Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ ÇOMAKLI İLE YILIN RÖPORTAJI

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ ÇOMAKLI İLE YILIN RÖPORTAJI

 Fotoğraf

‘Üniversiteler milletin malıdır’ diyerek önemli açıklamalardan  bulunan Atatürk üniversitesine yeni atanan Prof. Dr. Ömer ÇOMAKLI gazetemiz muhabirine önemli açıklamalardan bulundu. Nükleer enerji konusunda da uzman olduğunun altını çizen Çomaklı, sık sık bilim ve teknolojinin önemine vurgu yaptı. Özelikle son yıllarda Türkiye’nin nükleer enerji konusunda önemli hamleler gerçekleştirdiğini söyledi. 20 binin üzerinde her yıl Erzurum’a öğrenci geldiğini de dile getiren rektör Çomaklı bu öğrencilerin illegal yapıların kucağına düşmemesi için çaba harcayacaklarını belirti. Fetullahçı darbe girişimi için ise Allah bu ülkeyi cumhurbaşkanımız sn. R.Tayyip Erdoğan sayesinde kurtardığını ifade etti.

Aynı zamanda Doğu Güneşi ve Ardahan Gazetelerinin imtiyaz sahibi de olan Mehmet AVŞAR’IN Rektör ÇOMAKLI ile yaptığı yılın röportajı;

Mehmet AVŞAR: Evet hocam, başta Erzurum Atatürk üniversitesi  başta Ardahan olmak üzere bir çok ilin bölge üniversitesi konumunda, bu bağlamda düşüncelerinizi alabiliriyiz?

Üniversitelerin birinci misyonu eğitim ve öğretim, ikinci misyonu Üniversitelerin araştırma ve geliştirme yapması, Üçüncü misyonu ise üniversiteler topluma olan katkısı bu bağlamda Atatürk üniversitesi  gerek Erzurum’a gerekse bölgedeki  üniversitelere her zaman katkı yapmıştır. Katkı   yapmaya da devam edecektir. Bu hem  üniversite anlamda hem toplumun bütün katmanları anlamında,  zaten devletimizde Atatürk üniversitesine  bu misyonu yüklemiştir. YÖK’ünde bu misyonu  üniversitemize yüklemiş olması Atatürk üniversitesi başta Erzurum olmak üzere bölge illerine ve  bölge ülkelerine katkısı  olacaktır. Gerek  sağlık hizmetleri alanında, gerekse toplumsal konularda  bölge üniversitesi olarak yoluna devam edecektir
Tabii ki başta Ardahan olmak üzere bütün bölgedeki illere  bağlı üniversitelere Atatürk Üniversitesi katkısını esirgemeyecektir  bunun yanında  söylediğim gibi üniversitenin üçüncü misyonu  olan topluma  olan katkısı, bu tabi ki  sadece Erzurum’a has değil bütün ülke geneline yönelik olacaktır.  Başta tüm  insanlığa   katkısı olacak. Üniversitemiz ürettiği  bilgiyi ekonomiye  kazandırarak tüm  topluma faydası olacaktır. Bunun için
üniversiteler  ürettiği bilgiyi  ekonomiye dönüştürdüğü zaman bir anlam kazandırır dolayısıyla Atatürk Üniversitesi bölgemizdeki illere ve de çevremizdeki ülkelere  ve insanlığa katkısı olacaktır.

Atatürk üniversitesi köklü bir üniversite, güçlü bir alt yapısına sahip bir üniversite, onun için hem bölgemize hem insanlığa katkısı olacak bölgenin ve Türkiye’nin  en büyük hastanesi Atatürk üniversitesi bünyesinde  bulunmaktadır. Bölgeye  büyük hizmetler yapmaktadır hemen hemen bütün fakültelerimiz Atatürk Üniversitesi bünyesinde mevcut.

Atatürk üniversitemizde Tekno kentimiz var. Tekno kent üniversitemizdeki bilginin   Sanayiye aktarılması rolünü üstlenmiş, tekno kent üzerinde bölgedeki sanayiciye, esnafa, tüccara hizmet ön görülmüştür. Üniversitemiz ve tekno kent   işbirliği ile  bilginin  hizmette dönüştürülmesi sağlanırmıştır. ve  üniversitede üretilen bilgi tekno kent aracılıyla sanayide değerlendiriliyor.

Devletimizin  de bu konuda Üniversitemizde beklentisi var. Başta Erzurum olmak üzere bölge illerine, ürettiğimiz  bilgiyi yaymak gibi  bir misyonumuz var.  Ben aday olduğum zaman hep şunu söylemişimdir
Daha ileriye daha güzele gitmemiz gerekmektedir. Üniversitemizde var olan huzur ve barışın daha ileri seviyelere taşımak gibi hedeflerimiz var. Üniversitede  yapılan bilimsel araştırmaların daha ileriye gitmesi
üniversitemizin  toplumla, Sanayi ile, sivil toplum örgütleri ile olan işbirliğinin daha ileri derecede  sürdürülmesi gerektiğini  ve vakıflarla olan bağlarının daha da güçlenerek ileri gitmesi hedeflenmektedir. Bu konudaki çalışmalarınız devam edecektir. İnşallah önümüzdeki günlerde Ardahan’a da geleceğiz  ziyaretlerde bulunacağız bölgedeki diğer illerimize de başta Ardahan  olmak üzere tüm bölgedeki illerimize ziyaretlerde bulunacağız. Hepsi  bizim kardeş üniversitelerimizdir. Bundan dolayı da  Atatürk Üniversitesine  bir misyon yüklenilmiş durumda.  Başta  Erzurum’a sonra da bölgedeki  tüm illerimize ve tüm Türkiye’ye ve insanlığa Atatürk Üniversitesi hizmetlerini sürdürecektir. Hedefimiz bunu daha ileri bir seviyeye götürmektir

Mehmet Avşar: Sn. Rektörüm hemen hemen soracağım tüm soruların cevaplarını verdiniz. Ardahan üniversitesi eski rektörü Ramazan Korkmaz’ın Kafkasya üniversiteler birliği diye bir oluşumdan bahsetmesi ve sürekli bizzat korkmaz tarafından sürekli  gündemde tutulmasına rağmen kamuoyunun ilgi duymadığı bu konu hakkında biraz bahsetmek istemisiniz?

Bu konu hakkında doğrusu söylemek gerekirse pek yeterli  bilgi sahibi değilim. Ancak Atatürk üniversitesinin bölgede buna benzer organizasyonlara öncülük yapıyor ve yapmaya devam edecektir.

Atatürk Üniversitesi 180 üniversite arasında temel araştırmalarda ilk sıralarda yer almakta ancak  bahsettiğim  bilginin  güçlü ekonomiye dönüşmesi sıralamasında biraz kötü durumdayız  orada 48. Sıradayız.  hedefimiz bu alanda da  ilk sıralarda yer almaktır.
üniversiteler  sosyal ,ekonomik, kültürel sanatsal, teknolojik,  mimari  ve bilimsel çalışmalar yapmıyorsa topluma bir katkısı yoksa, üniversitelerin bir değeri yoktur. bu bağlamda biz bu konuları çok önemsiyoruz. üniversitemizi bu alanlarda ileri seviyelere getirmek için uğraş vereceğiz. Devletimizde  bizden bunu istiyor üniversitelerin  ürettikleri bilgileri  toplumla paylaşması topluma katkı yapması toplumların sorunlarına yakını ilgilenmesi gerektiğini söylüyor.
özellikle sayın cumhurbaşkanımız bilginin değeri dönüşmesi bilginin direk ekonomiye dönüşmesinin ülkeler için ne kadar önemli olduğunu her fırsata dile getiriyor. Ve bu yönde talimatları var, bağımsız ülke olmanın ön şartı olduğunu söylüyor sayın cumhurbaşkanımız. Son  10:15 yıl içerisinde üniversitelere çok önemli ölçüde kaynak aktarmıştır.

GÜÇLÜ BİR CUMHURBAŞKANIN VARLIĞI DARBEYİ BAŞARIZIZ KILDI
Bir ülkenin güçlü olması ancak teknolojiyle, bilimle mümkün. Son günlerde de haşhaşi darbe girişiminde de buna şahit olduk. özelikle  Cumhurbaşkanımızın güçlü dirayeti sayesinde bu beladan kurtulduk.  Halkın   cumhur reisin sokağa çıkın talimatına uymasıyla ülkemizin bir facianın kapısında döndü. Aynı zamanda   bu tehlikenin ber tarafı güçlü bir ekonomin ne denli önemli olduğunu da bize göstermiştir. Onun için bilgi üreteceğiz ve bu bilgiyi ekonomiye dönüştüreceğiz ve sürekli kalkınmak zorundayız. Ayrıca üniversite olarak bu fetö terör örgütü mensuplarını kesinlikle üniversitemizde barındırmayacağız. En yakınım dahi olsa gözünün yaşına bakmam. adalete teslim ederim. Bu konudaki tavrımız kesindir. Bu millete ihanet eden bu terör örgütlerini kesinlikle kampüsümüze  sokmayacağız. Allah Fetullahçı darbe girişiminden  bu ülkeyi cumhurbaşkanımız sn. R.Tayyip Erdoğan sayesinde kurtardı.

Mehmet AVŞAR: Sn. Hocam Ardahan milletvekili Orhan Atalay, asıl çılgın proje  81 ille kazandırılan  üniversiteleri işaret ediyor. Siz ne diyorsunuz?

HER BİR ÖĞRECİ BİRER ELÇİDİR
Tabi ki Orhan hocaya bende katılıyorum. 81 ile üniversite projesi çok önemli bir proje ve bu bir devrimdir. özelikle Ardahan gibi küçük illerin çehresi değişti. Sosyal ve ekonomik alanlarda gözle görünür değişmeler yaşandı. Bu şehirlere gelen öğrenciler birer elçidir. Bu şehri Türkiye’nin 81 iline bağlayan elçilerdir. Bu yüzden sn. cumhurbaşkanımızın bu projesini çok önemsiyoruz. MEHMET AVŞAR


11:53, 21.09.2016

Haber Fotoğrafları


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500