Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » ŞEHRİN YENİ SAHİBİ ŞAPKALI ADAM!

ŞEHRİN YENİ SAHİBİ ŞAPKALI ADAM!

 Fotoğraf

Ardahan'da hayvancılığın prim yapması köylerdeki düşük hayat Standartlarının hızla yükselmesine neden oldu.

Köylerden her ne kadar Batı ilerine göç devam etsede bunun sebebi geçim olmadığı artık herkesin ortak görüşü haline geldi.

GÖÇÜN NEDENİ GEÇİM SIKINTISI DEĞİL, CAZİBESİZLİK

Köylünün Batıya göç etmesindeki asıl etken genç nüfusunun Batı'nın şaşalı hayatına kapılmaları olarak gösteriliyor.  Ardahan’ın cazibesinin olmayışı, Tarım ve hayvancılıkla uğraşmak istemeyen genç kesimin göç etmesine neden olarak gösteriliyor.  Gençler bütün yükü yaşlı nüfusun omuzlarına bırakıp gittiğin de geride kalan anne Baba'yı da bir şekilde Peşinde sürükleyerek göç illetinin değirmenine su taşımış oluyorlar.

Bu sektör bütün bu olumsuzluklara rağmen yine de Ardahanlıları doyurmaya devam ediyor.  Bu büyük pastanın farkına varanlar ise dört elle çifte çubuğa sarılmış durumdalar. Her yıl son baharda sattıkları Celep mallarını yada ihtiyaç fazlası danalarla il merkezin de en az  bir gayrimenkul almaktalar, yada Batı illerine yatırım yapmaktalar. Elde edilen gelir hiç bir zaman hayvancılığın daha verimli hale getirmek için kullanmazlar.
Buna rağmen hayvancılıkta büyük  gelir elde ediliyor.

MEMURLUĞU EK İŞ OLARAK GÖRÜYORLAR
Ardahanlı memurun bile asıl işi hayvacılık kabul edilirken, yan gelir olarak memurluğu görüyorlar.    Şehirlerde ekmek parası bulamayan göçzede köylüler ise geride bıraktıkları ata dede arazinin her sene yüzünü satarak yada yağ, peynir Karşılığında kiralayarak  köyün nimetiyle geçimini sağlıyorlar. Hal böyle iken insanlarımız yinede gerçeğin farkında değiler.

ARDAHANLI ÇİFTÇİ, MERSİNLİ ÇİFTÇİDEN DAHA ŞANSLI
Ardahanlı çiftçi marketlerin raflarında  satılan hayvansal ürünleri kendi tezgahında üreterek, bir bakıma birer küçük sanayici rolündeler. Ancak nüfusun yoğun olduğu Mersin, Adana gibi meyve ve sebzenin bolca yetiştiği ve zengin iller kategorisinde yer alan iller bu imkanlara sahip değiler. Zira Mersinli çiftçi üretmiş olduğu meyveyi 50 krş.a tarlada satarken, bu ürün  manavda 2,3  tl.yi buluyor. Arada ki aracıalar bu işte para kazanıyor.  Ardahanlı üretici  bu konuda çok şanslı tüketici direk olarak yağını, peynirii, balını üreticide olıyor. Aracıya giden para otomotikmen emekçinin cebinde kalıyor.HABER; Mehmet Doğu AVŞAR


09:47, 04.10.2016


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500