Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » GÜRCİSTAN'LI KÜRT MİLLETVEKİLİ DASENİ; EZİDİLER DİLLERİNİ ÇOK İYİ KORUDULAR

GÜRCİSTAN'LI KÜRT MİLLETVEKİLİ DASENİ; EZİDİLER DİLLERİNİ ÇOK İYİ KORUDULAR

 Fotoğraf

EZİDİ KÜRT PARLEMENTER DASENİ; EZİDİLER KÜLTÜRLERİNİ VE DİLERİNİ ÇOK İYİ KORUDULAR
Gürcistan Milletvekili Ezidi Kürdü İsko Deseni'yi makamında ziyaret ederek, Ezidiler ve kültürleri  hakında bilgi aldık. Gürcistanda yaşamakta ve kültürlerini, dillerini yaşatmakta memnun olduklarını dile getiren Daseni, eskiye nazaran ezidi Kürtlerin bu gün okuma yazma oranlarının çok yüksek olduğunu söyledi. Ayrıca dilerinde, geleneklerinde  ve kültürlerinde hiç bir bozulmanın yaşanmadığını kaydeden Deseni, ezidlerin çok zengin bir kültüre ve birikime sahip olduğunu aktardı.

İsko Deseni, Kendis gibi Rusya'da da ezidi Milletvekilerinin olduğunu da ifade etti.  Eski bir diplomat olan Deseni Gürcistan'nın Moldova Başkonsolosluğu görevlerinde de bulunmuş. Bu gün Gürcistan'nın ilk on zenginleri arasında yer alan Daseni bankacılık, finans, turizm ve inşaat alanında önemli yatırmları bulunuyor.

GÜRCİSTAN' DA EZİDİLERİN BAYRAM COŞKUSU
Gürcisatanda yaşayan Ezidi Kürtler  her yıl olduğu gibi bu yılda dini bayramlarını başkent Tifliste coşkuyla kutladılar.
Gürcistan'nın Başkenti Tiflis merkezde yer alan ve ezidilerin ziyaret diye adlandırdıkları ibadethanelerinde ibadet için gelen yüzlerce ezidi bayramlarını kutladılar. Kutlamaya, semavi dinlerin önde gelen din adamları yanı sıra  Gürcistan siyasetinde Milletvekileri  de katıldı. Ayrıca DEHAŞ ın zulmünde kaçıp buralara gelen ezidilerden de yoğun katılım oldu.
11 haziran Pazar günü saat 12;00 de başlayan etkinlik Hırıstiyan, musevi ve İslam din adamlarının da prokolde ezidi pirleriyle yan yana oturarak onların bu mutlu gününde yalnız bırakmamaları ezidi halkı tarafında da sevinçle karşılandı.
Yezidilik; tek tanrılı dinlerden aldığı itikat (inanç sistemi)nin bir bölümü ile semavi dinlerin bileşkesi olduğu kanaatine varılabilir. Besmele, Oruç tutma, Sünnet, kurban kesme, hacc, gibi ibadetleri ile İslam, Vaftiz, nikahta şarap ve ekmek ayini gibi ritüelleri ile Hristiyanlık, helal ve haram anlayışları ile Musevilik’ten beslenen bu dini inanış, aynı zamanda İslam’ın mistik anlayışı ile de beslenmektedir.


HABER DÖKÜMÜ
EZİDİ KÜRTLERLE RÖPORTAJ
EZİDİ PİRİYLE RÖPORTAJ
EZİDİ MİLLETVEKİL İSKO DASENİ İLE RÖPORTAJ
ŞENGALDE GELEN EZİDİLERLE RÖPORTAJ
KAMARA VE HABER; MEMET AVŞAR/ARDAHAN- TİFLİS
05414757500


02:25, 13.06.2017


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500