Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » YENİ DÜNYAYA YOLCULUK

YENİ DÜNYAYA YOLCULUK

 Fotoğraf

GÜRCİSTAN’DA YAŞAYAN YEZİDİ KÜRTLER HAYAT PAHALIĞINDAN ÜLKEYİ TERK EDİYORLAR
MEMET AVŞAR-TRT KURDİ-ARDAHAN

Tarihte 93 harbi olaraktan bilinen 1877- 1878 Osmanlı- Rus savaşı sırasında, Kars ve Ardahan’dan Ermenistan’a  oradan da bir kısmı Gürcistan’a  göç eden Yezidi Kürtler Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te yaşıyorlar. Ancak sayıları gün geçtikçe azalıyor. Nedeni ise  Gürcistan’daki hayat pahalılığı ve yoksuzluk  en çok Yezidileri mağdur etmiş.  Haydar Aliyev parkının içindeki hamamların  ve çevrenin temizliğinden görevli üç yezidi bayandan birinin çocuğu kansere yakalanmış ancak Gürcistan’da tedavi masraflarını karşılamadığında xerip adında ki anne çocuğunu Almanya’ya  akrabalarının yanına gönderdiğini anlatırken göz yaşlarını tutamadı.
İmkanlar dahilinde Avrupa ülkelerine yoğun bir yezidi göçü olduğunu anlatan bu üç bayan işçi, ayda 400 lari maaş aldıklarını sabah saat 6;00 dan , akşam 9,00 a kadar çalıştıklarını belirtiyorlar. Ancak bu paradan da 20 lari her ay devlet tarafında  kesinti yapılıyor. Ufak bir hatadan ise  işten atılma tehlikesi olduğunu da ekliyorlar.

Ayda 180 lari  emekli maaşı alan 85 yaşındaki,  Alex Kürtçe ismi (Hanpaşa) Şemdino  54 yıl devlet büyüklerine makam şoförlüğü yapmış , iki çocuk büyütmüş ve iki sinide okutmuş. Biri kız, diğeri ise erkek olan çocukları profesörlük mertebesine kadar yükselmişler.  Trt kürdiyi gördüklerine çok memnun olduklarını ifade eden Şemdino, ‘’ sizleri gördüm çok memnun oldum, Türkiye bizim de ülkemizdir. Türkiye’nin gözü üstümüzde olursa daha da mutlu oluruz. Biz Gürcistan’da yabancı gibiyiz. Biz Kürtlerin bir ülkesi var oda Türkiye’dir. .’’

Gürcistan da yezidi Kürtlerin bir devlet kayıtlarında ki Hıristiyanca isimleri var, bir de kendi aralarında kullandıkları  kütçe isimleri var.

Haber; Memet Avşar


21:14, 25.07.2018

Haber Fotoğrafları


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500