erdoğan ve Oğuz Nurtekin Anadolu Ajansı muhabirine yaptıkları açıklamada İstanbul’un hızla geliştiğini bunun neticesinde oluşan hava kirliliğine işaret ederek, aileler evlerinin balkonlarında ve varsa bahçelerinde daha çok canlı çiçeklere, yeşile yer vermeleri gerektiğini ifade ettiler. Oluşan karbondioksit gazının fotosentez yoluyla oksijene dönüşmesi için bunun şart olduğunu kaydettiler. Ayrıca Ziraat Yüksek Mühendisti Oğuz Nurtekin, gelecekte İstanbul’da da Avrupa’daki gibi ekolojik çatılar ve çatı bahçelerin çoğalacağını büyükşehirlerin bu yola nefes alacağını belirti.


İstanbul- Esenyurt’a bir fidanlıkta görev yapan ziraat yüksek mühendisi Oya Edoğan, İstanbul’ da gün geçtikçe çoğalan taşıt sayısı nedeniyle hava kirliliğinin artığını söyledi. Bunun çözümü olaraktan yeşilliğin çoğalması gerektiğine vurgu yaptı. Erdoğan, şehir trafiğinde önemli derecede ortaya çıkan karbondioksitin fotosentez ile oksijene dönmesi için mutlaka üretici fidanlıkların ve çiçekçiliğin çoğaltılması gerektiğine işaret etti.
Erdoğan, ‘’Esenyurt bölgesinde faaliyet gösteriyoruz. İnsanlarla güzel dostluklar geliştirdik. Biz bu tür yerlerinin çoğalmasını istiyoruz. Zira bahçeli evlerin ortada kalkmasıyla insanlar yeşile hasret kaldılar. Çiçeklerin insanların ruh haline ve şehrin ruh parçasına da katkısı var. O yüzden İstanbul’un yeşile çok ihtiyacı var. Çoğalan trafiğin neticesinde ortaya çıkan karbondioksit gazının oksijene dönmesi için yeşile ihtiyaç var. Bu yüzden varsa evlerinin bahçelerinde yoksa da evlerinin balkonlarında mutlaka çiçek saksılarının konulunması şart. ’’şekillinde konuştu.

ÇATI BAHÇELERİ

Ziraat mühendisi Oğuz Nurtekin ise ‘’Bu işletmelerin artması lazım, hata Avrupa’da olduğu gibi çatılarda çatı bahçelerin yaygınlaşması lazım. Orada çatılarda bitkiler yetiştiriyorlar. Fıransa’da çatı arıcılığı dalında ödül alan bir Türk tanıyorum. Arı teknik olarak 5 km. alan içinde çalıştığı için Paris’in göbeğinde yapmasına rağmen arı çiçek bulabiliyormuş demek ve bunu yapan Türk ödül aldı.
Ayrıca ekolojik çatı dediğimiz çatı izolasyonunda da bu teknik kullanılıyor. Bu teknik İstanbul’da da geliştirilebilir Avrupa’da olduğu gibi bizde de ekolojik çatılar hayata geçirilebilir. Bizim aslında yabancısı olduğumuz bir şey değil. Doğu ve Güney Doğuda insanlarımız yılardır yapıyor. Bu teknik ile evler yazın serin, kışın ise sıcak oluyor ve sağlıklı bir yaşama ortam sağlıyor.

Ayrıca yetersiz hale gelen alt yapılardan ötürü birçok kent su baskınlarıyla boğuşmak zorunda kalıyor.İşte bu duruma karşı en etkili çarelerden biri hepimizin türlü çözümler aradığı yeşil alanların yeniden çoğalması. Fakat bu isteği hayata geçirmek birçoğumuz için oldukça zor olabilir. Yeşil alanlar için bir bahçeye veya geniş teraslara sahip olamayabilirsiniz. bunun içinde size ekolojik yardımcı olacak. Avrupa'da Yeşil çatılar, alışveriş merkezlerinden otellere, konutlardan marketlere kadar pek çok alanda uygulanabiliyor. Görsel özelliğinin yanı sıra ses ve ısı yalıtımını sağlayarak size tasarruf ve daha temiz bir hava vaatediyor.


03:23, 07.11.2019

Haber Fotoğrafları


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500