Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » ARDAHANLILARIN ANKARA’DA Kİ EVİ

ARDAHANLILARIN ANKARA’DA Kİ EVİ

 Fotoğraf

ARDAHANLILARIN ANKARA’DA Kİ EVİ
Mehmet Avşar / Sabah

Ankara’da otelcilik, huzur evi ve öğrenci yurdu alanlarda yatırımları bulunan Ardahan- Hoçvan-Hasköylü iş adamı Nihat Avşar,  Ankara’ya gelen Ardahanlı hemşerilerine her zaman yanında ve her konuda yardımcı olmak için var olduklarını belirti.
.
Nihat Avşar ile Doğu Expressinden, hayvancılığa, Altın kaz ödül törenlerinin Ardahan’da düzenlenmesi konusundan , turizme kadar her konuda konuştuk.
İşte Nihat Avşar’ın Ankara- Ulucanlar Caddesinde bulunan An Grand Otelinde iftar yemeğinden sonra yaptığımız o samimi röportaj;

-Öncelikle Nihat Avşar olarak kendinizden bahseder misin?

-1957 Ardahan doğumluyum. Hoçvan Hasköy’de dünyaya geldim. 1978- 86 arasında Kars Bayındırlık ve İskan Müdürlüğünde şube müdürlüğü yaptım. Sonra işlerimizin yoğunluğu nedeniyle istifa etmek zorunda kaldım.  Kendi işimizle ilgilenmeye başladım.
Köylü çocuğu olmamız nedeniyle hayvancılık bizim yerli sanayimiz oldu. Bu sektörde faaliyet gösterdik. Günlük 20-25 ton süt kapasiteli bir fabrikamız vardı. Civar köylerin sütlerini toplayıp bu işletmede kaşar peynirini ürettik.  Sonra devletin hayvancılık politikaların yetersizliği yüzünden bu sektörden ayrılmak zorunda kaldık ve Ankara’ya göç etmek zorunda kaldık.

-Yeniden köyünüze dönmek gibi bir düşünceniz var mı?

-Tekrardan tarım ve hayvancılık alanlarında gerek yem bitkilerinin ekimiyle ilgili girdi maliyetleri, mazot fiyatlarının düşürülmesi ve gerek gübre  fiyatlarının aşağıya çekilmesiyle birlikte yeniden köyümüze dönmeyi düşünüyoruz.
Ancak bütün bunlar olsa bile arazi toplulaştırması bir an evvel İvedikli olarak verimli Ardahan topraklarında yapılmalı. Parçalı araziler girdi maliyetlerini artırdığı içinde bu gün köylerde insan kalmamış. Bu konu çok önemli. Avrupa’da olduğu gibi çiftlik sistemine geçmemiz gerekiyor. Biz hala ilkel koşullarda hayvancılık yapıyoruz. Hala göçerler var, hala bin yıl önceki sistem devam ediyor. Onun içinde tarım ve hayvancılık ülkesi et ithal etmek zorunda kalıyor. Bütün bu iyileşmeler yapılırsa tabii ki seve seve köyümüze geri dönüş yaparak yatırım hamlemizi burada hayata geçiririz.
Hükümet yeniden üretim politikası geliştirmeli diye düşünüyorum. Meraların özelikle disiplin altına alınması gerekiyor.

-Sizin iş hayatınız başarılarla dolu, sizce Ardahan nasıl kalkınır? Bu konuda bir tavsiyeniz var mı?

-Ankara’da otelcilik, öğrenci yurdu ve huzur evi alanında yatırımlarımız mevcut. Özelikle sosyal sorumluluk projelerine önem veriyoruz. Yaşlılarımızın rahat etmesi için huzur evi yaptık. Bundanda çok başarılı olduk. Özelikle başarılı ve dar gelirli öğrencilerimiz mağduriyetlerini gidermek için uygun fiyatlı yurtlar inşa ettik. Turizm önemli bu alanda 4 yıldızlı bir otel yaptık. Zira bir ülkenin kalkınması bacasız sanayi turizm ile mümkün. 
Ardahan’da ki STK lar bir an önce bir araya gelip Ardahan Valiliği önceliğinde Ardahan’ın turistik potansiyeli masaya yatırılmalı. Bir doğu Expıresi Kars ‘ı adeta uçurdu. Trenin Ardahan’a kadar uzatılması lazım.  Mesela Kars’ta altın Kaz ödül töreni düzenlendi. Buna benzer etkinliklerin Ardahan’da da yapılması lazım. Kaz Ardahan için önemli bir gelir kaynağı. Avrupa kaz ciğerini 250 Euro ‘ya alıyor. Kaz tüyünü tekstil sanayisinde kullanmak için alıyor. Ancak ne yazık ki bu zenginliğimizi görmüyoruz.
GELİŞMİŞ ÜLKELERDE YATIRIMCI KIRMIZI HALIYLA KARŞILANIYOR BİZDE MAALESEF ÖYLE DEĞİL
Mevcut 3 yıldızlı Hotelin tadilatını yaparak,
4 yıldızlı bir otel yaratım, Ancak sonrada eklediğim, Sauna ve hamam için ruhsat alamıyorum, Bir sürü bürokratik engellerle karşılaşıyoruz. Oysa her seferinde Cumhurbaşkanımızın yatırımcılara yönelik kolaylaştırıcı söylemleri mevcut. Ancak kurum ve kuruluşlar hala yatırımcının emdiği sütü burnundan getirmeye devam ediyorlar.


01:41, 31.05.2019


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500