Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » CEMALETTİN HOCADAN KURBAN ETİNE YÖNELİK ÖNEMLİ BESLENME UYARILARI

CEMALETTİN HOCADAN KURBAN ETİNE YÖNELİK ÖNEMLİ BESLENME UYARILARI

 Fotoğraf

  Ardahan Üniversitesi Nihat Delibalta Göle MYO Veterinerlik Bölüm Başkanı, Öğr.Gör. Cemalettin Ayvazoğlu'n dan kurban kesecek vatandaşlara önemli uyarılardan bulundu.
AYVAZOĞLU, gazetemize yaptığı açıklamada şunları kaydetti;



KURBAN’DA HASTALIK BULAŞMASIN
Âişe (r.a.)’dan rivayet edildiğine göre, Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Ademoğlu kurban kesme gününde Allah katında kan akıtmaktan daha sevimli bir amel işlememiştir. O kurban, kıyamet günü boynuzları, kılları ve tırnaklarıyla gelecektir. Kurbanın kanı yere düşmeden önce Allah katında hemen kabul olunur. Bu sebeple kestiğiniz kurbanlardan dolayı sıkıntı değil gönlünüz hoş olsun.” (İbn Mâce, Edahî: 3)
Kurban bayramına yetişmenin güzel heyecanını yaşadığımız bu günlerde kestiğiniz kurbanlık hayvandan insana bulaşabilen Burucella, Anhtrax, Kist Hidadik ve benzeri hastalıklar kesim sırasında etten, kan ve solunum yoluyla insana bulaşabilmektedir. Özellikle Kist Hidadik hastalığı gözle görülebilmektedir. Bugün bu hastalıktan bahsetmeye çalışacağım.
Kist Hidadik, halk arasında “Köpek kisti” olarak bilinen, hayvanlardan insana geçebilen ancak insandan insana bulaşmayan, tedavisi geciktiğinde ölüme kadar götürebilen ciddi bir hastalıktır.
Hastalığın parazitini köpekler bağırsaklarında taşırlar. Köpeklerin dışkılaması ile meradaki otlara ve çevreye atılır. Bu meralarda otlayan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar parazit ile bulaşmış otları yedikleri zaman parazit hayvanlara da bulaşmış olur. Bağırsaklara gelen parazit daha sonra başta karaciğer olmak üzere akciğer, kalp, beyin ve iç organlarda kistler meydana getirir. Köpeklerin serbest olarak dolaştığı meralardaki otları insanlar tüketecekse iyice yıkandıktan tüketmelidir.
İnsanlar bu kistli etleri ve parazitli otları tükettiği zaman parazit önce bağırsaklara gelir daha sonra ise karaciğere yerleşir ve bu şekilde insana bulaşmış olur. Hastalık hiçbir belirti göstermeyeceği gibi bulantı, kusma, koyu renkli idrar, karın ağrısı, karında şişlik ile kendini gösterebilir.
Karaciğerde oluşan kistlerin patlaması ise ölümle sonuçlanabilir. Çocuklarda en sık yerleşim yeri akciğerlerdir.

Kurbanlık hayvanınızı kestiğiniz zaman başta karaciğeri olmak üzere bütün organlarını iyice kontrol edin ve aşağıdaki resimlerdeki gibi kistler varsa o etleri tüketmeyin. Bu kistli etleri köpeklerinize verirseniz köpeklerinize paraziti kendi ellerinizle bulaştırmış olursunuz.


İnsanlarda hastalığın tedavisi genelde cerrahi operasyondur. Ancak kistlerin patlaması durumunda diğer organlara da bulaşacak ve tedavi yetersiz kalacaktır.
***Kistler kesinlikle patlatılmamalı ve çıplak elle temas edilmemeli. Kist ile temas etmiş bıçaklar iyice yıkanıp dezenfekte edildikten sonra kullanılmalı.
Hastalıktan Korunma Yolları Nelerdir?
1-Kestiğiniz hayvanların etlerini ve organlarını detaylı olarak kontrol ediniz ve kist var ise tüketmeyiniz.
2-Meralarda yetişen otlar tüketilecekse çok iyi yıkanıp, dezenfekte edilmelidir.
3-Evinizde bulunan köpeklerin hayvanlarınıza hastalığı bulaştırmaması için köpeklerinizin iç dış parazit uygulamalarını ihmal etmeyin.
4-Kistli etleri köpeklerin çıkaramayacağı derinlikte gömülmesi gerekmektedir.
5-Kaynağını bilmediğiniz sulardan içmeyiniz.
6-Dalağı olması gerekenden fazla büyümüş olan hayvanlara dokunmadan, Tarım İl Müdürlüğüne haber vererek imha edilmesini sağlayınız.
7- Köpeklere dokunduktan sonra ellerinizi iyice yıkayın.

Bayramınızı kutlar, sağlıklı nice bayramlara ulaşmanızı temenni ederim. Saygılarımla

       Öğr. Gör. Cemalettin AYVAZOĞLU
      Ardahan Üniversitesi Nihat Delibalta Göle MYO
                       Veterinerlik Bölüm Başkanı


04:11, 20.08.2018

Haber Fotoğrafları


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500