Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » ÖNDER'den“Diğer Yanım” Projesi

ÖNDER'den“Diğer Yanım” Projesi

 Fotoğraf

“Diğer Yanım” dediler, kardeşlik ektiler



ÖNDER İmam Hatipliler Derneği tarafından Suriyeli mülteci gençler ve Türk gençleri arasındaki iletişim ve işbirliğini güçlendirmek üzere hayata geçirilen Diğer Yanım Projesi, Hacı Beşirağa Medresesi’nde düzenlenen final programı ile sona erdi. Programda bir yıl boyunca projeye iştirak eden gençlere birer katılım sertifikası verildi.



Gençlik ve Spor Bakanlığı desteğinde gerçekleştirilen projenin kapanış programı, Hakkı Demir Güzel Sanatlar Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin verdiği mini konserle başladı. Ardından ÖNDER Genel Başkanı Halit Bekiroğlu bir selamlama konuşması yaptı. Sanata destek veren kişilere teşekkür eden Bekiroğlu, programda resim sergisi açılan öğrencilere özellikle teşekkür etti.



Diğer yoksa biz de yokuz

Projenin isminin “diğer yanım” olduğunu hatırlatan Halit Bekiroğlu, “Bizler kardeşleriz ve hadisi şerifte geçtiği gibi birbirini tamamlayan bir vücut gibiyiz, bir vücudun azaları gibiyiz. Diğer yoksa biz de yokuz demektir. Yarım karılırız, eksik kalırız” dedi. Hiçbir şeyin kardeşliğimizin önünde olmaması gerektiğine inandığını belirten Bekiroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “İslam dünyası olarak ülke olarak biz diyorsak eğer diğerle birlikte biziz. Diğer yanımızı dahil ettiğimizde biziz. Biz diğer yanımızı unutmamak için, sürekli canlı ve diri tutmak için ve kendimizin bir parçası olarak bilmek için bu çalışmaları yapıyoruz.. Çünkü kardeş olmak, konuşmanın ötesinde birşey. Kardeşliği yaşadığımız ölçüde, diyalog kurduğumuz ölçüde, paylaştığımız ölçüde kardeş oluruz.”



Bu çalışma kardeşlik projemiz

ÖNDER Genel Sekreter Yardımcısı Fatma Özcan Taş ise bu günün kendisi için hüzünlü bir gün olduğunu belirterek, “Bundan 116 yıl önce ailem sürgünde Kafkasya’dan Türkiye’ye gelmiş, şehir şehir gezip Eskişehir’de yerleşmişler. Tıpkı bugünkü Suriyeliler gibi. Dördüncü kuşağım ama o muhacirlik duygusunu içimde hissediyorum. Bu nedenle bu projeyi yapmak istedim” sözleriyle duygularını aktardı. Taş, “Projemiz bir sosyal uyum projesi ama bizim için bir kardeşlik projesiydi. Karınca kararınca başarılı olabildiysek ne mutlu bize” ifadelerini kullandı.



Güzel dostluklar kurduk

Projeye katılan Türk öğrenciler adına konuşan Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Efsanur Ergül, “Burada güzel dostluklar kurduk, hayatımız boyunca bunları unutmayacağız. Kardeşlerimizi daha iyi anladık, birlikte güldük birlikte ağladık. Birbirimizi daha iyi tanıdık” dedi. Suriyeli öğrenciler adına da Güzide Özdilek Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Maha Taetae bir konuşma yaptı. Taetae, “Burada yeni arkadaşlar edindik. Heyecanlı, güzel faaliyetler gerçekleştirdik. Biz, Suriye’den gelen kişiler olarak bizi düşündüğünüz için çok memnunuz. Bugün proje sona eriyor çok üzgünüz. Böyle projelerin tekrarlanmasını istiyoruz” diye konuştu.



Program sonunda ise katılımcılara sertifikaları verilirken, öğretmenlere ve okul müdürlerine de teşekkür belgesi sunuldu. Ayrıca Suriyeli ve Türk öğrencilerin kara kalem ve yağlı boya eserleriyle illüstrasyonlarından oluşan Sanat Kardeşliği Sergisi açıldı.



40 Suriyeli, 40 Türk genci

Suriyeli ve Türk gençleri biraraya getirmeyi hedefleyen proje geçtiğimiz Ekim ayında başladı. 15-25 yaş arasındaki 80 genci kapsayan projede, 40 Suriyeli mülteci genç, 40 da Türkiyeli genç yer aldı. Tanışma programıyla start verilen projede, diksiyon, konuşma kulübü, resim, fotoğrafçılık, maket yapımı kursları gerçekleştirildi. Sinema, tiyatro gösterimlerinin yer aldığı programda ayrıca kültürel kaynaşma çerçevesinde yemekli, müzikli, eğlenceli kına gecesi tertip edildi. Buz pateni ve okçuluk derslerinin de bulunduğu projede, Panaroma 1453, Ayasofya ve Sultanahmet gezileri gerçekleştirildi.



Ön yargıları kaldırma hedeflendi

80 gencin bir yıllık süreçte sosyal uyumlarının geliştirilmesine katkıda bulunacak programlarla desteklendiği projede, Suriyeli mülteci gençler ve Türk gençleri arasında iletişim ve işbirliğini güçlendirme hedeflendi. Bu gençlerin topluma ayak uydurabilmeleri, psikolojik destek programları, sosyal ve kültürel faaliyetlerle savaşın izlerinin sinilebileceği aktiviteler planlandı. Projenin amaçları arasında ise Suriyeli gençlerin kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak, sosyal uyum sorunu yaşayan mülteci gençlerin dil sorununun çözümüne katkıda bulunmak, hukuki, psikolojik ve sosyal sorunlarının giderilmesine yönelik danışmanlık ve yönlendirme faaliyetleri düzenlemek, Suriyeli ve Türkiyeli gençlerin sosyal ve kültürel etkileşimini artırarak ön yargıların ortadan kaldırılmasını sağlamak amaçları yer aldı.


21:19, 05.05.2018


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500