Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » İNŞAATLARDA Kİ SURİYELİLER DRAMI

İNŞAATLARDA Kİ SURİYELİLER DRAMI

 Fotoğraf

Ardahan’da son yıllarda gelişen inşaat sektörü, beraberinde bir çok problemi de yaratmış durumda.
Özelikle sigortasız ve ucuz çalıştırılan Suriyeli çocukların dramı Ardahan’da toplumun vicdanını kanatıyor. Gazetemize hakkını aramak için gelen  mağdur Suriyelilerin bir çoğunun ortak şikayeti çalıştıkları inşaat firmasında paralarını alamadıklarını, parasızlık yüzünde tüm insani vasıflarını yitirme noktasına geldiklerini dile  getiriyorlar.
İnşaata çalışan A.F. adındaki bir çocuğun kalan son 1 tl. si ile bakkalda bir bisküvi alarak açlığını gidermesinin nedenini bize şöyle açıkladı, ‘’2 aydır patron paramızı vermiyor. Öğle yemeğini de vermediği için karnımız aç. Bisküvi ile açlığımızı yatıştırıyoruz. 7 tane kardeşimi birde anemi Halep’te  bombaların arasında bırakıp buraya çalışmaya geldim 15 yaşındayım. Babamı dehaş boğazını keserek şehit etti.. Kardeşlerimi geçindirmek için çalışmaya geldim. Ancak Esat nasıl kötü ise burada da kötü insanlara rastladım. Çalışıyorum karşılığını ya az veriyorlar yada vermiyorlar. önüme hep kötü bir patron çıktı. Hem ucuz çalıştırıyorlar hem de paramızı vermiyorlar. Derdimizi kimseye anlatamıyoruz. Şüphesiz iyi patronlarda var ama bana hiç rastlamadılar. İnşaat işinde iyi anlıyorum. 15 yaşında olmama rağmen usta işi bir sefer gösteriyor, ben hemen yapıyorum. İşimi çok iyi yapıyorum ama paramı alamıyorum. Diğer Suriyeli arkadaşlarla bir evde kalıyoruz, onlarla yardımlaşıyoruz, zor ayakta duruyoruz’’ diye konuştu.
Öte yanda İş- Kurun işe alımlara ara vermesi çok sayıda ki Ardahanlı genç işsizlikten şikâyet ediyor. Ardahanlılar ‘’Suriyeliler ve Azeriler  ucuz çalışıyorlar. Her yerde onlar çalışıyor. Bize iş kalmıyor. Azeri öğrenciler bile okula değil çalışmaya geliyorlar. Üniversiteye kaydını yaptıktan sonra bir iş bulup çalışıyorlar. Dolaysıyla Ardahan’da bu kadar kayıt dışı ve ucuz çalışan kaçak işçi dururken iş veren bizi niye çalıştırsın? Sigorta yok, öğle yemeği yok ufak bir ücret ile adamları çalıştırıyorlar.’’ Diyerek onlarda kendi mağduriyetlerini dile getiriyorlar.
HABER, MEMET AVŞAR


11:29, 13.11.2016


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500