Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » TARİHSEL KÜLTÜRÜMÜZÜ TANITMAYA DEVAM EDİYORUZ ; KAMİL AĞA KONAĞI

TARİHSEL KÜLTÜRÜMÜZÜ TANITMAYA DEVAM EDİYORUZ ; KAMİL AĞA KONAĞI

 Fotoğraf

AMİL AĞA KONAĞI

MEHMET AVŞAR-TUTAP-ÇILDIR

Çıldır ilçesine 2 km. batısındaki sazlısu (GOREVEL) köyü'nde bulunmaktadır.

Çıldır'ın kurtuluş mücadelesinde büyük rol oynayan Kamil Ağa tarafından 1913 yılında inşa ettirilmiştir.
Yapı üzerinde iki kitabe bulunmaktadır. Bunlardan birinde "1913, Esed Ağa, Fazıl Ağa” ibareleri diğerinde ise "Maşallah, Kamil Ağa" ibareleri yazılıdır.
Yapı düzgün kesme taştan inşa edilmiş olup, uzun dikdörtgen planda ele alınmıştır. Konağın asıl girişi güneybatı yönünde olup beden duvarları hayli yüksek tutulmuştur. Giriş açıklığı kemerini oluşturan taşlar ve söve taşları dışa taşkın ve kaydırmalı düzende yerleştirilmiştir. Yapı, güneye üç basık yuvarlak kemerli pencere ile açılmaktadır. Pencere kemerlerinin kilit taşları da ampir üslupta olduğu gibi dışa taşkındır.
Pencerelerden doğuda olanının kilit taşında, başında fesi (papak) bulunan, yuvarlak yüzlü, dolgun yanaklı, çatık kaşlı, komutan edasıyla işlenmiş bir insan maskı bulunmaktadır. Bu insan figürlü kabartmanın hemen altında ise "Kamil Ağa" ibaresi yazılıdır. Bu ibareden insan figürünün , Çıldır'ın kurtuluş mücadelesi sırasında gösterdiği yararlılıklarla ünlenen ve Çıldır'ın kurtuluşunu gerçekleştirenlerden birisi olan Kamil Ağa (Kamil Erdoğan)'yı sembolize ettiği anlaşılmaktadır.


20:11, 17.02.2019


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500