Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » GÖÇLERİN NEDENİ EKONOMİK DEĞİL

GÖÇLERİN NEDENİ EKONOMİK DEĞİL

 Fotoğraf

Göç göç oldu, göçler yola dizildi

Ardahan Merkez ve ilçelerinde büyük kentlere olan göç tehlike sınırına dayandı . En acısı da göçlerin nedenleri ekonomik nedenlere dayanmıyor.
Gençler bir hamburgere, bir pizzaya tercih etiketleri , dünyanın cennet köşelerinden olan köylerini terk ediyorlar.
Posof ilçesinde bazı köylerde insanlara rastlamak neredeyse imkansız hale geldi. Bir iki ev ve bir kaç yaşlı insan dışında yaşam belirtisi bulunmaktadır.
Evlerin çoğu virane durumda. Sahipsizlikten dolayı yıkılan her bir duvarın sesinde acıklı bir hikaye duymak hiçte zor olmadığını görüyoruz, fefasızlığın nasıl bir hal aldığını hemen göze çarpıyor.

Bir tek ineğin 20 bin lira gibi bir değerde satılması, bu köylerde göçün nedenleri arasında sayılan ‘ iş yoktur ‘ yalanın tüm çıplaklığını ortaya koyuyor.
Asıl neden gençlerin büyük kentlere olan özlemleri. Daha renkli hayatlar, diskolar, barlar, kafeler ve şehirlerin düşmüş olduğu girdap.

Anadolu’nun bu saf ve temiz çocuklarını metropollerdeki asıl düşmanları ise kumar, zina, uyuşturucu, içki ve hırsızlık. Göç eden bu saf ve temiz çocukların suç örgütlerinin kapanına gider gitmez takıldıkları da aldığımız bilgile arasında.

Öte yanda arkalarında bıraktıkları hazinenin farkına vardıklarında ise iş işten geçmiş oluyor. Kızlar köylere göç etmek istemiyor diyen Posof- Aşık Zülali köyü muhtarı Bülent Ulutaş evlilik çağına gelen gençlerin evlenecek kız bulamadıklarından yakınıyor.

Muhtar Bülent Ulutaş“ bizim en büyük sorunumuz göç bununda sebebi gençlerin büyük şehirlere olan ilgisi. Bilinçsiz ve cehalet en büyük düşmanımız. Milyonlarca liraya mal olan son derece modern köy okulumuz bile öğrenci yokluğunda çürümeye terk edildi. Devlet hizmeti var ama köylü durmuyor, göç ediyor. Yol var, su var, elektrik var, batıdaki insandan daha iyi koşullarda yaşıyoruz.
Kesinlikle göçlerin nedeni ekonomik sebepler değidir. Tamamıyla lüks peşinde koşan, kendi değerlerini hiçe sayan tembel bir gençliğin eseridir göç. “ şeklinde konuştu.


Ekmeğini taştan çıkartan muhtarın hikayesi


Ardahan’nın Posof ilçesine 6 km. Uzaklıktaki Söğütlü kaya köyü muhtarı Durak Taşçı baba mesleği olan taş duvarcılığını daha ileriye taşıyarak bir ilki başardı.
Belkide sadece Türkiye’de değil dünyada eşi benzeri olmayan taştan eserler ortaya çıkartan muhtar Taşçı, büyük kayaları keserek atölyesinde işliyor.
Sonrasında ortaya çıkan mermer görünümlü ve ham maddesi taş olan harika eserler, görenleri hayretler içinde bırakıyor.
Taşçı,” babamdan bana kalan bu meslek onada babasında kalmıştı. Yani bu taş ustalığı bize atalarımızdan kalmış.
Ben bunu günümüz teknolojisinden de yararlanarak bir adım öteye götürme gayret i içerisindeyim. Önce kendime bir kamelya yaptım, görenler hayran kaldı. Herkes istemeye başladı, siparişlerin arkası kesilmez oldu. Tek kiş olduğum içinde çoğunu reddetmek zorunda kaldım. En çok sipariş ise devlet dairelerinde geliyor. Geliri de güzel bir iş, çalıştığımda aylık gelir 50 bini buluyor, ama çalışacak eleman bulamıyoruz ne yazık ki, gençler durmuyor büyük kentlere gidiyorlar. 300 haneli köyde 15- 20 ev kalmış. Göç belimizi büküyor. “ Mehmet Avşar/ sabah-Ardahan


11:58, 22.05.2018

Haber Fotoğrafları


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500